Greenarium ┬╗ Blog ┬╗ Plante care PURIFIC─é aerul, recomandate de oamenii de ╚śTIIN╚Ü─é – TOT ce trebuie s─â ╚Ötii despre ├«ngrijirea acestor BIOFILTRE naturale

Plante verzi in ghivece de tabla si ceramica, fundal deschis, verde, gri, crem

Dac─â dore╚Öti s─â ai o ├«nc─âpere aerisit─â ╚Öi primitoare, at├ót pentru tine, c├ót ╚Öi pentru familie ╚Öi invita╚Ťi, plantele purificatoare sunt solu╚Ťia! Pe l├óng─â aspectele estetice, acestea au ╚Öi multiple beneficii asupra s─ân─ât─â╚Ťii – pot reduce stresul, ├«mbun─ât─â╚Ťi aten╚Ťia ╚Öi chiar proteja pl─âm├ónii prin prevenirea inhal─ârii bacteriilor ╚Öi a poluan╚Ťilor din interior!

Toate avantajele sunt sus╚Ťinute chiar ╚Öi de un studiu realizat de NASA, care recomand─â o selec╚Ťie de plante benefice pentru aerul de la interior. A╚Öadar, conform exper╚Ťilor, acestea ac╚Ťioneaz─â precum ni╚Öte biofiltre care absorb, astfel, poluan╚Ťii din aer. ├Äns─â care sunt aceste plante ╚Öi cum pot ele s─â aduc─â beneficii spa╚Ťiilor mici?

1. Care sunt plantele purificatoare de aer și cum se îngrijesc acestea?

╚śtiai c─â oamenii moderni petrec, ├«n medie, 90% din timpul lor ├«n spa╚Ťii ├«nchise? O arat─â chiar un studiu recent, realizat de Agen╚Ťia de Protec╚Ťie a Mediului din SUA. Odat─â cu cre╚Öterea nivelului de poluare at├ót la exterior, c├ót ╚Öi ├«n interior, este foarte important s─â ╚Ťii cont de calitatea aerului din casa ta! Plantele care purific─â aerul sunt, a╚Öadar, cea mai la ├«ndem├ón─â ╚Öi ieftin─â solu╚Ťie. U╚Öor de ├«ngrijit ╚Öi disponibile aproape la orice flor─ârie, aceste plante sunt recomandate chiar ╚Öi de speciali╚Ötii de la Colegiul Agriculturii ╚Öi ╚śtiin╚Ťelor de Mediu din Georgia. Iat─â care sunt acestea:

1.1. Crinul p─âcii (Spathiphyllum)

Crinul pacii verde inchis, masuta gri, ghiveci deschis

├Än urma studiilor realizate pe florile care purific─â aerul, s-a constatat c─â Spathiphyllum este de neegalat ├«n capacitatea sa de a filtra o gam─â de substan╚Ťe chimice din atmosfer─â, precum cele de la spray-uri, detergen╚Ťi ╚Öi fum de ╚Ťigar─â.

Metode de îngrijire:

Lumina: expunere indirect─â la soare
Ap─â: p─âstreaz─â solul umed; de udat zilnic, cu o cantitate mic─â de ap─â
Temperatura: medie, 20-23 de grade Celsius
Umiditate: medie – 25% p├ón─â la 49%
Important de știut: toxic pentru oameni și animale de companie dacă este ingerat!

1.2. Planta șarpe (Sansevieria trifasciata)

Planta sarpe in ghiveci alb, masa din lemn, fundal turcoaz, tablou verde

Sansevieria trifasciata este ideal─â pentru persoanele care c─âl─âtoresc des! Aceast─â plant─â la mod─â este un cadou excelent pentru cei care petrec mai mult timp departe de casele lor sau pentru oricine altcineva interesat de plantele purificatoare de aer, care necesit─â ├«ntre╚Ťinere minim─â.

Metode de îngrijire:

Lumina: slabă, până la lumina solară indirectă
Ap─â: de udat o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â; suprafa╚Ťa solului ar trebui s─â fie uscat─â ├«nainte de acest proces
Temperatura: medie, 18-20 de grade Celsius
Umiditate: sc─âzut─â – 25% p├ón─â la 49%
Important de știut: ușor toxic pentru oameni și animale de companie dacă este ingerat!

1.3. Palmierul de tip bambus (Chamaedorea erumpens)

Palmier tip bambus, ghiveci alb, fundal deschis

Această plantă, care nu are nicio legătură cu bambusul real, poate fi o piesă excelentă de decor, așezată chiar direct pe podea. Frunzele atrăgătoare creează un design interesant și natural, toate acestea în timp ce filtrează în tăcere benzenul, tricloretilena și formaldehida din aer.

Metode de îngrijire:

Lumina: Lumina slab─â spre lumin─â medie
Apă: de udat foarte rar, cam o dată la două săptămâni, iar în sezonul rece de cel mult o dată pe lună
Temperatura: medie, 20-23 de grade Celsius
Umiditate: medie – 25% p├ón─â la 49%
Important de știut: nu este toxică!

