Greenarium » Blog » Grădină verticală – Un decor natural, perfect pentru orice tip de spațiu!

gradina, outdoor, plante, decor, verde, perete

Grădina verticală reprezintă un decor natural, care poate fi integrat în orice fel de spațiu interior sau exterior. Amplasarea pe verticală este ideală mai ales în încăperi reduse ca dimensiuni, însă un astfel de decor este perfect și pentru curți, balcoane sau terase. Din ce în ce mai mulți designeri și peisagiști optează pentru o astfel de oază naturală, care poate aduce un suflu nou în orice fel de perimetru, schimbând în bine vibe-ul oricărei încăperi. Așadar, dacă vrei să creezi o amenajare de acest gen pe cont propriu, trebuie să te informezi cu privire la elementele pe care trebuie să le ai la îndemână pentru a-ți pune în aplicare ideile. Procesul nu este complicat, însă necesită atenție și documentare, pentru a putea fi pus în practică așa cum îți dorești.

1. Grădini verticale – Cum le poți crea?  

Grădinile verticale sunt unele dintre cele mai frumoase tipuri de grădini, în care pot fi integrate o mulțime de plante frumoase și deosebite. Acest tip de design a fost folosit, de-a lungul istoriei, de către artiști peisagiști care erau angajați să decoreze și să aducă un nou suflu în ambientul curților regale. Însă, acest trend este renumit și astăzi, fiind perfect atât pentru spații mici și intime, cât și pentru spații mari și luxoase. De pildă, Patrick Blanc este un botanist francez, cunoscut pentru grădinile sale verticale, denumite pereți vegetali. Acestea pot fi văzute atât în hoteluri și clădiri, cât și în muzee sau spații expoziționale din Paris, Istanbul, Kuala Lumpur și alte locuri de pe mapamond. Acesta creează structuri din metal, PVC și pâslă care permite distribuția optimă a apei. Pe o astfel de structură Blanc amplasează plantele care, în timp, își dezvoltă rădăcini.

Dacă vrei să amenajezi un spațiu de mici dimensiuni, grădina verticală este alegerea perfectă, deoarece poate fi instalată pe un perete din living, în birou, în balcon sau în orice loc similar. Un colț de natură este necesar în orice încăpere, întrucât schimbă cu totul atmosfera din camera respectivă. Așadar, în cazul în care vrei să creezi un decor armonios și atractiv, grădinile verticale reprezintă o alegere excelentă. Acestea pot realizate în mai multe feluri, cu ajutorul unor panouri modulare sau prin intermediul unor sisteme de agățare sau pe suporturi de tip palet.

O grădină verticală poate fi realizată cu ajutorul unor plante de diferite feluri. Fie că vrei să optezi pentru ferigă, iederă sau licheni, fie că preferi să jonglezi cu diverse terarii care să conțină plante aeriene sau suculente, este esențial ca designul final să fie unul echilibrat și bine definit din punct de vedere vizual.  Ține cont de caracteristicile spațiului în care vei amplasa grădina, pentru a lua cele mai bune decizii atunci când realizezi selecția. Pentru grădinile exterioare, poți opta pentru plante curgătoare, plante aromatice sau plante agățătoare. Pe parcursul întregului proces, te poți inspira din munca designerilor care se orientează către astfel de proiecte îndrăznețe, sau poți fi chiar tu un designer talentat, punând în aplicare toate ideile pe care le ai.  Este recomandat să alegi plante tinere, care să se poată dezvolta rapid și eficient.

Există proiecte ample, realizate de peisagiști, care jonglează cu diverse sisteme de irigare și membrane pentru izolare. Dacă îți dorești o grădină realilzată în mod profesionist, este obligatoriu să apelezi la specialiști care au cunoștințele necesare. Însă, dacă vrei să creezi o grădină simplă, dar de efect, poți face acest lucru și pe cont propriu, ținând cont de câteva elemente de bază. Așadar, pentru a te asigura că ai un plan bine pus la punct înainte de a porni procesul de creație, este bine să te concentrezi la câțiva factori ce trebuie luați în considerare. Iată care sunt aceștia:

