Greenarium » Blog » Tehnici de relaxare – cum să iei o pauză atunci când simți că ești copleșit de stres?

living, relaxare, cafea, muzica, femeie

Este deja bine-cunoscut faptul că stresul este una dintre cele mai des întâlnite probleme la oameni, indiferent de vârstă sau sex. Poate că simți că cele 24 de ore din zi nu sunt de ajuns pentru câte ai de făcut, poate că problemele de la serviciu te urmăresc chiar și atunci când te-ai pus în pat sau, pur și simplu, ai uitat ce înseamnă să iei o pauză binemeritată.

Stresul te acaparează, uneori, fără să-ți dai seama. De asemenea, cu cât perioada în care te confrunți cu el fără să-l gestionezi este mai mare, cu atât vei fi mai predispus la efectele lui negative asupra sănătății care, din păcate, vor duce la probleme mult mai mari decât cele pe care le ai acum. Crezi că merită? Tot ce trebuie să faci este să înveți să îi răspunzi într-un mod sănătos.

 

1. Tehnici  și metode de relaxare – cum răspunzi stresului?

Multe întâmplări din viața de zi cu zi pot duce la stres, chiar dacă este vorba de activități obișnuite, cum ar fi plata facturilor sau mersul la job. În timp, toate aceste griji te pot duce într-un punct în care să-ți fie mai greu decât de obicei să te relaxezi. Probabil că știi câteva dintre semnele comune ale prezenței stresului. Acele bătăi puternice ale inimii, palmele transpirate și senzația de frică apărută fără un motiv real. Ce faci atunci? Cum răspunzi acestor semnale? Recunoașterea modului în care reacționezi la stres este un pas important către gestionarea acestuia.

O modalitate nesănătoasă de a răspunde stresului este evitarea. Încerci să nu te gândești la situația stresantă însă, acest lucru nu te ține departe de ea și nici nu o rezolvă. Răspunsul la stres ar trebui să fie, în primul rând, acceptarea și alegerea unei modalități sănătoase de a-l ține sub control. Ascultă-ți corpul și spune “nu” atunci când este cazul și ia-ți o pauză. De asemenea, dacă știi că modul tău de confruntare cu stresul este mai degrabă unul agresiv, alege să faci sport sau orice activitate fizică pentru a elimina energia negativă din corpul tău.

1.1. Metode de relaxare pentru anxietate

Anxietatea este un răspuns natural la stres. Totuși, dacă este la un nivel prea mare, îți poate afecta negativ calitatea vieții. Anxietatea se poate manifesta atât psihic, cât și fizic. Când ești foarte stresat, bătăile inimii tale pot crește în intensitate, palmele îți pot transpira, poți avea senzația de ”fluturași în stomac”, dar nu în sensul bun sau chiar senzația de nod în gât. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele anxietății, iar dacă le-ai recunoscut și ți se întâmplă să le simți frecvent, va trebui să faci câteva schimbări în viața ta.

În primul rând, trebuie să identifici factorii declanșatori. Aceștia pot fi diferiți de la persoană la persoană. Iată câteva exemple:

  • prima zi la job;
  • o prezentare în fața mai multor persoane;
  • întâlnirea cu părinții partenerului tău

În cazurile extreme, poți simți anxietate pentru lucruri mult mai puțin semnificative decât cele menționate mai sus. În acest caz, este posibil să suferi de o anxietate accentuată, care are nevoie de ajutorul unui psiholog. Totuși, poți face anumite lucruri pe cont propriu, pentru a-ți controla anxietatea. Este bine de știut faptul că, indiferent dacă mergi sau nu la un terapeut, responsabilitatea este la tine.

