Greenarium » Blog » Feng shui casă – iată de ce să ții cont pentru a trăi în armonie cu tine și cu locuința ta

feng-shui, living, camera, copac, fotoliu

Deși contestată de unii ca fiind o practică pseudoștiințifică, arta feng shui-ului ce datează din Antichitatea Chineză, oferă o serie de principii ordonatoare pentru a crea o atmosferă caldă, echilibrată, care să te ajute să obții pacea interioară prin amenajarea corectă a spațiului în care locuiești. Ajută-te de metafizica antică chinezească și utilizează energiile casei tale într-un mod productiv, care să-ți dea impresia de liniște și prosperitate în viață. Nu uita că, la fel ca orice practică ce se intersectează cu zona spiritualului sau metafizicului, feng shui-ul funcționează în măsura în care tu îți dorești acest lucru. Ghidează-ți viața după un set riguros de principii, atât în sistemul moral cât și în organizarea locuinței și vei observa, fără îndoială, rezultate pozitive.

1. Feng shui în casa ta – creează o punte între casă și energiile sale

Deși este un termen adesea utilizat pentru a denota o stare generală de echilibru interior, dar și arhitectural, nu mulți oameni sunt cu adevărat conștienți de originile și principiile care stau la baza feng shui-ului. Acesta își are rădăcinile, în mod principal, în ideea că energiile unui loc pot fi canalizate spre îmbogățire spirituală, printr-un aranjament atent al obiectelor situate în locul cu pricina și printr-un set de practici bine determinate.

Ce este feng shui-ul și ce origini are

Cu origini ce datează cel mai probabil de dinainte de anul 4000 înainte de Hristos, cu evidențe arheologice aparținând culturilor Yangshao și Hongshan, feng shui este o practică ce dorește să ordoneze relația dintre om și spațiul pe care îl ocupă și să creeze o legătură dintre mediul personal și univers. Chiar înainte de descoperirea busolei magnetice, o invenție chinezească ce a revoluționat lumea navigației, există dovezi conform cărora oamenii își orientau locuințele în funcție de repere astronomice, pentru a căuta alinierea benefică de energii. Așadar, această practică nu numai că a ajutat la avansarea spirituală a culturilor chineze antice, dar a facilitat de-a lungul timpului și nenumărate descoperiri în astronomie și tehnică. Instrumente precum astrolabul și alte unelte folosite pentru a identifica poziția și mișcarea astrelor au apărut, cel mai probabil, și ca urmare a dorinței oamenilor de a desluși relația dintre natura lor spirituală și univers.

Principii de bază în feng shui

Scopul feng shui-ului este să situeze mediul în care oamenii locuiesc în zone cu un ,,qi” favorabil, o anume formă de energie ce guvernează și ordonează universul. Mai mult, qi-ul poate fi atât o formă de energie pozitivă, cât și una negativă. Așadar, echilibrul este din nou cuvântul cheie pentru a înțelege principiile fondatoare ale acestui concept arhitectural fascinant. Cu atât mai mult, această dualitate de forțe pozitive sau negative este redată prin teoria yin și yang, principiu ce recunoaște necesitatea armoniei dintre polii opuși ai oricărui sistem. Așadar, balansarea lipsei și a belșugului, a dăruirii și a primirii de cadouri, a fericirii și a tristeții, într-un cuvânt a forțelor pozitive cu cele negative, este esențială în feng shui.  

Schimbări rapide pe care le poți face pentru a îți armoniza casa cu stilul feng shui

feng-shui, dormitor, femeie, asamblare, cutii

Dacă la o primă vedere filosofia antică orientală poate părea greu de pus în practică, mai ales în vremurile contemporane într-un spațiu cultural mult diferit, principiile abstracte ce guvernează relația dintre om și univers și dorința de orientare precisă și ancorare în mediul înconjurător sunt elemente ce pot fi transpuse cu ușurință în viața de zi cu zi. Poți începe, spre exemplu, prin a face un inventar al obiectelor din casă și a decide ce merită păstrat și ce nu își mai găsește utilitate sau nu mai aduce fericire în viața ta. Reducerea aglomerației din casă, ce poate duce la o senzație de sufocare, este în perfectă concordanță cu echilibrarea qi-ului locuinței tale. De asemenea, cu obiectele pe care deja le ai, crează zone ce încurajează activități de învățare, de creare și de iubire. Este incredibil ce impact puternic pot avea mici schimbări precum aranjarea cărților în bibliotecă sau punerea în valoare a unor vase de sticla unice, care să-ți stimuleze procesele creative sau un terariu de decor cu plante naturale.