Dimensiunile

Înainte de a realiza designul final al unei grădini, este necesar să te gândești la dimensiunile pe care vrei să le aibă grădina verticală. Ia în calcul faptul că anumite plante vor crește și vor avea nevoie, poate, să fie toaletate periodic pentru a-și păstra forma. Măsoară suprafața pe care o ai la dispoziție și asigură-te că este suficientă pentru dezvoltarea ulterioară a plantelor. De asemenea, este esențial să analizezi nivelul de echilibru dintre dimensiunile grădinii verticale și cele ale încăperii în care este amplasată. Proporțiile trebuie să fie optime și nu trebuie să fie dezechilibrate. Dacă ai la dispoziție o cameră de mici dimensiuni, poți amenaja un perete întreg sau doar un segment, ținând cont de locul în care este așezat peretele, dar și de celelalte obiecte care se află în spațiu. Indiferent de suprafața aleasă, trebuie să ai grijă să nu aglomerezi camera și, mai ales, să nu suprapui aceste elemente naturale cu alte obiecte masive de mobilier, care să dea un aspect înghesuit. De aceea, dimensiunile sunt extrem de importante pentru a putea crea un design perfect și atractiv din punct de vedere estetic.

Plantele alese

Plantele pe care le alegi trebuie să fie pe gustul tău și să-ți îndeplinească toate cerințele pe care le ai. Gândește-te la modul în care respectivele soiuri trebuie întreținute, dar și la ce condiții de mediu sunt necesare pentru plantele selectate. Umiditatea din încăpere, sursele de lumină și de căldură, sau temperatura sunt factori care pot influența atât durata de viață a plantelor, cât și dezvoltarea lor permanentă. Există plante care au nevoie de mai multă lumină sau umiditate, dar și plante care rezistă bine în orice condiții. De exemplu, plantele aeriene sau cele suculente sunt ideale pentru astfel de aranjamente.

Suport și materiale

Materialele pe care le poți utiliza pentru construirea unei grădini verticale pot fi de mai multe feluri. În primul rând, ai nevoie de un suport, pe care să poți amplasa plantele așa cum îți dorești. Unii designeri optează pentru module cu sistem de irigare încorporat, care asigură fixarea și udarea optimă a plantelor, iar alții se orientează către paleți, către panouri sau rame de lemn, ori către alte obiecte care pot deveni suport (polițe suspendate, recipiente, scări, lăzi, saci, cutii, sticle, etc.). Așadar, alege un suport care să se integreze perfect în designul încăperii, folosind materiale rezistente, dar și armonioase din punct de vedere stilistic, pentru a realiza grădina verticală perfectă. Poți opta pentru diverse tipuri de vase de sticla, mai ales dacă te orientezi către terarii. Acestea pot fi un element spectaculos în orice amenajare de tip grădină verticală. Ele pot fi integrate, cu ușurință, printre alte plante și vor arăta special, datorită sticlei din care sunt concepute.

Gama cromatică

Culoarea este un factor esențial în orice fel de amenajare interioară sau exterioară. Și atunci când vine vorba despre grădini verticale, acest lucru trebuie luat în calcul. Rolul decorațiunilor este acela de a crea un spațiu în care să te simți bine și pe care să-l privești cu plăcere. De aceea, trebuie să-ți îndrepți atenția către nuanțe care să-ți dea o stare plăcută. Fie către orientezi către culoarea basic – verde – care să-ți dea impresia că ești într-un colț de pădure sau pe o pajiște însorită, fie că vrei să alegi plante colorate, care să aibă flori frumoase și deosebite, nu uita să incluzi toate aceste preferințe în proiectul grădinii tale. Nu există limite atunci când vine vorba despre culoare – tot ce contează este să fie pe placul tău și, bineînțeles, să te ajute să te relaxezi și să te deconectezi. În cazul în care grădina verticală este amenajată în interior, designerii recomandă să ții cont și de culorile care se regăsesc în finisajele încăperii respective, pentru a te asigura că selectezi nuanțe similare sau complementare. Dacă grădina este amenajată în exterior, libertatea este mult mai mare, deoarece cadrul natural și, mai ales, deschis, este mult mai permisiv.

Caracteristicile spațiului

Caracteristicile spațiului în care vrei să creezi grădina verticală reprezintă elemente semnificative, pe care nu trebuie să le ignori. Aceste însușiri pot fi de diferite feluri, dar acționează în mod direct asupra modului în care va arăta și va evolua rezultatul final. Trebuie să ai în vedere faptul că un spațiu interior se diferențiază de unul exterior prin mai mulți factori: temperatură, expunerea la intemperii, lumină, umiditate, cadru estetic, cantitate de oxigen, vânt, etc. Toate aceste lucruri trebuie luate în considerare înca dinainte de materializarea proiectului, pentru a nu avea, ulterior, surprize neplăcute. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție deosebită amplasării, fiindcă aceasta poate influența comportamentul și dezvoltarea plantelor din grădina verticală. Înainte de a alege soiurile de plante, observă condițiile existente în spațiul respectiv – astfel, vei putea alege plantele nu doar din considerente estetice, ci având în vedere și locul în care acestea vor fi amplasate.

