Orașele sunt cele mai aglomerate adunări de oameni care nu doar locuiesc, ci și lucrează în ele. Acesta este și motivul pentru care aceste așezări au devenit sufocate de aerul poluat care ajunge să fie respirat nu doar afară, ci și în locuințe.
Particulele care circula prin aer sunt periculoase pentru adulți, dar mai ales pentru copii, putând duce la alergii severe sau chiar boli ale sistemului pulmonar. Având în vedere că acum chiar și zonele adiacente orașelor au început să se transforme în suburbii locuite, mutarea în altă locuință poate presupune eforturi și sacrificii destul de mari. Una dintre soluțiile de compromis este să păstrezi casa de acum cât mai curată, iar purificarea aerului poate fi una dintre metodele care te pot ajuta în acest demers.
Dacă te întrebi de ce e importantă purificarea aerului, unul dintre cele mai simple răspunsuri poate fi că te poate ajuta previi diverse afecțiuni respiratorii, însă există și altele la fel de bune.
Există destul de multe soluții de purificare a aerului, câteva chiar simple și care pot fi implementate cu costuri destul de reduse, astfel încât să te bucuri și o locuință curată, cu mai puțin praf, precum și de o calitate a vieții mai bună. În acest articol, poți afla mai multe despre aceste metode pe care le poți folosi într-un apartament.
1. Purificarea aerului din casă – când poți apela la soluții de eliminare a particulelor nocive
Casa este unul dintre cele mai importante locuri în care te poți relaxa, poți trai diverse evenimente, dar mai ales, spațiul în care te retragi în fiecare zi pentru a te reface pentru a ziua următoare. Acest confort poate fi afectat de prezența particulelor de praf care nu doar că se depune imediat ce ai făcut curat, dar parcă te invadează în așa fel încât simți că aerul este îmbâcsit, că nu mai poți respira cum trebuie, iar în cazuri mai grave, că ai ajuns să ai diferite alergii de care poate nu știai sau pe care nu le-ai avut până atunci.
Acesta poate fi momentul determinant în care să îți dai seama că ai nevoie de soluții care să te ajute în purificarea aerului. Există mai multe metode la care poți apela, una dintre cele mai comune în ultimii ani fiind aparatele de aer condiționat. Acestea sunt folosite mai mult pentru confortul pe timpul verii, iar rolul lor constă mai mult în funcția de răcire, așadar, în scurt timp te poți vedea nevoit sau nevoită de a căuta alte moduri în care să te bucuri de un apartament curat.
2. Metode de purificare a aerului
Există diverse metode pentru purificarea aerului din casă, iar acestea nu trebuie să fie neapărat sofisticate și scumpe, însă pot fi foarte eficiente. Un alt avantaj este că pot fi folosite pe durata întregului an, astfel că te poți bucura de o locuință curată și neinvadată de particule nocive când ajungi acasă de la serviciu sau în weekendurile petrecute în oraș.
Purificarea aerului se poate face prin câteva metode simple și necostisitoare, printre ele numărându-se:
- folosirea plantelor ornamentale în camerele cele mai afectate de poluare;
- folosirea purificatoarelor de aer;
- aerisirea, care rămâne una dintre cele mai la îndemână soluții de a purifica aerul.
Alegerea uneia sau mai multor metode de purificare a aerului depinde foarte mult de zona țării în care locuiești și cât de afectată este aceasta de poluare, dar și de alți factori, printre care:
- zona orașului în care locuiești;
- traficul de pe stradă, mai ales dacă ai un apartament pe un bulevard intens circulat;
- programul de lucru pe care îl ai și care determină orele la care poți aerisi;
- numărul și mărimea camerelor apartamentului.
Chiar și atunci când iei în considerare toți acești factori, tot poți beneficia de metode eficiente cu ajutorul cărora să ai o casă curată și aerisită al cărei aer să fie cât mai respirabil.
Există foarte multe studii și cercetări ale căror concluzii sunt că un aer curat are beneficii nu doar asupra sănătății, ci a întregii stări de bine a unei persoane, așadar, atunci când te întrebi de ce e importantă purificarea aerului, poți avea în vedere și aceste rezultate științifice.
