Kalanchoe este printre cele mai iubite plante de către persoanele care își doresc o pată naturală de culoare în interior. A devenit alegerea perfectă pentru cei care au un job solicitant și nu pot dedica perioade lungi de timp îngrijirii plantelor. Creează o stare de spirit pozitivă și încălzește aspectul oricărei camere.
1. Îngrijire Kalanchoe – aspecte generale
Kalanchoe provine din zona tropicală și face parte din marea familie Crassulaceae. În funcție de specie, unele plante pot înflori ani la rând, fiind perene. În schimb, altele sunt bienale sau chiar anuale. Crește până la aproximativ 30-45 cm înălțime, cu un diametru în jur de 30 cm. Este o plantă suculentă de apartament care încântă privirile tuturor cu ajutorul florilor colorate în nuanțe vii, calde:
- roșu
- oranj
- galben
- roz
- alb
Cea mai cunoscută dintre specii (și cea mai recomandată pentru apartament), este Kalanchoe blossfeldiana. Aceasta este una dintre speciile care înfloresc ani la rând, frunzele rămânându-i verzi constant. După ce au înflorit bobocii, florile vor trăi în jur de 2 luni.
Pentru un frumos joc de culori și un decor deosebit, poți amplasa, pe aceeași suprafață din locuință, Kalanchoe cu flori de culori diferite. În vecinătatea ghiveciului poți pune și alte terarii sau plante suculente și aeriene.
1.1. Kalanchoe – întreținerea plantei care nu are nevoie de multă atenție
- Lumina
Planta are nevoie, pentru a înflori, de lumină puternică. Ar trebui să fie poziționată într-un loc scăldat în razele soarelui, însă nu atunci când soarele este foarte puternic (în timpul verii). Dacă planta este lăsată mai mult timp în fața unui soare arzător, frunzele i se pot usca sau înroși (datorită conținutului ridicat de apă pe care îl păstrează în frunze). În zilele de toamnă sau în primele luni ale primăverii, razele soarelui nu sunt atât de puternice încât să îi facă rău plantei.
- Temperatura
Temperatura preferată de Kalanchoe este cea pe care multe persoane o au deja în apartament: 20-24 de grade. Este extrem de sensibilă atunci când temperaturile scad sub valoarea de 10 grade.
- Apa
Din lunile primăverii, până la cele din toamna târzie, planta va fi udată de 1-2 ori în fiecare săptămână, când pământul este uscat la suprafață. Apa trebuie pusă în cantități mici, pentru a nu risca „înecarea” plantei și putrezirea rădăcinilor. Evită să folosești apă foarte rece sau foarte caldă, temperatura ideală fiind cea din cameră.
Planta nu o va duce bine nici în mediile prea uscate, dar nici în cele prea umede. Asigură-te că aerisești încăperea. E important ca aerul să circule astfel încât planta să nu dezvolte boli fungice. Dacă aerul din încăpere este foarte uscat, poți pulveriza frunzele cu puțină apă necalcaroasă.
- Îngrășământul
În funcție de starea plantei, se poate folosi îngrășământ pentru plantele cu flori sau îngrășământ pentru cactuși (dacă planta nu este înflorită). Acesta se pune doar în lunile de creștere (aprilie – octombrie), o dată sau de două ori pe lună. Recomandat este îngrășământul cu un conținut ridicat de azot, fosfor și potasiu.
- Substratul
Indicată alcătuirea acestuia din pământ plus nisip sau pietricele, îmbunătățindu-se astfel scurgerea apei și circulația aerului către rădăcini. Cel mai bun pH este cel între 6-7. Dacă devine alcalin, frunzele se vor îngălbeni, iar pH-ul acid va face ca frunzele să își schimbe culoarea în maroniu.
- Transplantarea
Kalanchoe este o plantă solitară – preferă să ocupe singură un ghiveci, fără alți „colocatari”. Deși trăiește în ghivece de dimensiuni reduse, dacă îi oferi mai mult spațiu, cu ajutorul unui ghiveci mai mare, frunzele i se vor dezvolta.
1.2. Kalanchoe – înmulțire
Kalanchoe poate fi înmulțită prin butași de o lungime de 6-10 cm. Aceștia vor fi plantați în pământ (după ce au stat la uscat timp de 2 zile), la o temperatură de 21 de grade. Este ideal ca pământul în care urmează a fi plasați să fie același ca la planta de unde au fost tăiați. După aproximativ 2-3 săptămâni, butașii vor prinde rădăcini.
1. Kalanchoe, îngrijirea potrivită iarna
În lunile geroase, udarea se va face la 15-30 de zile. În această perioadă, ghiveciul poate fi lăsat în bătaia directă a razelor soarelui. Acestea nu sunt la fel de puternice precum în timpul verii, ceea ce înseamnă că nu pot afecta bunăstarea plantei.
2.1. Kalanchoe și înflorirea în timpul lunilor de iarnă
Fiecare specie are diverse perioade de înflorire. Însă, ca regulă generală, pentru a încuraja înflorirea, trebuie să îi asiguri 10-12 ore de lumină naturală și o temperatură de 15 grade în mod constant pe timpul iernii.
Este important să respecți perioada de repaus dintre perioadele de înflorire, altminteri vei „obosi” planta. Verifică dacă specia pe care o ai acasă este dintre cele perene, sau anuale. Dacă planta este anuală, nu va înflori în următorul an după ce ai achiziționat-o.
Poți urmări acest scurt videoclip pentru a afla mai multe detalii despre înflorire:
Așadar, Kalanchoe este alegerea perfectă pentru locuințele celor care își doresc plante, dar nu au timpul necesar îngrijirii minuțioase a acestora!
Sursa foto: shutterstock.com
Buna ziua, am o planta Kalanchoe de 1 an si jumatate si tulpinile s-au inaltat aprox. 30 cm si frunzele s-au facut mici.
Nu a inflorit de cand am cumparat-o. O tin la geam unde are 7 ore de lumina.
Ce recomandati sa fac, trebuie taiate tulpinile ca sa aiba din nou frunzele mari? Daca trebuie taiate poate imi explicati cum anume.
Multumesc.
Buna Malina! Nu recomandam sa tai tulpinile. Cel mai probabil are nevoie de mai multa lumina. Iar inflorirea nu este obligatoriu sa fie anual.
Eu zic ca are nevoie de îngrășământ..poți sa faci diluție și de fiecare data când uzi sa pui îngrășământ cu apa.