Plantele suculente sunt o modalitate excelentă de a crea un decor original și atractiv – de aceea, reprezintă una dintre cele mai apreciate elemente naturale. Unele specii sunt cunoscute pentru rezistența lor indiferent de anotimp, fiind perfecte pentru alcătuirea unui design ieșit din comun chiar și pe timpul iernii. Însă, înainte de a le alege pe cele potrivite, este important să cunoști câteva detalii despre acestea și să afli care sunt caracteristicile cele mai importante pe care trebuie să le aibă ca să facă față, cu succes, la temperaturi scăzute.
1. Plante suculente rezistente la ger – Care sunt speciile potrivite?
Plantele suculente rezistente la frig provin din regiuni nordice, iar acest factor contribuie major la comportamentul pe care îl au iarna, în condiții de îngheț. Mediul lor natural este localizat în zone montane și, prin urmare, zăpada și umiditatea sunt factori benefici pentru dezvoltarea și evoluția lor. Există câteva genuri care sunt renumite pentru aceste caracteristici:
- Sempervivum
Sempervivum este un gen de plante perene suculente, renumit pentru rezistența sa la fenomene meteorologice extreme (anumite soiuri pot rezista până la -30 de grade Celsius). Numele său are legătură cu acest aspect, deoarece, în limba latină, semper înseamnă mereu, iar vivus înseamnă viu. Așadar, este o plantă care își păstrează frunzele verzi chiar și pe durata anotimpurilor friguroase, fără a fi afectată de temperaturile scăzute. Poate fi plantată într-un sol bine drenat sau în vase de teracotă, ciment sau beton.
- Rosularia
Unele dintre acestea provin din munții Himalaya, cu precădere speciile de tip Rosularia sedoides. Plantele suculente din genul Rosularia pot atinge înălțimi de până la 30 de cm și au rozete de culoare verde care, pe timpul toamnei, fac floricele albe. Ele se adaptează chiar și la temperaturi de -28 de grade Celsius.
- Jovibarba
Jovibarba se caracterizează prin frunze mai late decât cele ale plantelor Sempervivum, având în plus și flori de culoare roz. Sunt perfecte pentru crearea unor combinații complexe, datorită faptului că pot căpăta diferite nuanțe și texturi, pe măsură ce se răspândesc.
- Orostachys
Genul Orostachys cuprinde aproximativ 13 specii diferite de plante, similare ca structură cu Sempervivum și Jovibarba, dar mult mai rare. Specia Orostachys spinosa este cea mai rezistentă la frig datorită provenienței sale, fiind originară din Siberia și Mongolia. Astfel, ea are un metabolism special care o ajută să suporte până la -40 de grade Celsius, putând chiar să facă fotosinteză sub stratul de zăpadă.
Așadar, sunt multe specii de plante suculente pe care le poți folosi pentru exterior. Fie că vrei să amenajezi o grădină sau o serie de terarii, fie că îți dorești să decorezi un balcon sau o terasă, acestea sunt variante ideale, deoarece nu necesită îngrijire specială pe timp de iarnă. Totuși, ele funcționează foarte bine în anumite condiții – pentru a nu avea surprize neplăcute, este esențial să le asiguri un mediu propice.
2. Cum să îngrijești tipurile de plante suculente care rezistă afară iarna?
Orice tipuri de plante suculente și aeriene necesită o anumită îngrijire. Cele care fac parte din categoria celor suculente rezistente la frig au nevoie de câteva lucruri care să le mențină sănătoase pe tot parcursul perioadei de îngheț. Iată care sunt factorii la care trebuie să fii atent:
- Solul trebuie să fie ușor nisipos și bine drenat, pentru a permite plantelor să se dezvolte în mod optim. Poți adăuga puțin compost și, dacă vrei să creezi un design inedit, poți jongla cu diferite categorii de pietricele.
- Iarna este un sezon umed – nu uda plantele, deoarece ele deja își obțin din atmosferă umiditatea de care au nevoie.
- Poți lăsa stratul de zăpadă așezat peste ele – acesta contribuie pozitiv la menținerea lor și le ajută să se adapteze la condițiile meteorologice.
- Supraveghează, în permanență, nivelul de drenare a apei – plantele nu trebuie să rămână în apă, deoarece pot fi afectate de aceasta.
În concluzie, plantele suculente rezistente la ger nu sunt greu de întreținut iarna datorită caracteristicilor extraordinare pe care le au. Alege cu atenție speciile potrivite și abordează totul cu imaginație și creativitate. Cu siguranță vei reuși să alcătuiești un cadru aparte, folosind astfel de plante în amenajarea pe care ți-ai propus-o!
Sursă foto: pixabay.com, greenarium.ro