2.1. Purificarea aerului în cameră cu ajutorul plantelor ornamentale
Purificarea aerului în apartament nu este greu de realizat atunci când alegi să te folosești de plante ornamentale care pot fi puse în orice cameră. Mai mult, există flori care nu au nevoie de îngrijire foarte atentă, dar care îți pot păstra locuință curată, dar mai ales îți pot asigura un aer respirabil când ajungi acasă.
Trebuie să știi totuși că nu toate plantele pot purifică aerul, așadar, acestea trebuie alese corect pentru a beneficia de această ,,funcție’’ a lor. Printre cele mai cunoscute sunt:
- plantele aeriene și suculente;
- plantele mari de tipul palmierilor;
- arbuștii ornamentali;
- ferigile.
Dintre acestea, plantele suculente și aeriene sunt mici, ocupă puțin spațiu și necesită cea mai puțină îngrijire, dacă ești o persoana ocupată care nu are foarte mult timp la dispoziție pentru a le acorda prea multă atenție. Acestea sunt potrivite pentru purificarea aerului în camere mici, precum dormitoarele copiilor sau chiar cele matrimoniale cu mobilă minimalistă. Printre ele, Haworthia, Tillandsia, Xerographica și cactusul sunt cele cunoscute pentru aceste proprietăți.
Dacă ai o pasiune pentru plante, atunci le poți așeza în diferite vase sau poți face chiar terarii care să îndeplinească atât rolul lor ornamental, cât și pe cel de purificare a aerului. Pentru că acestea necesită o îngrijire minimă și sunt rezistente la frig, le poți pune chiar și pe balcon sau pe terasă, astfel încât să te asiguri că particulele nocive care îți intră în casă sunt mai puține.
Ficușii, ferigile și palmierii de bambus sau pieptene sunt alte plante care pot fi folosite pentru purificarea aerului. Acestea, datorită dimensiunilor mai mari, vor avea nevoie de spațiu mai mult, așadar, pot fi puse pe holuri sau în living.
Purificarea aerului în interior cu ajutorul plantelor este una dintre cele mai eficiente și simple de utilizat metode, dar mai ales foarte puțin costisitoare, atunci când nu dorești realizezi o adevărată grădină în casă.
Cu ajutorul plantelor suculente care au forme diverse și care pot fi puse în ghivece foarte mici, poți realiza adevărate mini grădini cu dublu rol: de a-ți încânta privirea de fiecare dată când le vezi, precum și de a purifica aerul pe care îl respiri. Având în vedere că nu au nevoie de buton de pornire și oprire, te poți bucura de beneficiile lor pe parcursul întregii zile atunci când ești acasă, precum și tuturor anotimpurilor.
Atunci când simți că mai ai totuși nevoie și de un aparat care să te ajute, un purificator de aer poate fi o soluție destul de bună.
2.2. Purificarea aerului în interior cu ajutorul purificatorului
Una dintre cele mai la îndemână soluții de purificare a aerului din casă este purificatorul. Există modele diferite cu funcții diverse, inclusiv cea de dezumidificare care ajuta foarte mult în zilele călduroase și sufocante. Folosirea unui astfel de aparat, însă, are și câteva dezavantaje, printre care:
- trebuie pornit și oprit de fiecare dată când dorești să îl folosești;
- nu îl poți lasă să funcționeze pe durata întregii zile, datorită faptului că este un electrocasnic, așadar, funcționeze cu curent electric și se poate opri sau strica;
- trebuie mutat dintr-o cameră într-alta de fiecare dată.
- unele produse sunt destul de costisitoare.
Există și variante mai mici și care nu au nevoie de electricitate, însă eficiența acestora este limitată. În plus, multe dintre ele au doar rol de a reduce umiditatea dintr-o cameră și nu de purificare a aerului. Atunci când ai nevoie de un aparat pentru bucătărie, de exemplu, te poți aștepta în cazul unuia electric să se defecteze mai repede din cauza aburului.
Chiar dacă este o soluție viabilă pentru purificarea aerului în apartament, un astfel de echipament are dezavantajul de a putea fi folosit doar când ești acasă, în timp ce plantele nu au nevoie de intervenție pentru a îndeplini un rol normal pe care îl aveau chiar și dacă doreai să le așezi pentru a-ți înfrumuseța casa și a avea niște aranjamente cochete.
