Greenarium » Blog » Îngrijirea bromeliei – Tot ce trebuie să știi despre o plantă perfectă pentru casa ta!

Bromelia roz, planta suculenta, flori roz, frunze verzi in fundal, verde crud, planta in terariu

Bromelia este o plantă specifică zonelor tropicale sau subtropicale, precum America de Sud sau America Centrală. Caracteristicile climatice ale acestor regiuni influențează comportamentul plantelor, dar și nevoile pe care le au. Datorită adaptabilității sale la temperaturi ridicate, aceasta este o plantă perfectă pentru apartament, care poate fi întreținută ușor, fără prea mult efort, înfrumusețând complet încăperea în care este amplasată, prin coloritul său atractiv.

 

În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre îngrijirea bromeliei!

 

1. Întreținerea și îngrijirea bromeliei – Secrete și sfaturi esențiale

Bromelia aparține familiei Bromeliaceae și este o plantă recomandată pentru apartament, fiindcă se găsește în multe culori, forme și dimensiuni, perfecte pentru orice fel de decor. Ea se ramifică în peste 1500 de specii, printre care pot fi regăsite cele precum Vriesea, Guzmania, Tillandsia (care face parte din categoria plantelor suculente sau aeriene) sau Aechmea. Există variante cu frunze subțiri, late, groase, de diferite texturi, iar nuanțele pot varia între maroniu, verde și auriu, uneori cu dungi roșii, galbene, albe sau crem. Acestea pot fi vărgate sau în degradé, uni sau pătate – fapt care le face să fie speciale și unice, în felul lor, schimbând cu totul atmosfera de interior prin aspectul aparte.

 

În ceea ce privește tehnicile de îngrijire, este bine să știi că bromeliile au nevoie de o temperatură ambientală medie de 22-27 de grade Celsius pentru a putea crește în mod optim. De asemenea, umiditatea atmosferică este importantă, fiind o specie care provine din zone călduroase. Pământul trebuie să fie benefic pentru dezvoltarea ei și, de aceea, este recomandat un amestec de turbă, rădăcini de ferigă tocate, cărbune de lemn cu pH 4-4,5 și pământ de frunze. La rândul lui, el trebuie întreținut cu îngrășământ, pentru a se păstra bogat în substanțele nutritive necesare. Totuși, ritmul de creștere al bromeliilor nu este unul foarte rapid – așadar, nu au nevoie de o cantitate mare de fertilizant. El trebuie distribuit uniform în jurul bazei și nu se aplică pe frunze, fiindcă le poate arde, provocând putrezirea ulterioară a plantei. Poți folosi și un sortiment pe bază de sulfat de magneziu, care ferește floarea de boli și contribuie pozitiv la creșterea ei. 

 

Dacă, totuși, observi că planta nu începe să înflorească, înseamnă că nu a ajuns la maturitate – ajut-o cu o cantitate corespunzătoare de apă și îngrășământ, lumină și căldură. În general, se poate aplica o regulă clară în ceea ce privește raportul soi – lumină. În cazul celor cu frunze moi, este necesară mai puțină lumină, iar în cazul celor cu frunze dure, lumina puternică este extrem de benefică. Speciile cu frunze țepoase sau colorate pot suport și soarele direct, însă celelalte preferă semiumbra sau umbra. În privința apei, se recomandă udarea plantei la aproximativ 4-5 zile, cu o cantitate moderată.

bromelia portocaliu, plante verzi, planta suculenta, fundal caramida, iedera fundal

 2. Îngrijirea bromeliei în funcție de anotimp

 

Dacă nu știi cum se îngrijește bromelia în funcție de anotimp, iată câteva sfaturi de care este bine să ții cont:

  • Primăvara și vara, în perioada martie-iulie, îngrășământul trebuie folosit săptămânal, fiindcă, în această perioadă, planta trece prin procesul de creștere – de aceea, necesită o cantitate mai mare de apă și o fertilizare constantă. Tot în acest sezon (preferabil în lunile de primăvară), poți face transplantarea – neapărat într-un ghiveci mai degrabă lat decât înalt. 
  • Între lunile octombrie și februarie, planta nu mai trebuie udată abundent, iar apa din pâlnie trebuie îndepărtată pentru a evita putrezirea. Un alt factor important, mai ales pe timpul iernii, este temperatura – ea nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius. 

Așadar, fiecare anotimp are caracteristicile lui, iar bromelia trebuie îngrijită corespunzător, în funcție de acești factori. Nu ignora astfel de detalii, deoarece pot influența major dezvoltarea și durata de viață a plantei tale. De asemenea, dacă reușești să o întreții în mod optim, aceasta se va înmulți și va crea drajoni (pui). Dacă dorești să-i multiplici, la 7-8 luni de la înflorire îi poți separa, plantându-i în ghivece cu diametrul de 6-8 cm. Apoi, în decursul unui an, la interval de 6 luni, vor fi mutați într-un ghiveci mai mare, urmând să înflorească, apoi, în decurs de 2 ani. Acești pui se folosesc inclusiv pentru a crea terarii inedite și decorațiuni originale și personalizate, pe care le poți face cadou sau le poți folosi în amenajări interioare.

plante aeriene, tillandsia, verde crud, bromelia,

Prin urmare, bromelia este o plantă care are nevoie de îngrijire periodică, însă este ideală pentru casa ta, deoarece întreținerea ei nu este complicată, iar aspectul său este unul plăcut estetic, integrându-se ușor în orice fel de design. Optează pentru astfel de plante care contribuie pozitiv la atmosfera generală a casei tale, fiind un element natural și viu, care îmbunătățește ambientul din punct de vedere energetic.

 

Sursă foto: pixabay.com