Iată ce poți încerca să faci pentru a-ți controla mai bine anxietatea și pentru a înțelege ce se întâmplă cu tine:

  • Identifică factorii declanșatori

De multe ori, anxietatea te poate face să vezi o situație mult mai “neagră” decât este, de fapt, în realitate. Nu trebuie să fii dur cu tine. E important să te înțelegi și să încerci, dacă se poate, să elimini acea situație din viața ta. În cazul în care nu poți face acest lucru, apelează la câteva tehnici de relaxare prin care, conștient, să îți schimbi perspectiva, de fiecare dată când trebuie să te confrunți cu acea situație;

relaxare, meditatie, femeie, spate, picioare, natura, scaun

  • Încearcă să meditezi

Dacă încerci să meditezi în fiecare zi, vei reuși să îți antrenezi mintea să ignore gândurile negative atunci când apar, fără a mai reacționa la ele. Poți învăța să meditezi folosind meditații ghidate online sau diferite aplicații pe smartphone-ul tău;

  • Fă câteva schimbări în dieta ta

Da, cafeaua este foarte bună însă, nu și atunci când ai anxietate. Cofeina poate declanșa foarte ușor gândurile și răspunsurile anxioase ale corpului tău. Nu, asta nu înseamnă că trebuie să o elimini complet însă, dacă este posibil și ești dispus să faci acest lucru, te-ar ajuta foarte mult. De asemenea, încearcă să nu mai consumi băuturi cofeinizate după ora 2 P.M. În lupta cu anxietatea te mai pot ajuta: Omega 3, rădăcină de valeriană, magneziu, ciocolată neagră cu conținut crescut de cacao sau ceai verde.

În cazul în care nimic nu te ajută, apelează la un specialist. Va ști, cu siguranță, ce să îți spună să faci, pentru a câștiga lupta cu anxietatea.

 

1.2. Metode de relaxare la birou 

Biroul poate fi o sursă de stres pentru foarte mulți oameni. Cel mai indicat este să răspunzi stresului atunci când apare, mai degrabă decât să îl lași să te afecteze. De aceea, este important să îți oferi câteva momente de pauză, ca să poți să îți echilibrezi cortizolul din corp. Iată ce poți face la birou ca să te poți relaxa:

  • Mergi afară

Nu numai că vei respira aer curat, dar vei avea șansa să te și miști puțin, după ce ai stat, probabil, multe ore pe scaun. Pune-ți muzică la căști și nu te teme să faci câteva ture de clădire. Picioarele, spatele și ochii tăi îți vor mulțumi. Mai mult decât atât, făcând acest lucru, îți vei putea muta punctul de concentrare de la problemele stresante la propriul tău corp, obținând astfel, un efect imediat de relaxare;

  • Fă o pauză și uită-te la un videoclip amuzant;

Fă câteva exerciții de respirație pe muzica preferată – da, chiar poți face acest lucru la birou. Trebuie doar să îți pui muzica preferată în căști. Poți încerca și cu sunete din natură, care să te liniștească. Alege un sunet, cum ar fi valurile mării sau zgomotul ploii. Începe să respiri adânc pe nas. Inspiră în 4 timpi, ține-ți respirația pentru 6 timpi și expiră ușor în 7 timpi. Fă acest lucru de 3-4 ori, începe apoi să te concentrezi pe fiecare ciclu de respirație. De fiecare dată când expiri, numără. Fă acest lucru până ajungi la 10. Odată ce te-ai obișnuit cu respirația ta, nu te mai concentra la nimic. De fiecare dată când apare un gând, conștientizează-l și apoi lasă-l să plece;

  • Încearcă aromaterapia

Cumpără-ți un ulei esențial de lavandă și unul de lămâie. Lasă-le în biroul tău și își vor face treaba singure. Te vor ajuta, fără să-ți dai seama, să te relaxezi.

1.3. Metode de relaxare a minții 

Se poate întâmpla ca mintea, pur și simplu, să fie încărcată cu gânduri de tot felul. Din păcate, de cele mai multe ori, ele sunt negative și îți pot afecta performanța la birou, în relațiile cu cei din jur și chiar somnul sau capacitatea de a te relaxa.

Din fericire, există anumite metode pe care le poți încerca pentru a-ți relaxa mintea. Iată care sunt acestea:

  • Adoptă practica mindfulness în viața ta

Un lucru care te-ar putea ajuta să ai mereu mintea relaxată și să-ți îmbunătățești concentrarea este tehnica mindfulness, adică, să înveți să fii cu adevărat prezent în orice situație din viața ta. De câte ori ți s-a întâmplat să fii la o ședință sau la un curs în mod fizic, dar cu mintea să fii în cu totul altă parte sau, să încerci să te relaxezi și dintr-odată să începi să te gândești la o problemă de la muncă? Ca să-ți obișnuiești corpul și mintea să fie prezent, poți încerca să meditezi regulat sau să faci diferite exerciții de conștientizare a corpului.

