Greenarium ┬╗ Blog ┬╗ Kalanchoe: ├«ngrijirea de la A la Z a plantei adorate de cei ocupa╚Ťi

Kalanchoe inalta cu flori galbene, ghiveci in dungi albe si rosii, fundal gri

Kalanchoe este printre cele mai iubite plante de către persoanele care își doresc o pată naturală de culoare în interior. A devenit alegerea perfectă pentru cei care au un job solicitant și nu pot dedica perioade lungi de timp îngrijirii plantelor. Creează o stare de spirit pozitivă și încălzește aspectul oricărei camere.

1. ├Ängrijire Kalanchoe – aspecte generale

Kalanchoe provine din zona tropical─â ╚Öi face parte din marea familie Crassulaceae. ├Än func╚Ťie de specie, unele plante pot ├«nflori ani la r├ónd, fiind perene. ├Än schimb, altele sunt bienale sau chiar anuale. Cre╚Öte p├ón─â la aproximativ 30-45 cm ├«n─âl╚Ťime, cu un diametru ├«n jur de 30 cm. Este o plant─â suculent─â de apartament care ├«nc├ónt─â privirile tuturor cu ajutorul florilor colorate ├«n nuan╚Ťe vii, calde:

 • ro╚Öu
 • oranj
 • galben
 • roz
 • alb

Flori de Kalanchoe in diferite culori, flori albe, rosii, portocalii, galbene

Cea mai cunoscută dintre specii (și cea mai recomandată pentru apartament), este Kalanchoe blossfeldiana. Aceasta este una dintre speciile care înfloresc ani la rând, frunzele rămânându-i verzi constant. După ce au înflorit bobocii, florile vor trăi în jur de 2 luni.

Pentru un frumos joc de culori ╚Öi un decor deosebit, po╚Ťi amplasa, pe aceea╚Öi suprafa╚Ť─â din locuin╚Ť─â, Kalanchoe cu flori de culori diferite. ├Än vecin─âtatea ghiveciului po╚Ťi pune ╚Öi alte terarii sau plante suculente ╚Öi aeriene.

1.1. Kalanchoe – ├«ntre╚Ťinerea plantei care nu are nevoie de mult─â aten╚Ťie

 • Lumina

Planta are nevoie, pentru a ├«nflori, de lumin─â puternic─â. Ar trebui s─â fie pozi╚Ťionat─â ├«ntr-un loc sc─âldat ├«n razele soarelui, ├«ns─â nu atunci c├ónd soarele este foarte puternic (├«n timpul verii). Dac─â planta este l─âsat─â mai mult timp ├«n fa╚Ťa unui soare arz─âtor, frunzele i se pot usca sau ├«nro╚Öi (datorit─â con╚Ťinutului ridicat de ap─â pe care ├«l p─âstreaz─â ├«n frunze). ├Än zilele de toamn─â sau ├«n primele luni ale prim─âverii, razele soarelui nu sunt at├ót de puternice ├«nc├ót s─â ├«i fac─â r─âu plantei.

 • Temperatura

Temperatura preferată de Kalanchoe este cea pe care multe persoane o au deja în apartament: 20-24 de grade. Este extrem de sensibilă atunci când temperaturile scad sub valoarea de 10 grade.

 • Apa

Din lunile prim─âverii, p├ón─â la cele din toamna t├órzie, planta va fi udat─â de 1-2 ori ├«n fiecare s─âpt─âm├ón─â, c├ónd p─âm├óntul este uscat la suprafa╚Ť─â. Apa trebuie pus─â ├«n cantit─â╚Ťi mici, pentru a nu risca ÔÇ×├«necareaÔÇŁ plantei ╚Öi putrezirea r─âd─âcinilor. Evit─â s─â folose╚Öti ap─â foarte rece sau foarte cald─â, temperatura ideal─â fiind cea din camer─â.