1.4. Planta paianjen (Chlorophytum comosum)

Planta paianjen verde cu alb, ghiveci colorat, fundal industrial

Planta p─âianjen a devenit, ├«n prezent, una dintre cele mai populare plante de apartament, din motive ├«ntemeiate! Pe l├óng─â faptul c─â este netoxic─â, foarte pl─âcut─â estetic ╚Öi care necesit─â ├«ntre╚Ťinere redus─â. Aceasta func╚Ťioneaz─â excelent ╚Öi ca un filtru de monoxid de carbon ╚Öi bacterii.

Metode de îngrijire:

Lumina: medie, până la lumina solară indirectă
Ap─â: stropit─â zilnic, important ca solul s─â fie umed mereu!
Temperatura: medie, 20-23 de grade Celsius
Umiditate: medie – 25% p├ón─â la 49%
Important de știut: nu este toxică!

1.5. Aloe Vera (Aloe barbadensis)

Aloe vera pe un bol de stica, fundal cu o canapea

Aceasta este una dintre acele plante utile nu numai pentru afec╚Ťiunile pielii, ci ╚Öi pentru purificarea aerului! Asigur─â-te c─â prime╚Öte mult soare sau, dac─â lumina natural─â nu este o op╚Ťiune, instaleaz─â lumini speciale pentru plantele de interior. Numai astfel Aloe Vera ├«╚Ťi poate elimina formaldehida din aer!

Metode de îngrijire:

Lumina: cel pu╚Ťin 4 ore pe zi ├«n lumina direct─â a soarelui
Apă: o data la doua zile, astfel încât solul să fie moderat uscat înainte de udare
Temperatura: cald─â, 25-27 de grade Celsius
Umiditate: sc─âzut─â – 5% p├ón─â la 24%
Important de știut: toxic pentru oameni și animale de companie, dacă este ingerat

2. Idei de decor cu plante de apartament care purific─â aerul

Fie c─â te-ai mutat ├«ntr-un apartament nou sau vrei doar s─â redecorezi, plantele purificatoare de aer sunt solu╚Ťia cea mai la ├«ndem├ón─â – sunt u╚Öor de g─âsit, ieftine ╚Öi, nu ├«n ultimul r├ónd, sunt ideale pentru cei care nu au prea mult la dispozi╚Ťie pentru ├«ngrijirea lor, acestea necesit├ónd foarte pu╚Ťin─â aten╚Ťie. Mai mult, plantele de apartament sunt o modalitate distractiv─â prin care po╚Ťi s─â-╚Ťi exprimi creativitatea ╚Öi s─â oferi spa╚Ťiului de la bloc o atmosfer─â elegant─â ╚Öi modern─â!

2.1. Ghivece colorate ╚Öi m─âsu╚Ťe din c─âr╚Ťi

plante verzi in ghivece colorate, carti in multe culori, fundal deschis cu felii de lemn

Plantele de cas─â pot fi puse ├«n ghivece colorate ╚Öi apoi a╚Öezate pe m─âsu╚Ťe formate din c─âr╚Ťi pe care nu le mai folose╚Öti. ├Ämpacheteaz─â-le ├«n h├órtie creponat─â ╚Öi design-ul t─âu creativ este gata!

2.2. C─âsu╚Ťa mozaic, din sticl─â reciclat─â

Terariu cu plante aeriene, nisip rosu, aranjament pentru casa sau birou

Aceste vase de sticl─â, terariile, care vin sub form─â de c─âsu╚Ť─â mozaic, pot fi amplasate oriunde ├«n cas─â ╚Öi pot g─âzdui suculente precum Aloe Vera, dar ╚Öi alte plante plante purificatoare mici. Avantajul este c─â le po╚Ťi decora dup─â bunul plac!

2.3. Lamp─â pe post de ghiveci, cu model abstract

terariu cu plante aeriene, tilandsia, sticla colorata, lampa vitraliu

Dac─â e╚Öti un fan al picturilor abstracte, acest terariu cu plante se va potrivi perfect ├«ntr-un spa╚Ťiu cu tematic─â artistic─â. Mai mult, poate juca rolul unei l─âmpi vitraliu, ceea ce-l face a fi un element de decor foarte interesant!

2.4. Atârnate pe perete

Plante verzi in taboluri din lemn, perete alb

Multe plante purificatoare ar trebui puse într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, așadar amplasarea lor pe un perete, la umbră, poate fi o idee excelentă, atât pentru protejarea plantelor, cât și pentru a oferi camerei un design aparte.

A╚Öadar, de ce s─â alegi plantele purificatoare pentru apartamentul t─âu? Pe l├óng─â faptul c─â nu sunt preten╚Ťioase ╚Öi ofer─â un design exotic camerei, acest tip de plante nu necesit─â nici prea mult soare, ceea ce este ideal pentru spa╚Ťiile mici, ferite de lumina puternic─â. Amplasate pe jos, ├«n terarii sau pe pere╚Ťi, aceste biofiltre naturale vor juca rolul de paznici ai aerului curat prin captarea celor mai nocivi poluan╚Ťi, pentru ca tu ╚Öi familia ta s─â v─â bucura╚Ťi de un spa╚Ťiu relaxant ╚Öi aerisit!

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com, Greenarium.ro