2. Trucuri de amenajare feng shui pentru casa ta și a celor dragi 

Cunoscând principiile de bază enumerate mai sus, ești pregătit pentru a explora recomandările specialiștilor cu privire la schimbări concrete pe care să le faci pentru a atrage calmul, belșugul, cunoașterea și iubirea în casa ta. Nu uita că feng shui-ul lucrează cu echilibrul foarte fragil al universului și cu balansarea de contraste, de energii pozitive și negative. Așadar, dincolo de orice regulă care să te ghideze, un bun simț al proporțiilor și al ordinii te vor ajuta cu siguranță să iei cele mai inspirate decizii. Îmbină armonios cele 5 elemente – pământ, metal, apă, lemn și foc – pentru a spori efectul pe care qi-ul casei tale îl are asupra ta și a familiei.

Aranjamente pentru fiecare încăpere

Dacă nu te numeri printre cei ce posedă cunoștințe avansate de filosofie orientală, iar echilibrarea celor 5 elemente nu este punctul tău forte, poți în continuare să îți aranjezi casa după principiile feng shui, urmând câteva sfaturi moderne menite să pună în ordine camerele principale ale casei. Așadar, pentru holul de intrare în casă se recomandă evitarea dezordinii și a haosului, alături de o iluminare puternică, care să pună în valoare portalul de trecere din lumea exterioară în intimitatea locuinței tale. Asigură-te, de asemenea, că soneria de la intrare funcționează, pentru a lăsa tot qi-ul pozitiv să îți intre în casă.

În ceea ce privește dormitorul sau biroul, poziționează elemente importante precum patul sau biroul așa încât să poți vedea ușa camerei, fără să fii direct aliniat cu ea. De asemenea, ar fi ideal ca patul tău să fie echipat cu o tăblie fixată temeinic de scheletul patului, pentru o ancorare temeinică a energiilor dormitorului tău. În ceea ce privește baia, aceasta trebuie să fie mereu de o curățenie imaculată. Poziționează o plantă deasupra vasului de toaletă și menține oglinzile mereu curate, pentru a crea reflexii de o claritate superioară. Pentru sufragerie, locul considerat cel mai public în orice casă, unde oaspeții sunt primiți, alege o paletă de culori ce reflectă contrastul și echilibrul dintre cele 5 elemente. Așază canapeaua într-o poziție similară cu cea a patului din dormitor și ia în considerare introducerea de plante decorative. Dacă ești gazda unui eveniment de familie de amploare, poți îmbogăți qi-ul sufrageriei tale cu diverse decorațiuni pentru evenimente.

Iluminarea ideală a locuinței

Ia în considerare că nu numai obiectele ce compun designul interior și felul în care le așezi îți pot influența starea de spirit. Qi-ul este atât despre materie, cât și despre ceea ce nu poate fi atins. Un exemplu perfect în acest sens este lumina, ce joacă un rol de-a dreptul crucial în echilibrarea energiilor casei tale. Creează o atmosferă luminoasă, lipsită de aglomerare, mai ales în zonele de o importanță majoră: intrarea în casă, sufrageria, dormitorul. Păstrează geamurile mereu curate, pentru a te bucura de cât mai multă lumină naturală și senzație de comunicare cu natura exterioară. În ceea ce privește sursele artificiale de lumină, optează pentru becuri cu o tonalitate caldă, primitoare. În cele din urmă, îți dorești ca locuința ta să fie o oază de liniște și intimitate, iar o lumină rece, impersonală ar face această misiune aproape imposibilă.

