Greenarium » Blog » Haworthia – O plantă suculentă care îți poate schimba aspectul locuinței cu minimum de efort

Planta verde haworthia, ghiveci turcoaza, fundal gri

Haworthia este o plantă frecvent întâlnită în locuințele românilor, fie la casă, fie la apartament. Aceasta creează un efect vizual deosebit în zonele în care este amplasată, oferind în același timp un aport considerabil de oxigen în cameră.

Aceasta face parte din familia Asphodeloideae și este originară din Africa. Particularitatea plantei constă în faptul că nu are tulpină, ci doar frunze, care cresc direct din rădăcini, alcătuind o formă de rozetă.

Frunzele au formă triunghiulară – late la bază și ascuțite la vârf. Haworthia nu ajunge la dimensiuni foarte mari – are un diametru cuprins între 20 și 30 de centimetri, iar înălțimea variază între 15 și 20 de centimetri, ceea ce o face ideală pentru mai multe tipuri de amenajări interioare.

Dacă vrei să afli mai multe despre această plantă și despre cum o poți integra în designul casei tale, citește articolul în continuare.

1. Haworthia – o plantă care nu are nevoie de multă îngrijire

Având în vedere faptul că Haworthia nu crește foarte mare și nu este nici greu de îngrijit, ea este ideală atunci când ești plecat foarte mult la serviciu sau, pur și simplu, lipsești de acasă pentru perioade mai lungi.

Pentru că face parte din categoria plantelor suculente, udarea se face destul de rar – o dată la 2-3 săptămâni în sezonul cald, iar în anotimpurile friguroase mai rar, aproximativ o dată pe lună, deoarece intră în hibernare. Apa trebuie să fie în cantități mici, deoarece Haworthia are capacitatea de a stoca lichidul o perioadă îndelungată.

Excesul de apă poate omorî Haworthia, fiindcă ea este adaptată mediilor aride, cu precipitații reduse. Dacă observi că frunzele cărnoase încep să se înmoaie și să se îngălbenească, înseamnă că ai udat-o prea abundent și trebuie să o lași să își revină.

Temperatura la care se simte cel mai bine este de peste 5 grade iarna și nu mai mult de 25 de grade vara. În ceea ce privește lumina, planta are nevoie de aceasta pentru a se dezvolta armonios – ideal este să fie plasată lângă fereastră sau într-un loc în care poate beneficia de iluminatul natural. Totuși, dacă este așezată în bătaia directă a razelor soarelui, aceasta se poate usca. Haworthia suportă și locuri semiumbrite, însă nu întotdeauna acestea sunt prielnice pentru cultivarea ei.

Haworthia se cultivă în ghivece din materiale poroase, cu găuri de scurgere, astfel încât apa să poată fi drenată, iar planta să își poată extrage doar cantitatea necesară. Pământul poate fi fie unul special pentru flori, la care se va adăuga nisip sau turbă, fie un mix pentru cactuși.

Îngrășământul nu este neapărat necesar, mai ales dacă se respectă întocmai condițiile de temperatură, udare și lumină. Totuși, dacă vrei să faci totul ca la carte, poți folosi soluții de fertilizare pentru plantele decorative, care se administrează prin frunze, de primăvara până toamna – aceasta este perioada în care Haworthia crește.

Dacă este îngrijită corespunzător, Haworthia poate înflori pe tot parcursul sezonului cald – florile sunt albe, de dimensiuni reduse și oferă un aspect vizual plăcut în contrast cu frunzele de un verde închis.

Dacă vrei să o înmulțești, va trebui să separi puii de planta mamă. Aceștia se lasă câteva zile în apă pentru a-și forma rădăcinile, iar ulterior pot fi plantați în ghiveci.

