Greenarium ┬╗ Blog ┬╗ Fittonia – planta mozaic, cea mai frumoas─â decora╚Ťiune interioar─â

Fittonia verde cu alb, in ghiveci alb, pozitionata pe pervaz

Fittonia este printre cele mai populare plante, recunoscut─â pentru unicitatea frunzelor sale. Datorit─â faptului c─â este o plant─â tropical─â, ea se men╚Ťine mereu verde, ceea ce o face alegerea perfect─â pentru orice spa╚Ťiu interior. Pe timpul verii o po╚Ťi muta afar─â, sub umbra unui copac, ├«ns─â iarna trebuie ╚Ťinut─â ├«n cas─â, departe de frig.

1. Fittonia – ├«ngrijire ╚Öi caracteristici

Folosit─â ├«n general ca decora╚Ťiune de cas─â, Fittonia este o plant─â peren─â cu frunze verzi, cu stria╚Ťii delicate, venate. Aceasta apar╚Ťine familiei acanthus ╚Öi se ├«mparte ├«n patru specii: Fittonia Verschaffeltii (frunze pufoase cu dungi roz), Fittonia de argint (frunze ovale, verzi cu dungi alb-argintii), Fittonia uria╚Ö─â (frunze verzi cu vene ro╚Öii, care poate ajunge p├ón─â la 60 cm ├«n─âl╚Ťime) ╚Öi Fittonia mix (frunze verzi, ro╚Öiatice, albe cu vene de diferite culori).

Pentru a putea cre╚Öte o Fittonia, trebuie s─â cuno╚Öti condi╚Ťiile de via╚Ť─â pe care aceasta se bazeaz─â pentru a tr─âi.

Fittonii verzi, grup de plante usor de intretinut, suport lemn

 

  • Lumina – pentru c─â este o plant─â tropical─â ea ├«╚Öi are originile ├«n p─âdurile umede, de aceea, dac─â o cre╚Öti ├«ntr-un apartament, trebuie s─â ├«i oferi condi╚Ťii similare. Plantei Fittonia nu ├«i place lumina solar─â deplin─â, de aceea este indicat s─â fie amplasat─â la ferestrele orientate spre Nord;
  • Solul – Baza de turb─â este alegerea cea mai bun─â pentru dezvoltarea ei, pentru c─â solul trebuie s─â re╚Ťin─â o anumit─â umiditate constant─â. O po╚Ťi amplasa ├«n orice ghiveci standard, care s─â permit─â apei s─â se scurg─â din p─âm├óntul ei;
  • Apa – Cea mai mare provocare va fi s─â men╚Ťii planta umed─â constant, ├«ns─â nu exagera! Dac─â solul muste╚Öte de ap─â, vor ap─ârea frunze ├«ng─âlbenite care duc la scurtarea vie╚Ťii sale;
  • ├Ängr─â╚Ö─âm├óntul – ├Än timpul sezonului s─âu de cre╚Ötere, hr─âne╚Öte planta s─âpt─âm├ónal cu o doz─â slab─â de ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt lichid formulat special pentru plantele tropicale;
  • Transplantarea – po╚Ťi face aceast─â procedur─â prim─âvara sau la ├«nceputul verii, iar odat─â cu ea, m─âre╚Öte dimensiunea noului vas, pentru a-i asigura un drenaj c├ót mai bun. Transplantarea se face f─âr─â ca p─âm├óntul de pe r─âd─âcini s─â fie ├«ndep─ârtat;
  • ├Änmul╚Ťirea – Atunci c├ónd mu╚Ťi planta dintr-un ghiveci ├«n cel─âlalt po╚Ťi t─âia cel pu╚Ťin dou─â noduri (buta╚Öi) ├«n cre╚Ötere, pe care, mai apoi, s─â ├«i pui ├«ntr-un nou amestec de sol. R─âd─âcinile ar trebui s─â creasc─â ├«n dou─â-trei s─âpt─âm├óni.

2. Fittonia – planta perfect─â pentru interiorul casei tale

set de cinci plante suculente

├Än ceea ce prive╚Öte design-ul interior al unei locuin╚Ťe, Fittonia este printre cele mai speciale ╚Öi unice elemente decorative pe care le po╚Ťi ad─âuga cu succes oric─ârui spa╚Ťiu, datorit─â aspectului inedit pe care ├«l are. Dac─â sim╚Ťi nevoia de o reamenajare a locuin╚Ťei, po╚Ťi apela la aceast─â plant─â care aduce un accent puternic ╚Öi care pune ├«n eviden╚Ť─â elegan╚Ťa ╚Öi stilul fiec─ârei ├«nc─âperi. Cu toate acestea, trebuie s─â fii con╚Ötient c─â este destul de preten╚Ťioas─â ╚Öi are nevoie de mult─â aten╚Ťie. Acesta poate fi ╚Öi un aspect pozitiv, totu╚Öi, pentru c─â ajut─â la responsabilizarea tuturor membrilor familiei tale.

terariu cu plante aeriene, decoratiune de interion, din sticla, icosaedru

Pentru c─â nevoile de ├«ngrijire ale plantei sunt destul de ridicare, apeleaz─â la un terariu, care se va dovedi at├ót practic, c├ót ╚Öi estetic. Cea╚Ťa regulat─â din interiorul acestuia va ├«mpiedica uscarea frunzelor. ├Än climatele aride sau ├«n lunile uscate ale iernii, utilizarea unui umidificator de camer─â poate fi util─â. De aceea, terariile sau gr─âdinile din sticl─â, care sunt medii umede ├«n mod natural, sunt extrem de potrivite pentru plant─â.

3. Semnele îmbolnăvirii plantei Fittonia

Pentru c─â este o plant─â care men╚Ťine umiditate constant, trebuie s─â te a╚Ötep╚Ťi ca acarienii, scabia ╚Öi p─âianjenii s─â fie o problem─â pentru ea. ├Än cazul ├«n care observi pe frunze pete maronii sau apari╚Ťia insectelor, apeleaz─â la solu╚Ťii de tratare. Dac─â aceste probleme nu au ap─ârut, iat─â care sunt primele semnale de alarm─â ├«n ceea ce prive╚Öte s─ân─âtatea plantei tale:

  • Apari╚Ťia frunzelor galbene – cauzat─â de udarea cu prea mult─â ap─â;
  • C─âderea frunzelor – se datoreaz─â temperaturilor reci din aer;
  • Frunzele ├«nghesuite ╚Öi uscate – lipsa umidit─â╚Ťii sau expunerea prea puternic─â la soare. Planta Fittonia se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse ├«ntre 25┬░C ╚Öi 28┬░C.

 

A╚Öadar, dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti o plant─â at├ót de unic─â, este necesar s─â ├«i por╚Ťi o grij─â c├ót mai mare, pentru a te putea bucura mult timp de frumuse╚Ťea ei. Nu ezita s─â ├«╚Ťi ├«nsufle╚Ťe╚Öti casa prin decora╚Ťiuni deosebite!

 

Surse foto: Greenarium.ro; Shutterstock.com