Greenarium » Blog » Mini grădină – Află cum poți adăuga stil și culoare casei tale!

Ți-ai dorit dintotdeauna un colț verde, în care să simți că te conectezi cu natura, dar lipsa spațiului te-a descurajat? Indiferent dacă locuiești într-un apartament sau la o casă cu o curte mică, îți poți împlini dorința cu ajutorul unei mini grădini.

Pentru o persoană care iubește florile și copacii, grădinăritul este o activitate deosebit de relaxantă și de plăcută, dar dacă nu ai unde să cultivi și să plantezi în adevăratul sens al cuvântului, poți improviza, realizând chiar tu o grădină în miniatură, iar efectul pe care îl va avea asupra locuinței tale va fi unul pozitiv.

Pentru a obține o mini grădină cum sunt cele din revistele de specialitate de design și peisagistică, ai nevoie de câteva lucruri simple și de dorința de a construi cu mâinile tale un obiect decorativ deosebit. De asemenea, rezultatul muncii tale manuale poate fi chiar o sursă naturală și sănătoasă de hrană pentru tine și familia ta.

Așadar, află în continuare ce poți planta într-o mini grădină în funcție de locul în care o amplasezi și de ce materiale ai nevoie pentru a o realiza.

Mini grădină de apartament

Nu trebuie să te muți la casă pentru a te bucura de natură și de verdeață, ci îți poți amenaja o mini grădină chiar pe balconul apartamentului tău.

Cele mai populare plante pentru astfel de proiecte sunt suculentele, deoarece au un aspect impresionant și se adaptează foarte ușor în orice mediu. În plus, nu vei consuma mult timp pentru îngrijirea lor, deoarece sunt foarte rezistente, având nevoie doar de lumină, puțină apă și un sol potrivit pentru specia aleasă.

O mini grădină de apartament compusă din cactuși va deveni punctul de atracție al casei tale, iar pentru și mai mult stil, poți alege un terariu din sticlă, într-o formă geometrică inedită, decorat cu diverse plante suculente sau aeriene.

Dacă ai înclinații artistice și vrei să îți pui în valoare creativitatea, ai la dispoziție vase pentru terarii în care să plantezi florile după bunul plac și să creezi astfel o decorațiune unică, reprezentativă pentru stilul tău.

Terariu cu plante aeriene, glob de sticla, fundal maro natur, suport metalic negruterariu cu planta suculenta, semi-icosaedru cu nisip galbenterariu cu planta suculenta pietricele rosii Terariu cu plante aeriene, sticla, semi-icosaedru, lucrat manual, tillandsia, vitraliu, fundal galben Terariu cu plante suculente, echeveria, nisip gri, geometricvas terariu in forma de glob, din sticla, suport negru, greenarium plante suculente in ghiveci de lut, echeveria, fundal gri

Mini grădină în curte

Dacă stai la casă, dar nu dispui de o curte generoasă, care să îți permită să te ocupi de grădinărit așa cum ți-ai dori, poți amenaja cu ușurință o mini grădină, care nu va ocupa mult spațiu, dar cu siguranță va înfrumuseța exteriorul locuinței tale.

Pe lângă faptul că oferă o pată de culoare peisajului, te poți bucura și de alte beneficii, precum fructe și legume proaspete, cultivate de mâinile tale și crescute în mod natural, sub supravegherea ta.

Așadar, pe lângă plantele potrivite și pentru apartament, în curtea casei poți realiza o mini grădină care să conțină roșii, salată, ceapă, dovlecei sau tot felul de ierburi aromatice, cum ar fi busuioc, mentă, rozmarin, pătrunjel, cimbru, mărar sau oregano. Ghivecele cu astfel de plante pot fi amplasate și în interior, de exemplu în bucătărie, pentru a le culege când ai nevoie și pentru a le folosi imediat la gătit, dar trebuie să le asiguri o sursă suficientă de lumină pentru a se dezvolta frumos.

plante suculente in ghiveci, sempervivum, echeveria, ghiveci ceramica, pasare ceramica set mix de plante suculente Plnte suculente diverse tipuri set de cinci plante suculente

Cum amenajezi o mini grădină?

Dacă te-ai hotărât să amenajezi o mini grădină, vei avea nevoie de plantele pe care dorești să le cultivi, un vas sau mai multe, din sticlă sau din ceramică și pământ potrivit pentru necesitățile fiecărei specii.

Pentru suculente, vei avea nevoie de un substrat special pentru cactuși, deoarece acesta este nisipos și ajută la drenarea apei, în așa fel încât să nu se mențină umezeala în zona rădăcinii. În ceea ce privește ghiveciul, alege unul din ceramică, deoarece acesta permite aerului să circule prin sol. În interior poți folosi un vas din sticlă, iar în timp poți vedea rădăcinile plantei cum cresc în interior.

Dacă vrei să plantezi legume și alte verdețuri, pământul de grădină va avea nevoie de îngrășământ, o variantă mai naturală fiind fertilizarea solului cu un compost realizat chiar de tine, din resturi menajere.

Pentru a da o notă personală și originală, poți folosi pentru decorarea ghivecelor pietriș, scoarță de copac sau alte figurine, având astfel posibilitatea să creezi mini grădini tematice, care să se integreze perfect în designul de ansamblu al casei tale.

Prin urmare, ai toate motivele să îți amenajezi o mini grădină, fie pe balconul apartamentului, fie în curtea din spatele casei. Te vei bucura, astfel, de un colț verde cu specii deosebite și frumos colorate, precum și de roadele plantelor cultivate.

 

Sursa foto: shutterstock.com