Greenarium » Blog » Echeveria elegans – Cea mai simplă și practică modalitate de a-ți decora locuința!

echeveria verde, planta suculenta echeveria, fundal inchis

Numită și „bulgăre de zăpadă” sau „trandafir mexican”, echeveria este o plantă suculentă, ușor de cultivat, perenă și robustă, cu frunze cărnoase. Aceasta reprezintă alegerea perfectă dacă ești în căutarea unei soluții rapide și de efect pentru decorarea locuinței tale. Fără a fi necesar să investești foarte mult timp pentru îngrijirea sa, poți crea un colț verde și plin de personalitate în orice încăpere.

Pe scurt, o poți folosi pentru a face astfel încât atmosfera dintr-un spațiu să devină cât mai plăcută și primitoare, mai ales atunci când vrei să găsești o alternativă pentru a înlocui clasicele obiecte decorative.

 

1. Echeveria elegans – Clasificare și specii principale

Echeveria aparține familiei Crassulaceae, un grup amplu de plante suculente, originare din America Nord-Occidentală și Centrală. Se găsește în special în Mexic, unde, în anumite zone, sunt diferențe foarte mari de temperatură între zi și noapte. Există aproximativ 150 de astfel de specii.

Deși îți dorești să-ți decorezi locuința cu oricare dintre ele, în funcție de cea care te atrage cel mai mult, echeveria elegans este varianta cea mai populară și cea mai la îndemână în cazul în care cauți o soluție rapidă pentru a personaliza spațiul în care locuiești, mai ales dacă optezi și pentru vase terarii, în care să o cultivi. Frunzele sale sunt acoperite de un strat de puf delicat, argintiu, iar vârful acestora, asemănător unor spini, este roșu închis.

Plante suculente, set echeveria planta suculenta de dimensiune mica, echeveria

 

În afară de echeveria elegans, mai poți crește în ghiveci și:

  • Echeveria agavoides

Planta are formă de rozetă, iar frunzele sunt de culoare verde deschis spre galben și, în unele cazuri, vârfurile acestora pot prezenta nuanțe de roșu.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, pamant

  • Echeveria affinis

În cazul acestei specii, rozeta poate atinge dimensiuni de aproximativ 10-15 cm. Prin urmare, ținând cont că este mai mare decât alte specii ce aparțin aceluiași gen, poate fi cultivată singură într-un ghiveci sau într-un terariu.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, ghiveci beton, fundal negru

  • Echeveria derenbergii

Rozeta acesteia este mult mai înaltă față de cele aparținând altor specii de echeveria, iar lățimea este de aproximativ 7 cm. Culorile sale variază în funcție de vârsta plantei și de intensitatea luminii la care este expusă.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, pietricele natur, floare galbena

  • Echeveria lilacina

Numită în engleză și ghost echeveria, are frunzele acoperite de un puf argintiu și delicat. Poate atinge o înălțime de maximum 30 de cm, iar florile sale sunt roz sau portocalii.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, fundal alb

  • Echeveria setosa

Caracteristic acestei specii de echeveria este puful dens, care acoperă frunzele plantei.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, puf

2. Echeveria – Îngrijire și înmulțire

Echeveria nu este pretențioasă când vine vorba de tipul de sol în care o poți cultiva, cât mai degrabă de temperatura la care o expui. Este necesar ca aceasta să fie destul de ridicată, iar planta se poate amplasa în plin soare. Chiar dacă este robustă, ținând cont că s-a dezvoltat în zone unde, în timpul nopții, este mult mai frig decât ziua, asta nu înseamnă că se simte bine în spațiile reci.

Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul dacă decizi să îngrijești această plantă:

  • Cultivarea și fertilizarea

O poți planta într-un amestec de pământ de pădure sau într-un special pentru cactuși, iar ghiveciul ar trebui schimbat după un an, dacă rădăcinile au ocupat tot spațiul pe care îl aveau la dispoziție. De asemenea, se pot administra îngrășăminte pentru plante suculente în perioada de primăvară-vară, la interval de patru săptămâni sau în cazul în care frunzele încep să se decoloreze. Toamna și iarna, operațiunea nu este necesară, deoarece echeveria intră în repaus vegetativ. Îngrășământul perfect pentru aceasta conține, în proporții echilibrate, azot, fosfor și potasiu.

Nu este necesar ca ghiveciul să fie înalt, însă ar fi de preferat să folosești unul lat, ținând cont că rozetele tind să de dezvolte mai mult în lățime decât în înălțime. Ai grijă ca pământul să fie bine drenat, deoarece excesul de apă poate fi letal pentru echeveria și nu uita că el trebuie să conțină și puțin nisip. De asemenea, în loc de clasicul vas de ceramică, poți alege terarii pentru plante, cu ajutorul cărora vei găsi soluții estetice originale pentru casa ta.

  • Temperatura

Cea minimă poate varia între 7 și 10°C. Vara, ideal ar fi ca echeveria să nu fie expusă la mai mult de 21°C, cu toate că poate suporta și temperaturi mai ridicate, de până la 30°C.

