Greenarium » Blog » Emoția ascunsă a obiectelor decorative

Imaginează-ți că este noapte, și în loc să aprinzi lumina, ai stinge-o. Dintr-o dată, ai vedea cum întreaga cameră începe să strălucească în zeci de culori. Cum ar arăta sufrageria ta, dacă fiecare obiect de decor, ar radia în câte o culoare, în funcție de cât de important este el pentru tine?

Ar fi un spectacol impresionant, nu-i așa?

Adânc în psihologia umană, are loc un dans complex, între identitatea pe care ți-o formezi și plăcerea pe care o resimți când te înconjori cu obiectele care sunt valoroase emoțional, pentru tine. Cum ar fi cele decorative și funcționale pentru casă, haine, bijuterii, accesorii și suveniruri.

Studiile care s-au făcut până acum, arată o legătură puternică între identitatea și încrederea de sine, cu obiectele pe care le deții și le consideri dragi.

De când ești copil, începi să colecționezi într-un fel sau altul, obiecte cu valoare sentimentală personală. Ele sunt jucării, bilete, sau tot felul de mici “comori”.

Terariu cu plante aeriene pe mese in restaurant, dancing

În timp, poveștile, amintirile cu care vin aceste piese, devin parte integrantă din construcția personalității tale. Pe măsură ce te maturizezi, percepția de sine se contopește cu fiecare piesă decorativă, funcțională sau doar cu aspect estetic pe care o alegi pentru tine.

Sinele unui om, este suma totală a tot ce poate numi al lui.” – William James (The Principles of Psychology)

Încercăm cu toții defapt, prin posesia obiectelor pe care le iubim, “să ne înconjurăm cu sens, cu un scop, cu esența” a tot ce ne este drag și relevant pentru noi înșine.

Cadourile, poartă astfel un rol deosebit din acest motiv, deoarece sunt o punte de legătură, o mărturie a conexiunii sincere dintre două suflete. Să dăruiești sau să primești un cadou, devine o sărbătoare a relației, prin care se arată simbolic, importanța acestei legături.

Biologia umană este cea care ajută încă o dată. Poveștile spuse prin obiectele importante pentru tine, “îți inundă corpul, de fiecare dată când te gândești la ele, cu oxitocină, numit și hormonul fericirii” . De aceea te simți mai apropiat de cei care îți fac cadouri potrivite (iar cei care dăruiesc simt la fel), și ai mai multă încredere în tine când porți un obiect care te definește.

Acest fenomen este de asemenea minunat observat și în lumea creatorilor, care indiferent în ce tehnică lucrează, recunosc că simt cum își pun o parte din ei înșiși, din sufletul lor, în propria creație.

Fiecare artist își înmoaie pensula în propriul suflet, și își pictează propria natură interioară, în lucrările sale.” – Henry Ward Beecher

Într-o lume materialistă, în care oamenii tind să cadă pradă curentului consumatorist, să prețuiești emoția și povestea obiectelor, te ajută să te exprimi
și să îți arăți sentimentele, mai ales atunci când nu îți găsești cuvintele.

Obiectele pe care le iubești, devin simboluri ale tale și ale relațiilor pe care le prețuiești cu cei din jur.

Cât de ușor îți va fi acum, să alegi un cadou!

 

Acesta este un Guest-post scris de Andrada Saftescu.
Andrada crede că toată lumea ar trebui să simtă împlinirea de a trăi prin inimă.
Este artist și specialist marketing, creatoarea conceptului de Marketing cu Inima pentru Artizani.
Ea ajută creativii să își dezvolte în mod organic propriile afaceri, brodând conexiuni emoționale cu publicul iubitor de frumos.

Heartwarming Sibiu

Facebook Heartwarming Sibiu