Persoanele care doresc să își împrospăteze grădina sau casa aleg, de multe ori, plantele perene. Pe lângă aspectul plăcut, acestea au o serie de avantaje, fiind o opțiune mai bună decât cele anuale sau bienale.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să îngrijești o plantă perenă și care sunt cele mai potrivite specii pentru a-ți decora grădina sau apartamentul, descoperă în continuare detalii interesante despre această specie.
1. Ce sunt plantele perene? – Caracteristici și îngrijire
Conform definiției, plantele perene sunt acelea cu o durată de viață ce se întinde pe mai mulți ani, fiind diferite de cele anuale sau bienale. Expresia este utilizată și pentru a denumi acea categorie fără structuri lemnoase, cu scopul de a le distinge de copaci sau de arbuști.
Plantele perene supraviețuiesc anotimpurilor reci datorită rădăcinilor care rezistă și la temperaturi scăzute, permițându-le să înflorească din nou primăvara, printr-o nouă tulpină. Din acest motiv, sunt o opțiune mai avantajoasă pentru decorarea grădinilor și a parcurilor.
Dacă sunt îngrijite corect, anumite plante perene pot supraviețui chiar și până la 70 ani. Câteva astfel de exemple sunt bujorii, ghioceii, stânjeneii, viorelele, toporașii sau primula.
Plantele perene cu bulbi pot fi ajutate să reziste mulți ani dacă aceștia sunt scoși din pământ, lăsați la uscat, depozitați în spații răcoroase, la întuneric și replantați primăvara. Atunci când plantezi sau replantezi astfel de flori, alege un loc în care nu există rădăcini de copaci sau buruieni, deoarece le împiedică să se dezvolte.
Excesul de umiditate din sol este și el dăunător, așa că, dacă optezi pentru cele de grădină, alege un loc în care nu rămân reziduuri de apă.
Plantele perene se înmulțesc în diverse moduri, fie prin sădire, butășire sau divizarea tufei, fie prin bulbi. Utilizarea semințelor este recomandată atunci când țintești către revigorarea și ameliorarea culturii, precum şi atunci când încerci să dezvolți o cultură nouă. Butașii permit întinerirea plantei și sunt o variantă mai benefică decât divizarea.
Bujorul, margareta sau tufănica se înmulțesc prin divizare – tufa este scoasă din pământ și separată în mai mulți lăstari, care sunt replantați. Acest proces se realizează, de obicei, primăvara sau toamna.
Lalelele, tuberozele, stânjenelul olandez, narcisa, zambila sau crinul se reproduc prin scoaterea bulbilor, separarea și replantarea acestora. Anumite flori de grădină se pot înmulți prin tuberculi, precum anemonele – aceștia sunt segmentați în fragmente care conțin cel puțin un mugure.
2. Plante perene – Tipuri și exemple
Există mai multe categorii de plante perene, iar cele mai spectaculoase sunt cele cu flori, utilizate în scop ornamental.
- Decorative (flori)
Lista florilor perene decorative este cuprinzătoare, iar tu le poți alege pe cele care îți plac cel mai mult. Printre acestea se numără veronica albastră, salvia, echinacea, coleus, goldsturm, trandafirii, mixandrele, lalele, garofițele, crinii, narcisele, zambilele, anemonele, hortensiile, bujorii, regina nopții, gladiolele, lavanda, ghioceii, tilandsia, brândușele și mușcatele.
Există plante ornamentale care înfloresc pe tot parcursul anului, cum sunt mușcatele, salvia, ochiul fetei și vinețica. De asemenea, coada șoricelului, campanula, valeriana roșie, garofița roz, cerceii doamnei, crinul făclie și veronica albastră au o perioadă de înflorire de peste 3-4 luni pe an.
Un subgrup important este și cel al plantelor suculente, care sunt foarte rezistente și deloc pretențioase. Ele pot fi aranjate în terarii spectaculoase și pot fi ușor îngrijite în apartament.
- Ierburi
În seria plantelor perene se regăsesc și următoarele plante aromatice, care pot fi utilizate în bucătărie sau în terapie, datorită proprietăților pe care le dețin: rozmarinul, oregano, valeriana, menta, levănțica, feniculul, arpagicul, ghimbirul, usturoiul, cimbrul, hreanul și busuiocul.
Pe lângă beneficiile de care te poți bucura în domeniul culinar sau în îngrijirea personală, ierburile aromatice sunt excelente pentru decorarea balconului sau a bucătăriei.
- Fructe și legume
Din categoria plantelor perene fac parte și anumite fructe și legume, însă, așa cum este precizat la începutul articolului, majoritatea sunt copaci sau arbuști, deci nu se încadrează în ceea ce se cheamă în mod neoficial „plante perene”. Pentru cei care sunt încântați de un decor în stil rustic, câteva dintre acestea sunt ideale pentru bucătărie, datorită dimensiunilor reduse. Cele mai populare sunt: broccoli, sparanghel, praz, kale, rubarbă sau năsturel.
În concluzie, fie că este vorba despre cele decorative, despre cele aromatice sau despre cele cu fructe și legume, plantele perene reprezintă o modalitate excelentă de a crea un colț de natură în propria gospodărie.
Surse foto: greenarium.ro; shutterstock.com