Planta nu o va duce bine nici ├«n mediile prea uscate, dar nici ├«n cele prea umede. Asigur─â-te c─â aerise╚Öti ├«nc─âperea. E important ca aerul s─â circule astfel ├«nc├ót planta s─â nu dezvolte boli fungice. Dac─â aerul din ├«nc─âpere este foarte uscat, po╚Ťi pulveriza frunzele cu pu╚Ťin─â ap─â necalcaroas─â.

Grup de Kalanchoe mature, flori roz si portocalii, ghivece din ceramica

 • ├Ängr─â╚Ö─âm├óntul

├Än func╚Ťie de starea plantei, se poate folosi ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pentru plantele cu flori sau ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pentru cactu╚Öi (dac─â planta nu este ├«nflorit─â). Acesta se pune doar ├«n lunile de cre╚Ötere (aprilie – octombrie), o dat─â sau de dou─â ori pe lun─â. Recomandat este ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul cu un con╚Ťinut ridicat de azot, fosfor ╚Öi potasiu.

 • Substratul

Indicat─â alc─âtuirea acestuia din p─âm├ónt plus nisip sau pietricele, ├«mbun─ât─â╚Ťindu-se astfel scurgerea apei ╚Öi circula╚Ťia aerului c─âtre r─âd─âcini. Cel mai bun pH este cel ├«ntre 6-7. Dac─â devine alcalin, frunzele se vor ├«ng─âlbeni, iar pH-ul acid va face ca frunzele s─â ├«╚Öi schimbe culoarea ├«n maroniu.

 • Transplantarea

Kalanchoe este o plant─â solitar─â – prefer─â s─â ocupe singur─â un ghiveci, f─âr─â al╚Ťi ÔÇ×colocatariÔÇŁ. De╚Öi tr─âie╚Öte ├«n ghivece de dimensiuni reduse, dac─â ├«i oferi mai mult spa╚Ťiu, cu ajutorul unui ghiveci mai mare, frunzele i se vor dezvolta.

1.2. Kalanchoe – ├«nmul╚Ťire

Kalanchoe poate fi ├«nmul╚Ťit─â prin buta╚Öi de o lungime de 6-10 cm. Ace╚Ötia vor fi planta╚Ťi ├«n p─âm├ónt (dup─â ce au stat la uscat timp de 2 zile), la o temperatur─â de 21 de grade. Este ideal ca p─âm├óntul ├«n care urmeaz─â a fi plasa╚Ťi s─â fie acela╚Öi ca la planta de unde au fost t─âia╚Ťi. Dup─â aproximativ 2-3 s─âpt─âm├óni, buta╚Öii vor prinde r─âd─âcini.

Planta Kalanchoe cu flori roz, marime mica, frunze verzi

1. Kalanchoe, îngrijirea potrivită iarna

În lunile geroase, udarea se va face la 15-30 de zile. În această perioadă, ghiveciul poate fi lăsat în bătaia directă a razelor soarelui. Acestea nu sunt la fel de puternice precum în timpul verii, ceea ce înseamnă că nu pot afecta bunăstarea plantei.

2.1. Kalanchoe și înflorirea în timpul lunilor de iarnă

Fiecare specie are diverse perioade de înflorire. Însă, ca regulă generală, pentru a încuraja înflorirea, trebuie să îi asiguri 10-12 ore de lumină naturală și o temperatură de 15 grade în mod constant pe timpul iernii.

Este important s─â respec╚Ťi perioada de repaus dintre perioadele de ├«nflorire, altminteri vei ÔÇ×obosiÔÇŁ planta. Verific─â dac─â specia pe care o ai acas─â este dintre cele perene, sau anuale. Dac─â planta este anual─â, nu va ├«nflori ├«n urm─âtorul an dup─â ce ai achizi╚Ťionat-o.

Po╚Ťi urm─âri acest scurt videoclip pentru a afla mai multe detalii despre ├«nflorire:

A╚Öadar, Kalanchoe este alegerea perfect─â pentru locuin╚Ťele celor care ├«╚Öi doresc plante, dar nu au timpul necesar ├«ngrijirii minu╚Ťioase a acestora!

Sursa foto: shutterstock.com