Greenarium » Blog » Terariul – Un decor potrivit pentru orice fel de încăpere!

plantarea unui terariu, bol de sticla, maini, plante suculente, masa de lemn

Terariul este o soluție excelentă când vine vorba despre amenajarea unei încăperi. Dacă îți dorești un decor special, mai zen, care să includă un element natural, aranjamentele cu plante sunt o opțiune originală și inedită, care va da un aer aparte casei tale. Aspectul acestora este atractiv din punct de vedere vizual și îmbogățește semnificativ cadrul ambiental. Mai ales în cazul în care nu ai o curte la dispoziție, terariile pot fi variante optime pentru a crea o mini-grădină chiar în interiorul spațiului de locuit!

În acest articol, vei afla de ce este terariul un decor potrivit pentru orice fel de încăpere!

 

 Ce plante și decorațiuni poți folosi în interiorul unui terariu?

În principiu, ai o libertate nemăsurată în ceea ce privește procesul de creație a unui terariu. Poți folosi o multitudine de plante și mușchi, care, puse laolaltă, vor alcătui decorațiuni ieșite din comun. Fie că optezi pentru nuanțe colorate, fie că preferi verdele autentic, poți jongla în voie cu aceste elemente. Dacă îți dorești un astfel de obiect, ai două variante posibile: ori îl achiziționezi de la cei specializați în domeniu, ori încerci să-l confecționezi pe cont propriu. Terariile handmade sunt în vogă și reprezintă o alegere frecventă în rândul celor care doresc să-și pună amprenta personală asupra decorurilor. Toate terariile realizate de noi pot ajunge la tine sub formă de kit, astfel încât poți personaliza culorile și decorul așa cum îți place. Însă, orice opțiune ai alege, este bine să ții cont de câteva secrete și sfaturi bune de urmat atunci când cumperi sau confecționezi un terariu:

  • Vasul

Forma și dimensiunea vasului sunt factori importanți, fiindcă trebuie să corespundă atât preferințelor tale, cât și nevoilor plantei. De exemplu, dacă optezi pentru un terariu închis, este bine să alegi o plantă care să iubească umezeala. În caz contrar, umiditatea va fi excesivă, iar acest lucru nu este deloc benefic. Pentru tipurile de plante care nu reacționează bine la acest fenomen, te poți orienta către vase de terariu cu deschidere, care permit accesul unei cantități crescute de oxigen.

  • Temperatura

Temperatura din încăpere este esențială deoarece poate influența, în mod direct, capacitatea de dezvoltare și de evoluție a plantei. Având în vedere că vasele speciale pentru terarii sunt alcătuite din sticlă, se poate crea un efect de seră, care culminează în creșterea considerabilă a factorului termic. Acest lucru poate cauza îmbolnăvirea sau uscarea timpuriei a plantei – de aceea, este recomandat să controlezi, pe cât posibil, acest detaliu semnificativ.

  • Poziționarea terariului

Gândește-te foarte bine unde anume vrei să pui terariul tău. În primul rând, trebuie să fie un loc aerisit, care să nu fie înghesuit, pentru a putea capta destulă lumină. În al doilea rând, este bine să ferești planta de sursele directe de căldură (precum soarele sau caloriferul), fiindcă acestea pot arde sau sufoca planta. Încearcă să găsești un loc potrivit pentru astfel de decorațiuni vii – așadar, acordă atenție atât designului, cât și acestui aspect.

terariu de sticla cu plante suculente, cactus, bol de sticla, fundal alb Terariu cu plante aeriene, nisip rosu, aranjament pentru casa sau birou Terariu cu planta aeriana, nisip roz

Cum să alegi un terariu ideal pentru un decor original?

Atunci când alegi un terariu decorativ, trebuie să iei în calcul mai multe lucruri care țin de formă, design, culoare, material, dar și de locul în care va fi instalat. Toate aceste elemente trebuie să se afle în concordanță unele cu celelalte, pentru a crea un cadru uniform și unitar. Iată câteva detalii la care te poți gândi:

  • Forma și locul de amplasare

În funcție de designul spațiului respectiv, poți alege forme diverse, precum un bol, o piramidă, un octaedru sau o căsuță și multe alte posibilități care vor da un aspect original și personalizat. Încearcă să nu aglomerezi încăperea, din punct de vedere optic – dacă deja ai multiple obiecte, linii și contururi, optează pentru forme mai simple, care să nu fie complexe ca structură.

  • Materialul și culoarea

În general, terariile sunt create din sticlă – ai grijă ca acest material să se integreze în ansamblul estetic al încăperii. Nu toate tipurile de design se potrivesc cu sticla – de aceea, este bine să evaluezi, cât mai concret și mai rațional, natura spațiului pe care vrei să-l decorezi. Spre exemplu terariile cu muchiile negre se pot integra perfect într-un decor industrial. Tot în același spirit, alege și culoarea plantelor din interior, pentru a se alinia, din punct de vedere cromatic, la nuanțele deja existente în jur.

terariu cu plante aeriene, tilandsia, sticla colorata, lampa vitraliu Terariu cu plante aeriene in trei piramide galben

Așadar, terariile sunt o oportunitate minunată de a înfrumuseța orice spațiu, fiindcă au un aer fresh și natural, care echilibrează atmosfera și creează armonie. Descoperă toate modelele existente și orientează-te către cele care te atrag, pentru a alcătui un decor remarcabil, care să iasă în evidență prin unicitatea lui!

Sursă foto: shutterstock.com