Greenarium » Blog » Meditație de relaxare – cum să te bucuri de un spațiu liniștit și destins chiar în propria casă?

meditatie, relaxare, stretching, dormitor, alb, plante

Este foarte bine-cunoscut faptul că, într-o lume atât de haotică, este destul de greu să îți găsești pacea și calmul atunci când încerci să echilibrezi munca, familia și viața personală cu obligațiile sociale. Atunci când simți nevoia de o pauză, meditația pentru relaxare te poate ajuta foarte mult și ai nevoie doar de 10 minute pe zi pentru a putea găsi și dezvolta o practică, care îți poate ajuta mintea și corpul. De asemenea, spațiul în care vrei să te aduni este un factor esențial. De aceea, în articolul de mai jos, vei avea ocazia să descoperi tot ce trebuie să știi despre modul în care relaxarea deplină poate fi atinsă.

1. Meditație de relaxare – cât de importantă este meditația de relaxare? 

meditatie, relaxare, carte, citit, femeie, gradina, plante

Meditația ghidată de relaxare este utilă pentru toți oamenii. Deși există foarte multe persoane care sunt sceptice cu privire la această practică, odată ce o pun în aplicare, observă beneficiile ei. Indiferent că ești sau nu nou în meditație, pentru a elimina zgomotul lumii din jur și agitația vieții cotidiene, ai nevoie de o voce călăuzitoare care să îți inspire calm, liniște și pozitivitate.

De cele mai multe ori, o zi obișnuită din viața unei persoane se umple imediat cu lucruri pe care trebuie să le facă, iar grija de sine ajunge să nu mai fie o prioritate. Totuși, o practică zilnică va reduce stresul de la job, anxietatea sau depresia, îmbunătățește concentrarea, te binedispune și îți oferă un sentiment de bunăstare. Este cel mai frumos cadou pe care ți-l poți oferi singur. De asemenea, foarte mulți oameni nu știu că meditația îi ajută și pe cei care se confruntă cu autism sau ADHD. Aceștia își dezvoltă capacitatea de comunicare, comportamentul social și reușesc să fie mai conștienți de sentimentele și gândurile lor.

Seninătatea spirituală este benefică pentru orice tip de sănătate, fie că este vorba despre cea mintală sau fizică. Ea te va învăța cum să ai o relație mai bună cu tine însuți și cu cei din jur. O persoană care urmează aceste practici nu tinde să se enerveze sau să se încarce cu sentimente negative, ci dimpotrivă. Își poate susține calmul și să îl transmită și celorlalți, care la rândul lor, vor deveni și ei calmi și prietenoși. Meditația de relaxare profundă are puterea de a transforma orice sentiment negativ într-unul pozitiv și îți oferă șansa la fericire.  

Pe lângă toate acestea, trebuie să iei în considerare și spațiul în care practici cele 10 minute zilnice de relaxare. O astfel de activitate nu se poate face într-o cameră dezordonată, neaerisită și întunecată. De aceea, nu uita să te orientezi și către decorațiuni care îți aduc mindfulness, așa cum sunt plantele feng shui. Ele îți pot oferi o stare de optimism, ameliorează melancolia și iritabilitatea, diminuează atacurile de panică și tulburările de somn.

1.1. Meditație de relaxare și controlul stresului 

Atunci când apelezi la tehnici de meditație pentru stres, este destul de clar că te confrunți cu o viață agitată la job sau pe plan personal. Trebuie să știi că sunt o mulțime de persoane care întâmpină aceleași probleme, așa că nu trebuie să te panichezi, ci să găsești soluții. Dacă stresul tău provine de la locul de muncă pe care îl ai, vei avea nevoie de sesiuni de meditație înainte de a pleca la job. Da, acestea îți pot da programul peste cap, însă este important să faci câteva sacrificii dacă vrei o viață mai liniștită. De asemenea, mediul în care îți desfășori activitatea este unul esențial pentru starea ta psihică. Încearcă să îți decorezi biroul cu plante, pentru că te vor face să te simți mai aproape de natură. Dacă ești o persoană ocupată și nu crezi că te poți focusa pe întreținerea lor, cea mai bună soluție sunt plantele aeriene și suculente, deoarece se adaptează imediat oricărui mediu și sunt ușor de îngrijit.

