Dacă vrei să-ți transformi grădina într-un loc exotic, gândește-te s-o decorezi cu cactuși. Aceștia nu doar oferă un aer spectaculos spațiului în care se află, ci se întrețin și foarte ușor, astfel că vei avea o curte fabuloasă fără să depui prea mare efort. Aceste plante nu au nevoie de foarte multă apă și pot rezista atât la temperaturi ridicate, cât și scăzute.
Una din speciile de cactus cele mai indicate pentru a fi cultivate într-o grădină mare este opuntia ficus indica. Această plantă impunătoare are nevoie de mai mult spațiu pentru a se dezvolta, însă îți va aduce o mulțime de satisfacții deoarece, pe lângă proprietățile sale decorative, oferă și câteva beneficii de sănătate. Poți afla din acest articol tot ce trebuie să știi despre cactusul cu puteri vindecătoare.
1. Planta opuntia ficus indica – descriere și sfaturi de îngrijire
Opuntia ficus indica se cultivă de obicei în zonele mai secetoase sau se folosește în amenajările peisagistice de tip xeriscape. Acest termen se utilizează pentru a denumi procesul de decorare a grădinilor aflate pe un spațiu uscat sau într-un loc unde se dorește economisirea apei.
Opuntia ficus indica este o plantă suculentă, un arbust peren care ajunge la înălțimi destul de mari (de peste 1 m). Principalele sale caracteristici sunt următoarele:
- Tulpinile (cladode) sunt groase, suculente, alungite până la spatulate, cu dimensiuni de 30-40 cm pentru lungime (pot ajunge chiar și la 70-80 cm) și 18-25 cm pentru lățime.
- Frunzele sunt, de fapt, spini viguroși, dar pot exista și unele soiuri fără.
- Înflorirea are loc pe cladodele în vârstă de 1-2 ani. Florile sunt în formă de cupă cu diametrul de până la 10 cm, sunt galbene și apar la sfârşitul primăverii şi vara.
- După flori, apar fructele, care sunt spinoase, ovoide, de culoare purpurie și lungi de până la 10 cm. Fructul poartă denumirea de chumbo, este suculent și comestibil, fiind consumat proaspăt sau preparat în gemuri, sucuri, siropuri sau chiar fermentat și transformat în alcool. În unele bucătării tradiționale fructul se folosește sărat, adăugându-se în sosurile pentru carne și salate. În plus, mai poate fi utilizat și în industria cosmetică.
Ca și îngrijire, opuntia ficus indica preferă solul nisipos, ușor, foarte bine drenat și uscat. În țara sa de origine, Mexic, planta crește în soluri sărăcăcioase, fără prea multă apă. Poți planta cactusul în grădină, fie direct în sol, fie în ghivece foarte mari.
Vara se poate uda de câte ori este uscat pământul, însă nu foarte des, deoarece are capacitatea de a-și stoca foarte bine rezervele de apă. Iarna este recomandat să se întrerupă udarea daca se află în curte. Dacă este plantat în ghiveci în interior, se poate pune apă o dată la 5-6 săptămâni. În principal, nu este nevoie de niciun fel de îngrășământ, însă s-a observat că uneori sunt binevenite pentru stimularea fructificării.
2. Întrebuințarea plantei opuntia ficus – modalități de consum
Acest cactus are multiple întrebuințări, planta fiind aproape integral folosită.
- Fructul chumbo
Acesta se consumă crud, sub formă de sucuri, dulcețuri sau chiar alcool, dar este utilizat și în industria farmaceutică și cosmetică, ca antidot la inflamații sau ca tratament pentru piele și păr. Tot din fructe se poate obține și un colorant natural pentru țesături.
Pentru prepararea sucului din chumbo, fructele se curăță bine de spini și apoi se zdrobesc.
Pentru obținerea alcoolului, sucul de la fructe se fierbe 2-3 ore și se lasă la fermentat câteva zile. Băutura astfel fabricată este una tradițională mexicană, se numește colonche și este dulce și aromată.
Pentru pregătirea dulceții, se curăță bine fructele de spini, se taie la ambele capete și apoi se îndepărtează pielea cu un cuțit. Miezul se taie cât mai mărunt, se amestecă pe foc, se îndepărtează semințele, iar apoi se adaugă zahăr și se fierb în puțină apă. Când se formează jeleul, se adaugă puțină zeamă de lămâie și se mai lasă pe foc 1 minut. Dulceața astfel obținută se păstrează apoi la rece, depozitate în borcane sterilizate.