Bugetul

Bugetul este important în orice achiziție. Chiar dacă vrei să ceri sfatului unui specialist, chiar dacă vrei să inițiezi un proiect de tip DIY, este obligatoriu să obții un raport optim între calitate și preț. De aceea, este bine să alegi materiale calitative, care să te ajute să-ți duci proiectul la bun sfârșit. Setează-ți un buget orientativ, pentru a vedea în ce categorie de preț îți poți desfășura căutările. Chiar dacă limitele tale sunt flexibile, vei vedea că o astfel de abordare te va ajuta să-ți concentrezi căutarea pe anumite produse. Astfel, procesul de selecție a materialelor va fi mult mai eficient și vei putea trece mult mai rapid la treaba propriu-zisă și la punerea în practică a ideilor creative pe care le ai.

cinci plante studio foto sus

trei terariu cu planta aeriana, nisip si pietre colorate

trei terariu geometric, pridamida de agatat din sticla, mica, medie, mare, greenarium

2. Grădină verticală în interior – Ce avantaje are? 

Avantajele unei grădini verticale amenajate într-un spațiu interior trebuie luate în considerare – astfel, iată care sunt cele mai importante beneficii de care te poți bucura dacă amenajezi o astfel de grădină într-o încăpere închisă:

  • Spațiul capătă un aspect armonios
  • Aerul din interior se purifică
  • Cantitatea de carbon se reduce
  • Grădina are proprietăți termoizolante și antifonice
  • Sunt ușor de realizat
  • Nu necesită o întreținere complexă, mai ales dacă selectezi plante suculente sau aeriene
  • Economisești spațiu
  • Contribuie la crearea atmosferei relaxante
  • Poți decora spații verticale într-un mod creativ (pereți, garduri, etc.)
  • Poți folosi grădina verticală pentru a delimita anumite spații sau pentru a crea un loc intim sau retras
  • Întreținerea este mult mai ușor de realizat decât în cazul grădinilor clasice
  • Florile, fructele sau legumele nu vor putrezi la fel de repede ca atunci când sunt așezate la sol
  • Cantitatea de aer este mult mai mare, iar acest lucru este util pentru dezvoltarea plantelor.

Prin urmare, avantajele nu sunt doar de ordin estetic – o grădină verticală îți poate aduce numeroase avantaje. Însă, te poți bucura de aceste beneficii doar dacă pui în aplicare câteva reguli simple referitoare la întreținerea și îngrijirea plantelor. Ia în considerare cantitatea de apă necesară, lumina, aerul și izolația, dar și celelalte elemente și condiții obligatorii pentru buna dezvoltare a plantelor. În cazul în care ai dubii sau nelămuriri, nu te îngrijora! Întreabă un specialist sau informează-te cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a crea cele mai bune condiții!

perete, verde, plante, caramida, outdoor, decor, spatiu

În concluzie, dacă vrei să creezi o grădină verticală, nu te teme să pui în practică cele mai îndrăznețe idei. Poți cerceta mai multe modele de grădini verticale naturale, interioare sau exterioare, pentru a vedea care sunt preferatele tale și ce idee poți prelua din proiectele designerilor de succes, pentru a le personaliza și a le aplica în proiectul tău. În mod cert, vei descoperi amenajări deosebite, din care să te poți inspira! Tot ce contează este să găsești modalitatea prin care să realizezi grădina perfectă pentru tine. Documentează-te cu privire la condițiile de mediu necesare pentru fiecare plantă în parte și asigură-te că totul este bine pus la punct, atât din punctul de vedere al designului, cât și din punctul de vedere al alcătuirii grădinii. Selectează materiale de calitate și îndrăznește să creezi un decor ieșit din comun, care să dea o notă de originalitate spațiului pe care vrei să-l amenajezi! Rezultatul final va fi, cu siguranță, impresionant, iar tu te vei bucura de aspectul acestui colț de natură pe care l-ai realizat prin forțe proprii!

 

Surse foto: greenarium.ro, pixabay.com