plante, aeriene, cinci, studio, green

Meditația de relaxare se poate face atât dimineața, cât și înaintea somnului. Ea te ajută să cazi într-o stare profundă de somnolență, asociată cu lucrurile pozitive din viața ta. Vei deveni conștient de obiceiurile negative și inutile pe care, poate, le practici zi ce zi și le vei transforma în ceva mai bun, iar modul liniștit în care vei adormi va deveni noua ta normalitate. Astfel, ajungi să te bucuri de un somn odihnitor și profund, o minte eliberată de gânduri care îți dau anxietate, liniște, dimineți în care te simți energizat, dar și o memorie și o concentrare mai bună.

Somnul adecvat este mult mai legat de calitatea modului în care te odihnești decât de cantitatea orelor dormite. Meditațiile care elimină stresul de zi cu zi sunt adesea concentrate pe stările interioare. Atunci când mintea este relaxată și corpul o va urma, iar tu te vei bucura de o noapte cu adevărat odihnitoare. În termeni științifici, meditația de relaxare corporală îi ajută pe oameni la scăderea ritmului cardiac și obținerea unei respirații mai lente.

1.2. Meditație de relaxare a corpului și a minții 

Pe lângă toate beneficiile pe care meditația pentru relaxare le are asupra somnului și a stărilor nervoase, de anxietate și depresie, ea este perfectă pentru un psihic sănătos. Cu cât înțelegi mai mult stările prin care treci zi de zi, cu atât ai ocazia să le diferențiezi pe cele bune de cele negative. În acest fel, starea ta de bine îți influențează în mod direct felul în care te raportezi la tine și la cei din jur.

Meditația de relaxare și energizare este o metodă perfectă pentru a-ți începe ziua cu succes. Mediul în care vei practica această activitate trebuie să te influențeze în bine. De aceea, important este să te axezi pe decorațiunile de interior care aduc bunăstare și o dispoziție cât mai pozitivă. Încearcă pe cât de mult posibil să te apropii de natură. Pune o saltea de yoga pe jos, cât mai aproape de lumina directă a soarelui. În ceea ce privește atmosfera, plantele de interior oferă o coloristică distinsă și o atmosferă de liniște și pace. De exemplu, un terariu cu plante aeriene sau suculente, handmade, din sticlă, în formă de piramidă suspendată este un simbol pentru putere și un punct de întâlnire între energii. Perfecțiunea acestei piramide complete se potrivește și în cel mai minimalist spațiu, iar modelul poate sta atât suspendat, cât și culcat pe masă.  

Terariu cu planta aeriana, nisip roz

Chiar dacă ideea de meditație este greu de înțeles din primele ședințe, nu trebuie să te descurajezi. Orice început este greu, până descoperi mecanismul prin care poți să ajungi la relaxare. Determinarea ta este foarte importantă și la fel și perseverența. Dacă într-o zi ai petrecut 10 minute meditând și ai observat îmbunătățiri, acest lucru nu înseamnă că a doua zi poți trece peste rutină. Nimic nu poate da roade dacă nu te implici 100% în ceea ce faci. Așadar, folosește tehnici de meditație constant și bucură-te de rezultatele obținute!

2. Tehnici de meditație și relaxare 

meditatie, relaxare, balcon, dormitor, alb, plante, covor

Meditația de relaxare profundă te va ajuta la concentrarea minții și îți va permite să funcționezi pe tot parcursul zilei, mult mai bine și mai eficient. Este o tehnică pe care orice persoană ar trebui să o urmeze, mai ales dacă se confruntă cu stresul unei vieți sociale haotice. Ea poate fi realizată în fiecare zi, înainte de a pleca la job. Contează foarte mult să fii o persoană organizată, deoarece tendința oamenilor este de a fi pe fugă și de a uita lucrurile esențiale care le fac bine minții și corpului.