  • Lumina

Echeveria agreează aerul proaspăt, din timpul verii. Are nevoie de multă lumină și o poți lăsa fără grijă în plin soare.

  • Udarea

Este necesar să utilizezi o cantitate moderată de apă. Amintește-ți că frunzele nu trebuie niciodată udate, deoarece, în caz contrar, pot putrezi. Ținând cont că rozeta se dezvoltă mai mult în lățime și că riscul ca apa să ajungă pe suprafața sa este destul de ridicat, poți uda planta scufundând ghiveciul timp de câteva minute într-un vas cu apă de dimensiuni mai mari.

Pe timp de vară, echeveria are nevoie de apă o dată pe săptămână, atunci când pământul este uscat, în timp ce iarna trebuie udată mai rar.

  • Înmulțirea

Aceasta se realizează prin butași de frunze. Poți folosi, de asemenea, și semințe.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, mov, ghivece de plante, nisip maro, fundal negru echeveria verde, planta suculenta echeveria, pamant echeveria verde, planta suculenta echeveria, margini mov, fundal deschis

2.1. Ce greșeli să NU faci atunci când întreții echeveria?

Cu toate că îngrijirea acestei plante nu îți va solicita foarte mult timp, este bine să iei în calcul următoarele recomandări, astfel încât să te poți bucura de ea vreme îndelungată:

  • Nu tăia echeveria. Este suficient să îndepărtezi cu grijă frunzele moarte.
  • Frunzele unor specii ale acestei plante, inclusiv cele aparținând echeveriei elegans, sunt acoperite de un strat delicat de puf.
  • Acesta nu trebuie în niciun caz îndepărtat.
  • Nu o uda dacă pământul nu este îndeajuns de uscat.
  • Nu lăsa ca apa, nici măcar în cantități mici, să atingă frunzele plantei.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, mov, roz echeveria verde, planta suculenta echeveria mov, fundal verde

2.2. Semne care indică faptul că echeveria nu este îngrijită corespunzător

La fel ca la ingrijirea altor plante suculente, echeveria poate dezvolta boli destul de rar. Mai degrabă, îi poate dăuna o îngrijire necorespunzătoare. Următoarele semne îți pot indica faptul că ai comis ceva greșeli în întreținerea acesteia:

  • Tulpina putredă

Cel mai probabil, ai udat planta mai des decât era cazul. Dacă există și tulpini care nu au fost compromise, o poți scoate cu tot cu pământ din ghiveci. Așteaptă să se usuce, apoi îndepărtează rădăcinile care au putrezit și replanteaz-o.

  • Frunze care cad

Dacă planta pare să se ofilească, iar frunzele încep să cadă, este posibil ca temperatura la care ai expus-o să fie prea scăzută. În acest caz, ar trebui să o muți cât mai repede într-un loc mai cald.

  • Planta își pierde culoarea verde

Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care nu a fost udată suficient. Sunt cazuri când poți salva echeveria, dacă începi din nou să îi administrezi cantitatea necesară de apă.

  • Pete maro pe partea inferioară a frunzelor

În cazuri rare, acestea se pot forma ca urmare a prezenței unor paraziți sau păduchi, cum ar fi cei din familia coccoidea. Încearcă să îi îndepărtezi cu un bețișor cu vată, pe care, eventual, l-ai umezit cu un strop de spirt. Dacă petele sunt prezente în număr destul de mare, greșeala constă în faptul că nu ai verificat mai des starea frunzelor.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, mana care tine ghiveciul, fundal verde echeveria verde, planta suculenta echeveria roz, multicolor

3. Curiozități despre echeveria

Dacă ești fascinat de această plantă care, deși nu atinge dimensiuni mari, poate avea un efect decorativ surprinzător, probabil te-ar interesa să afli și unele lucruri mai puțin cunoscute despre ea:

  • Numele i-a fost dat în onoarea pictorului și naturalistului mexican Atanasio Echeverría, cunoscut pentru tablourile sale care înfățișează diferite plante. Acesta a adus o contribuție importantă la descoperirea florei spontane din țara sa natală.
  • Specia a fost identificată și clasificată în anul 1828 de către un botanist elvețian.
  • Până în prezent, 9 specii de echeveria au câștigat prestigiosul Award of Garden Merit (AGM), acordat de către Societatea Regală de Horticultură de la Londra.
  • Aceste plante se folosesc des ca mărturii de nuntă și botez sau ca decorațiuni pentru evenimente de diferite tipuri.

echeveria verde, planta suculenta echeveria, fundal alb echeveria verde, planta suculenta echeveria, floare galbena, fundal gri echeveria verde, planta suculenta echeveria, floare roz, fundal negru

În concluzie, echeveria va transforma complet aspectul locuinței tale. Pe lângă rolul decorativ, îți va fi utilă, deoarece oxigenează bine încăperile. Cu un efort minim, te vei bucura de un colț în permanență verde, pe care îl poți organiza exact așa cum dorești!

Surse foto: greenarium.ro; unsplash.com; pexels.com; shutterstock.com; pixabay.com