Plantele sunt o soluție naturală pentru purificarea aerului în casă, iar în apartamentele cu suprafețe mai mici, cum sunt cele din blocurile noi, sunt perfecte și datorită faptului că ocupă puțin spațiu. Dacă le alegi pe cele aeriene care pot fi suspendate, nu va mai fi nevoie să îți faci griji din acest punct de vedere.
2.3. Purificarea aerului în casă prin aerisire
Purificarea aerului se poate face prin metode diverse, iar aerisirea, care este recomandata zilnic, este una dintre ele. Aceasta soluție, însă, are atât beneficii, cât și dezavantaje.
Printre avantajele aerisirii se numără efortul minim și lipsa costurilor, precum și faptul că se poate realiza în orice anotimp. Pe de altă parte, însă, dezavantajele sunt mai multe, printre acestea fiind posibilitatea limitată de a deschide ferestrele oricând dorești și faptul că nu poți lasă un geam deschis toată ziua, riscând să între destul de mult praf în casă, mai ales dacă locuiești într-o zonă aglomerată sau în care funcționează diverse firme sau fabrici.
În camerele fără ferestre sau în cele cu geamuri comune cum sunt livingurile open space, aerisirea devine destul de greoaie.
Cu toate acestea, aerisirea este necesară cel puțin dimineața atunci când purificarea aerului se poate realiza cel mai bine. Poți deschide ferestrele și seara după ce traficul devine mai lejer și particulele nocive nu mai sunt atât de multe încât să pătrundă în locuință.
Chiar și când ai diverse aparate pe care te bazezi pentru purificarea aerului în interior, aerisirea este necesară pentru a lăsa aerul să circule.
Aerisirea este una dintre metodele care se potrivesc foarte bine cu plantele care pot fi folosite pentru purificarea aerului.
3. De ce e importantă purificarea aerului în apartament
Eliminarea reziduurilor din orice casă se poate face doar prin purificarea aerului, însă această operațiune este importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, o atmosferă plină de acarieni și alte particule și praf îți pot afecta destul de grav sănătatea în timp, ducand la apariția de alergii sau chiar boli.
Atunci când locuiești într-un apartament, spațiul disponibil este mai mic în comparație cu cel al unei case, astfel că toate aceste particule sunt mult mai condensate și pot deveni destul de deranjante, putând să îți creeze impresia că nu mai poți respira. Așadar, atunci poți considera că purificarea aerului nu mai este doar unul dintre pașii completați când faci curățenie, ci devine o necesitate.
Alte motive pentru care purificarea aerului din casă este foarte importantă sunt:
- vei avea un somn mai liniștit și odihnitor;
- te vei bucura de o casă mai curată pentru o perioadă mai lungă de timp;
- te vei simți mai relaxat sau relaxată atunci când ajungi acasă după o zi plină.
Atunci când alegi să purifici aerul cu ajutorul plantelor, te vei bucura și un aspect plăcut și îngrijit al locuinței, mai ales dacă locuiești la apartament în zone în care spațiile verzi sunt foarte puține sau lipsesc cu desăvârșire. Cu ajutorul lor, îți poți crea chiar o mini grădină în propria casă său îți poți crea un nou hobby cu ajutorul căruia să te relaxezi.
Purificarea aerului este o operațiune care ar trebui realizată în mod regulat, mai ales atunci când locuiești la apartament. Aceasta va contribui direct la păstrarea curățeniei în case, iar acum este destul de realizat cu ajutorul unor metode simple și eficiente și fără costuri foarte mari. Poți alege între plantele ornamentale și aparatele speciale care au apărut în acest scop, însă și aerisirea este o soluție care rămâne viabilă chiar în cele mai aglomerate și poluate zone ale orașelor.
În concluzie, dacă dorești să eviți problemele de sănătate, dar și să te bucuri de o locuință mai curată, un somn mai bun și mai relaxant, folosește-te de aceste metode de purificare a aerului simple și necostisitoare pentru o stare de bine optimă.
Surse foto: Pexels.com, Greenarium.ro