Feng shui-ul ca mod de locuire sustenabil

Set decor terarii perete plante aeriene si pietris

Nu uita că feng shui-ul are ca principiu de bază interacțiunea dintre spiritul uman și mediul înconjurător. Astfel, preocupările legate de natură și interacțiunea omului cu aceasta trebuie să se situeze pe un loc fruntaș pentru orice pasionat de această antică practică chinezească. Alege materiale durabile pentru locuința ta, luând în considerare la fiecare pas relația dintre cele 5 elemente pe care se bazează feng shui-ul. Investește în mobilier de calitate, durabil, și optează pentru decorațiuni ce cultivă relația dintre casa ta și mediul înconjurător, cum ar fi terariile pentru plante. Ține minte că feng shui denotă un întreg stil de viață și a fi mai conștient de impactul uman asupra naturii și relația pe care o avem cu mediile artificial construite te va face să iei decizii mai prietenoase cu lumea exterioară, dar și cu cea spirituală pe care dorești să o cultivi.

3. Obiecte feng shui pentru casa – achiziționează produsele potrivite

Chiar dacă feng shui-ul se preocupă în mare parte cu poziționarea și punerea în valoare a elementelor ce deja aparțin casei, nu ar fi rău să iei în considerare principiile enunțate mai sus și atunci când dorești să aduci un suflu proaspăt spațiului tău de locuit și să achiziționezi noi elemente decorative. Amintește-ți că echilibrul, cumpătarea și grija pentru ordine și natură vor fi cei mai mari aliați pe care îi poți avea.

Incorporarea de elemente naturale în designul interior

Planta suculenta mica, echeveria

Foarte importantă pentru a contura adevărate oaze de energie, relația cu natura este considerată a fi primordială nu numai în feng shui, ci și în curente arhitecturale moderne. Aspectul organic, uneori nefinisat, al caselor dă impresia unui mediu sigur, uman, nealterat de supra-polișarea caracteristică reproducerii industriale. Balansează energiile negative, reprezentate prin scurgerea apei în bucătărie sau baie, prin aranjamente de plante suculente și aeriene, contribuind astfel și la crearea unui mediu ce dă impresia de lumină, aer curat și prospețime. Împrospătează colțurile importante ale casei cu flori și plante aranjate meticulos în vase terarii pentru a atrage creativitatea și liniștea sufletească. Este incredibil cât de multe beneficii poți obține printr-o relație simbiotică cu elementele naturale folosite pe post de decorațiuni.

Utilizarea de produse de îngrijire personală și relaxare

Pentru a profita din plin de energiile pozitive, trebuie nu numai să existe o relație bună între spiritul uman și mediul înconjurător, dar și o comunicare armonioasă între corp și suflet. Dă-ți voie să te relaxezi și să te răsfeți din când în când, cu o baie bună, un pahar de vin și setul tău preferat de bețișoare parfumate. Alcătuirea unor oaze de relaxare în casa ta va fi deosebit de benefică pentru starea ta emoțională. Cu puțină ingeniozitate și atenție la principiile feng shui, poți construi cel mai relaxant spa chiar la tine acasă.

Păstrarea legăturii cu dimensiunea spirituală

Este binecunoscut faptul că, încă din cele mai vechi timpuri, raportarea la o entitate sau o serie de principii superioare vieții cotidiene a contribuit enorm la evoluția spirituală și morală a oamenilor. Indiferent de convingerile tale religioase, nu le neglija și ajută-te de principiile feng shui pentru a-ți creea un spațiu sigur, intim pentru a te conecta la spiritualitate. Chiar dacă în ziua de azi, această latură este din ce în ce mai neglijată, includerea în casa ta a elementelor de spiritualitate în care crezi cu adevărat și care au puterea să îți ghideze viața este neașteptat de benefică pentru prosperitatea emoțională.

Așadar, beneficiază de qi-ul casei tale pentru a înflori pe plan spiritual și personal. Cu mici schimbări și îmbunătățiri, poți atinge nivele de echilibru, mulțumire și belșug la care nici nu ai fi visat.  

Surse foto: shutterstock.com, greenarium.ro