Greenarium » Blog » Decorațiuni interioare pentru living – Cum să alegi plantele potrivite?

sufragerie moderna, plante verzi, canapea gri

Natura se află în strânsă conexiune cu omul – de aceea, este important să menții o legătură strânsă cu ea, prin orice mijloace. Poate că preferi să mergi la munte, în pădure, la mare sau în parc – însă, în spațiile interioare, lucrurile nu sunt așa de simple precum par și poate fi mai dificil să ai aceeași senzație ca atunci când te afli într-un cadru natural. Totuși, nu este imposibil să reușești acest lucru, dacă înțelegi faptul că plantele pot fi amplasate cu succes în orice casă sau apartament, cu scopul de a crea un decor deosebit, relaxant și armonios. Așadar, cercetează cu atenție ce fel de decorațiuni poți instala în livingul tău, pentru a aduce un strop de natură chiar la tine acasă!

1. Decorațiuni originale pentru living – Terariile

Terariile sunt o soluție excelentă atunci când vine vorba despre crearea unei amenajări interioare deosebite, care să iasă în evidență prin unicitate și originalitate. Aspectul lor este ușor de integrat în orice fel de design, aducând un plus de stil oricărui spațiu.

Există multe tipuri de terarii pentru care poți opta, însă este esențial ca acestea să se potrivească, din punct de vedere estetic, cu restul decorului. Așadar, dacă vrei să găsești decorațiuni și ornamente pe care să le amplasezi în living sau în sufragerie, selectează terariul ideal, care să îmbine toate caracteristicile pe care ți le dorești.

Din ce este alcătuit un terariu?

Un terariu este realizat cu ajutorul unui vas special, care poate fi umplut cu diverse plante aeriene și suculente, dar și cu mușchi, pietriș sau alte accesorii decorative – toate aceste elemente, puse împreună, vor crea o decorațiune ieșită din comun, care poate fi așezată în orice colț al încăperii. Însă, ține cont de faptul că plantele trebuie să fie ferite de sursele puternice de căldură, care pot avea un efect dăunător asupra lor.

Terariile sunt create din sticlă, iar muchiile pot avea diferite nuanțe, precum negru, argintiu sau culoarea cuprului. Forma vasului este un element semnificativ pe care trebuie să-l iei în considerare – poți opta pentru piramide, boluri, octaedre, căsuțe și multe alte geometrii inedite. Însă, fie că vrei să atârni terariul, fie că preferi să-l așezi pe o poliță, pe un raft sau în alt loc, nu uita să ai în vedere toate aceste criterii, înainte de a alege terariul potrivit pentru proiectul de amenajare pe care ți l-ai propus.

Terariu cu plante aeriene, nisip rosu, aranjament pentru casa sau birou

Terariu cu planta aeriana, nisip roz

terariu cu plante aeriene, tilandsia, sticla colorata, lampa vitraliu

Terariu cu plante aeriene in trei piramide galben

Terariu cu plante aeriene, sticla, semi-icosaedru, lucrat manual, tillandsia, vitraliu, fundal galben

terariu cu planta aeriana, nisip si pietre colorate

Ce sunt plantele suculente?

Plantele suculente provin din regiuni aride, unde cantitatea de precipitații pe metru pătrat este foarte mică, în permanență. De aceea, clima secetoasă este perfectă pentru ele și, prin urmare, îngrijirea lor nu este complicat de realizat. Aspectul lor oferă informații importante despre modul în care reacționează la mediul înconjurător – frunzele și tulpinile sunt cărnoase, datorită faptului că depozitează și rețin apa, pentru a putea trăi în condiții de umiditate scăzută. Dat fiind că aceste plante nu necesită o întreținere deosebită, ele sunt foarte apreciate în rândul persoanelor care doresc să-și decoreze locuința cu ajutorul unor elemente naturale ușor de îngrijit. Dacă se află în perioada de creștere, este recomandat să le pui îngrășământ din când în când, pentru a beneficia de nutrienții de care au nevoie. Procesul de fertilizare trebuie să aibă loc vara, folosind substanțe speciale.

