Greenarium » Blog » Licheni decorativi îngrijire – Ce trebuie să faci pentru a te bucura cât mai mult de ei

muschi decorativi verde si alb, bol de sticla, creanga de lemn, fundal alb

Dacă ai rătăcit vreodată prin pădure și ai văzut copaci acoperiți cu licheni, poate te-ai întrebat dacă îi poți crește în interior. Ei bine, află că nu sunt plante obișnuite, ci sunt briofite, adică nu au rădăcini, flori sau semințe obișnuite. Aceștia își obțin nutrienții și hidratarea din aerul din jur, prin intermediul frunzelor.

Asta nu înseamnă că nu-i poți ține în apartament, ci din contră. Este posibil să-ți decorezi casa cu licheni în terarii de sticlă sau vase largi pentru a aduce un strop de prospețime. De asemenea, îi poți folosi pentru a crea diverse decorațiuni sau poți îmbrăca cu ei un întreg perete din locuință. Cum trebuie să-i îngrijești pentru a avea o viață cât mai lungă vei afla în rândurile care urmează.

1. Câte tipuri de licheni există?

Existe mii de tipuri diferite de licheni și toate supraviețuiesc în medii ușor diferite, dar pot fi adaptate pentru a prospera în propria ta casă. Majoritatea adoră căldura și umezeala, dar există și unele specii mai dure. În funcție de modul lor de creștere, se împart în două categorii: Acrocarpous sau Pleurocarpous. Primii cresc în ciorchine, aceștia fiind și cei folosiți în designul interior, în timp ce ceilalți se dezvoltă în foi.

Iată ce caracteristici au cei pot fi ținuți în casă:

Acrocarpous:

  • Hypnum curvifolium – îi place să crească larg și să acopere zone precum o foaie. Este probabil cea mai populară și ușor disponibilă plantă „de covor” folosită în terariile de sticlă.
  • Taxiphyllum barbieri – este tropical și foarte popular în acvarii, deoarece este fericit atât pe uscat, cât și pe apă.
  • Ptilium crista-castrensis – seamănă cu o pană și provine din zonele forestiere arctice Boreale.
  • Thuidium delicatulum – aduce multă textură într-un vas grație frunzelor lungi asemănătoare cu cele ale ferigii.

muschi verde in padure, stanca, munte

Pleurocarpous:

    • Leucobryum glaucum – frunzele lor sunt mici, dar abundente.
  • Dicranum scoparium – crește în ciorchine dens, dar are frunze ondulate.
  • Tortula ruralis – un lichen unic, cu aspect exotic.

2. Cum îngrijești lichenii decorativi

Cheia pentru a-i menține într-o stare bună este să te asiguri că oferi o îngrijire corespunzătoare lichenilor, care este diferită față de cea pe care o practici în cazul plantelor tipice. Pentru început, trebuie să știi că sunt fani ai mediului umed, așa că încearcă să menții un nivel al umidității între 40% și 65-70% în încăpere.

Având în vedere că sunt supuși unui proces de stabilizare, în care seva este înlocuită cu o substanță pe bază de glicerină, ei nu mai cresc și nu au nevoie să fie udați.

Dacă îi ai într-un terariu sau vas închis, este posibil să te confrunți cu mucegaiul la un moment dat, care apare adesea ca urmare a supraîncălzirii. Atunci când vei observa pete albe pe suprafața lor, șterge-le cu grijă și apoi lasă umiditatea să se evapore.
Acest lucru va reseta nivelul umezelii și va ajuta la prevenirea creșterii ulterioare de mucegai. Cu toate acestea, dacă micile pete nu dispar, recomandat este să folosești un cuțit sau o foarfecă pentru a le îndepărta cu atenție.

Pe de altă parte, dacă ai tablouri sau un întreg perete cu licheni, aceștia vor ajuta la absorbția umidității din cameră și te vor scăpa de problema igrasiei. Atunci când colectează vaporii de apă din încăpere, ei își vor mări puțin volumul, iar culoarea li se va intensifica.

Un alt aspect important este locul unde e indicat să fie așezate aceste plante. E cunoscut faptul că majoritatea cresc în zonele umbrite, ceea ce are sens, deoarece ele sunt de obicei cele mai umede. Dar mai există câteva soiuri care preferă să se bucure de razele soarelui. Cu toate acestea, lichenii decorativi stabilizați trebuie întotdeauna așezați departe de lumina solară, pentru că aceasta îi usucă și pot deveni inestetici.

Este important de ținut minte că este o diferență majoră între licheni și mușchii decorativi nordici. Aceștia din urmă sunt cei mai răspândiți în decorațiuni și nu au niciun impact asupra mediului. Găsești în comerț o multitudine de culori de mușchi nordici, dar să știi că ei sunt vopsiți. Culoara lor naturală este albă/ gri. Dacă vrei să îți creezi propriul tablou cu licheni ai grijă să comanzi de la producători autorizați.

Pentru că procesul de realizare a unei decorațiuni cu licheni se poate complica, indicat este să alegi un terariu de la un atelier specializat. Alege Greenarium pentru vase cu un design plăcut și aranjamente cu adevărat speciale

În concluzie, chiar dacă îngrijirea lichenilor decorativi ți se părea inițial dificilă, ea include doar câțiva pași simpli care durează puțin. Dacă respecți toate recomandările, te poți bucura de ei până la 15 ani. Sigur că au nevoie de atenția ta, dar în principiu sunt plante care prosperă în aproape toate mediile, deci vei ieși mai câștigat dacă îi alegi în detrimentul celor clasice.

Sursa foto: Shutterstock.com