- Tijele tinere
Numite de mexicani nopalitos, acestea au un gust ușor acid, pot fi coapte la grătar și folosite pe post de garnitură la fripturi și pentru prepararea supelor sau a salatelor. Tot din tije se face un fel de vin (tolonchik), iar acestea se mai utilizează și ca medicamente împotriva obezității sau în curele de slăbire.
În ceea ce privește contraindicațiile de consum, este bine ca acest fruct să fie mâncat cu moderație de diabetici și să fie evitat total de persoanele care sunt alergice la el.
3. Puterea vindecătoare a plantei – proprietăți și beneficii pentru sănătate
Opuntia ficus indica are o mulțime de nutrienți, vitamine și minerale necesare funcționării optime a organismului.
Conținutul său bogat în magneziu, aminoacizi, antioxidanți, vitaminele C și B, beta-caroten, fier, calciu, potasiu și fibre dietetice determină această plantă să fie des folosită atât în scopuri culinare, cât și medicinale.
Iată câteva dintre principalele proprietăți curative ale plantei opuntia ficus indica:
- Ajută la tratarea obezității, diabetului și bolilor de inimă!
Datorită conținutului său bogat de fibre (pectină), oferă senzația de sațietate, astfel că nu vei mai simți nevoia să mănânci tot timpul. Din acest motiv, opuntia este eficientă în menținerea controlului asupra greutății, fiind astfel folosită în tratamentul obezității și în diverse cure de slăbire.
În plus, diverse studii au arătat că planta poate ajuta la reducerea nivelului de glucoză, colesterol și trigliceride din sânge, de aceea este utilizată ca adjuvant în tratamentul diabetului de tip II, dar și a diverselor boli de inimă. Datorită conținutului ridicat de flavonoizi și alți antioxidanți, acest tip de plantă suculentă poate reduce hipertensiunea arterială și astfel va scădea riscul apariției aterosclerozei, a bolilor coronariene și altor afecțiuni cardiace.
- Este eficientă împotriva mahmurelii și a migrenelor
Opuntia ficus india are proprietăți antiinflamatorii, în special datorită substanței indicaxantină din compoziția sa. Dacă este consumată frecvent, această plantă poate reduce intensitatea și frecvența migrenelor.
Ameliorează simptomele sindromului premenstrual
Crampele, durerile de spate, de cap și sensibilitatea sânilor sunt asociate cu o creștere a nivelului de prostaglandine (substanțe asemănătoare hormonilor) din organism. Specialiștii au descoperit că opuntia ficus indica inhibă sinteza compuși, atenuând astfel simptomele sindromului premenstrual.
- Întărește sistemul osos și previne osteoporoza
Datorită conținutului bogat de calciu, opuntia ajută la întărirea oaselor și dinților. În plus, fructul său conține flavonoide și antioxidanți care au un caracter antiinflamator, antiviral și antihistaminic.
Flavonoidele previn eliberarea compușilor care ajută la inflamația articulațiilor și a mușchilor cauzată de gută, artrită, exerciții fizice, fibromialgie și alergii. Osteoporoza, care este în esență o boală inflamatorie, poate fi prevenită și tratată cu suplimente pe bază de opuntia ficus indica.
- Protejează ficatul, îmbunătățește digestia și stimulează sistemul imunitar
Diverse studii au arătat că planta opuntia ficus indica exercită o activitate hepatoprotectoare care implică în principal eliminarea radicalilor liberi și creșterea activității antioxidante a organismului împotriva compușilor dăunători. În plus, ajută digestia, previne constipația și balonarea.
De asemenea, conținutul bogat de vitamina C stimulează sistemul imunitar prin creșterea producției de celule albe din sânge, care elimină din corp virușii, bacteriile și alte microorganisme infecțioase.
- Luptă eficient împotriva îmbătrânirii pielii
În industria cosmetică, opuntia ficus indica este folosită sub formă de creme anti-aging, fiind recunoscută pentru efectele sale împotriva îmbătrânirii pielii. Ea ajută la reducerea ridurilor, ameliorarea cearcănelor și hidratarea în profunzime a tenului uscat.
În concluzie, opuntia ficus indica este o plantă extrem de utilă, fiind folosită atât pentru decorarea casei sau grădinilor, cât și pentru proprietățile sale curative.
Sursa foto: Shutterstock.com