Echeveria in ghiveci maro, fundal galbenPlante suculente verzi, in ghivece cu motive florale, fundal de natura

Planta Haworthia in prim plan, frunze verzi, fundal albHaworthia cu detalii in relief pe frunze, culoarea verde, fundal inchis

Planta suculenta cu o floare in crestere, ghiveci negru, fundal albHaworthia cu picatele albe pe frunze, alb negruPlanta aeriana, ghiveci roz, fundal roz

 

Cactus verde cu flori roz, spini albiplante cu frunze verzi carnoase, familie de plante

 

2. Planta suculentă Haworthia în amenajările interioare

  • Printre principalele motive pentru a alege Haworthia pentru casa ta s-ar putea regăsi și următoarele:
  • este ideală atât pentru camerele mari, cât și pentru cele mici, având în vedere dimensiunea sa;
  • nu are nevoie de multă îngrijire, iar unele specii au o perioadă îndelungată de înflorire ;
  • se pretează atât pentru interior, cat și pentru exterior, dacă vrei să o pui pe balcon;
  • există mai multe feluri de Haworthia, astfel încât vei avea de unde alege, însă aceasta poate fi pusă și lângă alte feluri de plante suculente.

Schita unei toalete cu gresie galbena, planta verde pe o bucata de mobilier albaBalcon amenajat simplu, taburete galben mustar, masuta de cafea cu o plamta om ghiveci

Pat de dormitor din lemn masiv, raza de soare, lenherie in dungiDormitor eleegant, tablouri abstracte, tava cu cani si o vaza cu flori

Plasarea unor mici plante Haworthia în locuri cheie, precum comodele din dormitor sau măsuțele de cafea din living, te va ajuta să creezi mici oaze de verdeață plăcute ochiului. De asemenea, aceasta își poate găsi locul și în bucătărie, pe mici polițe, pe pervazul ferestrei sau chiar pe rafturile dulapurilor suspendate.

De asemenea, pe balcon poți amenaja un mic colț în care o Haworthia de dimensiuni mai mari va crea un spectacol vizual minunat alături de alte plante.

Dacă mobila din apartamentul tău are patina timpului, poți alege o Haworthia pătată, astfel încât să păstrezi ideea de clasic sau shabby chic, dacă ești adeptul acestor stiluri.

Toaleta alba, prosoape rosii, pkanta verde langa geamColt de dormitor, canapea rustica, lenjerie de pat in dungi, perete albi

Masa alba de living, scaune gri, ferestre cu margini negre, podea din lemnFamilie de plante Haworthian, scoarta de lemn

Masuta de cafea cu ghivece cu plante, carti ca decorStudio de inchiriat, canapea colorata, harta lumii pe perete

Birou aranjat in stil modern, plante cu frunze carnoase, ghivece albeSufragerie amenajata in culori deschise, canapea crem, masa din sticla cu picioare de lemn, planta verde

Haworthia cu striatii albe pe frunze, ghiveci ceramica, masa din lemnEcheveria verde in detaliu, ghiveci gri, fundal alb

Aceasta merge perfect și pe mobilierul de living compus din corpuri suspendate, pe care Haworthia pusă în ghivece speciale sau în vase de sticlă își poate găsi locul. De asemenea, poți opta pentru plante de dimensiuni mici în mai multe combinații de culori, cum ar fi verde cu alb sau cu violet.

Dacă vrei să pui Haworthia în living tocmai pentru a umple spațiile libere prea extinse, atunci poți alege una sau două plante de dimensiuni mai mari, plasate în colțuri opuse ale camerei. Astfel, vei crea ideea de unitate în ceea ce privește aspectul sufrageriei.

Plantele suculente sunt la modă de ceva vreme, însă sunt atât de multe soiuri încât poate îți va fi greu să te hotărăști asupra unuia singur. Haworthia, însă, este printre cele mai ușor de combinat cu orice tip de mobilier, indiferent că este clasic sau modern.

Așadar, dacă te gândești la redecorarea sau la reamenajarea apartamentului, nu ezita să pui astfel de plante pentru un aspect cu adevărat spectaculos al tuturor camerelor. Nevoile de îngrijire sunt reduse, după cum ai aflat, iar astfel te vei bucura de o oază de verdeață cu un minimum de efort!

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com