De asemenea, o altă tehnică excelentă este meditația asupra ta în relație cu cei din jur. Aceasta te va ajuta să alungi toate gândurile și sentimentele negative și să le înlocuiești cu unele mult mai pozitive. În primul rând, are beneficii asupra sinelui, iar acest lucru se va vedea și în relaționarea cu toate ființele vii. De cele mai multe ori, atunci când te concentrezi pe tine, îți vin în minte multe regrete sau lucruri pe care ți le reproșezi însă,  trebuie să înveți să renunți la vinovăție, superioritate și ego. Acestea te împiedică să ai o condiție necesară și suficientă pentru o viață fericită. Mai mult decât atât, îmbunătățește relațiile cu persoanele apropiate, cu colegii de muncă, dar și cu mediul în care trăiești și îți desfășori activitățile de zi cu zi. În acest fel, vei deveni o persoană apreciată, încrezătoare în forțele proprii, empatică și plină de compasiune pentru ceilalți. Totuși, chiar dacă vrei să ajuți, adu-ți aminte că problemele altora nu trebuie să te afecteze la un nivel mult prea profund, ca liniștea ta sufletească să nu fie dezechilibrată.

Meditația de relaxare pentru o gândire pozitivă este o formă care include exerciții de memorie, conștientizare și atenție asupra lucrurilor benefice din viața ta. În acest fel, vei înțelege care sunt situațiile negative prin care treci, ce îți provoacă nefericire și cum ai putea să le abordezi pentru a le elimina. Nu în ultimul rând, te va ajuta să trăiești fără iluzii, să cunoști realitatea în care trăiești și să te poți detașa de orice lucru îți aduce nefericire.

De cele mai multe ori, vei găsi aplicații și programe care te pot ghida către mindfulness și relaxare, însă ele nu te vor ajuta dacă nu practici activitatea într-un mediu primitor, destins și fără energii negative.

3. Meditația pentru relaxare – cum să ai un spațiu zen? 

Pentru a putea să te focusezi pe meditație și să te relaxezi, trebuie să te asiguri că locuința beneficiază de o amenajare cât mai simplă și curată. Doar într-un cadru care inspiră liniște și confort poți să te concentrezi cu adevărat și să te focusezi pe spiritualitatea ta.

Orientează-te către decorațiuni care sunt cât mai aproape de natură, precum plantele sau terariile cu plante. De exemplu, un terariu cu plante aeriene, semi-dodecaedru din sticlă, decorat natur cu muchii din cupru este un element lucrat manual, care se potrivește atât pe masa din sufragerie, cât și pe biroul de la muncă sau de acasă. Cu cât ai în jurul tău mai multe plante, cu atât vei simți cum relaxarea vine mai ușor.

Decor birou terariu semidodecaedru cu plante aeriene

De asemenea, paleta de culori este foarte importantă. Pentru o stare de mindfulness ai nevoie în jurul tău de nuanțe cât mai naturale și accente colorate. Poți apela la un terariu cu plante, lucrat manual din sticlă care este în același timp și lampă. Astfel, dacă alegi să meditezi seara, te poți bucura de o atmosferă foarte specială. Mai mult decât atât, poți alege să îl personalizezi cu plante suculente sau aeriene și cu diferite culori ale muchiilor.

vas, pictat, abstract, plante, color

Cu siguranță cunoști beneficiile plantelor care țin de sănătatea corpului uman. Acestea sunt nenumărate, mai ales că ele funcționează ca un filtru de aer, oferind oxigen curat. Mai mult decât atât, au un rol terapeutic excelent. Un colț verde în propria casă este un refugiu la care poți apela oricând. El ajută la eliberarea sentimentelor de singurătate și elimină depresia și anxietatea. De asemenea, combate apariția alergiilor, reglează nivelul umidității și te ajută să ai un somn mai profund.

În cazul în care îți petreci mai mult timp la job, îți poți amenaja colțișorul tău de natură, pentru a te ajuta să treci prin momentele stresante sau când se pune presiune pe tine.

Plante suculente, set echeveria

Așadar, meditația pentru relaxare ține de foarte multe lucruri: tehnicile pe care la abordezi, momentul din zi în care o practici, dar și de spațiu. Ia în considerare sfaturile de mai sus și începe chiar acum să lucrezi la starea ta psihică și fizică.

Surse foto: Shutterstock.com, Greenarium.ro