De asemenea, este indicat să eviți să faci mai multe lucruri în același timp, de exemplu, să muncești și să te uiți la un serial. Încearcă să te concentrezi pe un singur lucru. Când muncești, muncești, iar când te relaxezi, te relaxezi. Atât de simplu!

În cazul în care îți este greu să te concentrezi pentru perioade lungi de timp, încearcă tehnica Pomodoro, care este foarte cunoscută printre studenți. Lucrează intens pentru 25 de minute și fă o pauză de 5 minute. Fă acest lucru în mai multe intervale și vei observa că vei fi mult mai productiv și vei termina munca într-un timp mai scurt decât ai fi făcut-o dacă îți verificai rețelele sociale din 5 în 5 minute!

  • Scrie

Dacă mintea ta, pur și simplu, nu poate să tacă, poate ar fi cazul să stai un pic cu tine și să încerci să dai totul afară. Dacă nu vrei să îți deranjezi un prieten pentru asta, încearcă să îți faci un jurnal și să scrii tot ce îți trece prin cap în legătură cu situația stresantă prin care treci. Poți transforma acest lucru într-un obicei de self-care o dată pe săptămână, astfel, îți vei ține gândurile stresante sub control!

1.4. Metode de relaxare și autocontrol 

yoga, femeie, relaxare, tehnica, meditatie, galben, natura

Ți se poate întâmpla, de multe ori, să fii nervos din cauza stresului și să reacționezi emoțional. Este important să înțelegi că emoțiile sunt normale. Însă, uneori, aceste reacții vin în momente nepotrivite.

Pentru a te relaxa, oferă-ți 5 minute de răgaz și încearcă câteva exerciții:

  • Respirația adâncă;
  • O meditație ghidată;
  • Bea un pahar cu apă;
  • Fă o plimbare rapidă.

2. Metode de relaxare acasă – relaxare acasă cu ajutorul plantelor 

Ce poate fi mai plăcut după o zi lungă de muncă, decât câteva momente de relaxare? Pentru că ești acasă, acest lucru înseamnă că orice tehnică de relaxare se poate prelungi. Meditațiile de 5 minute se pot transforma în sesiuni de 20-30 de minute, iar dușurile rapide în băi lungi!

Iată ce poți face acasă pentru a te relaxa:

  • Fă o baie fierbinte, cu lumănări și plante naturale în jur. În prezent, plantele nu mai sunt utilizate ca decor doar în camere precum dormitor, bucătărie sau living. Amenajările interioare moderne includ plante naturale, pentru a oferi spațiului acel iz relaxant pe care și-l dorește oricine iubește să-și petreacă timpul în natură. Câteva minute pe zi într-un astfel de cadru, doar tu cu tine și te vei simți mult mai bine! În plus, îngrijirea plantelor poate fi, în sine, o activitate relaxantă.

baie, apa, relaxare, tehnici, meditatie, sticlute, sare, sapun

În afara băii, un loc strict pentru relaxare, chiar în casa ta, ar putea fi exact ce îți trebuie. Fie că este o cameră întreagă sau doar un mic colțișor în livingul tău, este important să îl delimitezi cât mai bine ca să obții efectul dorit.

dormitor, relaxare, odihna, somn, interior

Iată de ce ar trebui să ții cont:

  • Alege culori calde;
  • Dacă se poate, alege să îți plasezi colțul de relaxare aproape de lumina naturală;
  • Decorează-l cu lumânări, bețișoare parfumate și terarii cu plante naturale;
  • Elimină din spațiul destinat relaxării gadgeturile care te-ar putea distrage, cum ar fi laptopul sau telefonul.

 

Prin urmare, este foarte important să găsești tehnicile de relaxare care funcționează cel mai bine pentru tine, ca să poți ține stresul sub control. Ai grijă de tine și nu-l lăsa să te conducă!

 

Sursa foto: Pexels.com, Shutterstock.com, Unsplash.com, Greenarium.ro