Plnte suculente diverse tipuri

Ce sunt plantele aeriene?

Plantele aeriene se caracterizează prin faptul că nu au rădăcini în pământ. Sunt originare din Mexic, Vestul Indiei și America Centrală, ramificându-se în peste 600 de specii. Acestea pot înflori doar dacă toate condițiile de îngrijire sunt optime.

În general, o astfel de plantă trebuie ținută la temperatura camerei, ferită de soarele direct, însă este bine să aibă destulă lumină naturală. Nu necesită multă apă – este recomandat să o uzi la 1-2 săptămâni. Plantele aeriene au o mulțime de beneficii, mai ales dacă sunt așezate în încăperi în care petreci mult timp. Este cunoscut faptul că ele au capacitatea de a purifica aerul din cameră și de a elimina compușii organici volatili, iar pe timpul nopții, ele absorb monoxidul de carbon. Pe lângă acest detaliu, este bine de știut că plantele reduc stresul, creând un cadru liniștit și armonios.

Plante aeriene, set de trei Tilandsia

Așadar, dacă vrei să-ți redecorezi livingul și să-i dai un suflu nou, terariile sunt perfecte pentru a crea un decor creativ și plin de originalitate. Te poți orienta către un kit pe care să-l asamblezi pe cont propriu, pentru un plus de distracție! Indiferent de vasul de terariu pe care îl alegi, îl poți personaliza așa cum îți dorești, folosind diverse culori de nisip, pietricele și mușchi. Cu siguranță vei descoperi produse ieftine și calitative, pe care le poți utiliza pe post de decorațiuni interioare în sufrageria din casa ta.

2. Decorațiuni naturale pentru casă – Plantele de apartament

Totuși, dacă ți-ai echipat deja livingul cu terarii, poți completa spațiul și cu alte plante de apartament, care pot înfrumuseța orice spațiu interior din casă. Acest gen de decorațiuni sunt extrem de apreciate, fiindcă reprezintă mici elemente care pot avea un efect major din punct de vedere estetic. Astfel de detalii decorative pot schimba cu totul atmosfera din încăpere – așadar, în cazul în care nu știi ce tip de plante să alegi, iată câteva specii pentru care poți opta:

  • Hibiscus

Hibiscusul mai este cunoscut și sub denumirea de trandafir japonez, fiind o plantă perfectă pentru apartament. Acesta poate ajunge până la 5 metri înălțime, iar frunzele sale ovale ies în evidență prin culoarea verde strălucitoare pe care o au.

În funcție de condițiile de îngrijire, acesta poate înflori începând cu sfârșitul primăverii, făcând flori cu diametrul de până la 8 cm. Pentru a se dezvolta în mod optim, acesta trebuie să aibă un sol umed și uniform, dar și multă lumină.

Există mai multe soiuri, iar petalele pot fi roșii, roz, portocalii, albe, albastre sau galbene. Hibiscus rosa-sinensis este singura specie de hibiscus care se poate cultiva într-un spațiu interior. Temperatura optimă care declanșează procesul de înflorire este cuprinsă în intervalul 18-20°C, iar, pe timpul iernii, aceasta nu trebuie să scadă sub 10°C. Nivelul de umiditate a pământului trebuie să fie moderat, iar substratul trebuie să fie bine afânat, pentru a permite drenarea apei.

În ceea ce privește udarea, atunci când hibiscusul se află în perioada sa de creștere (sezonul primăvară-vară), el trebuie udat frecvent. Însă, în sezonul friguros, planta se udă mai rar, deoarece dezvoltarea sa intră în repaus temporar. Pământul poate fi, de asemenea, fertilizat primăvara sau vara, cu ajutorul unor îngrășăminte potrivite pentru plantele decorative cu flori.

Hibiscus cu floare roz, ghiveci maro, pervaz scorojit

  • Oxalis

Oxalis arată ca un trifoi mov-purpuriu, însă este o plantă de sine stătătoare, nu foarte înaltă, care face flori roz sau albe. Crește prin intermediul bulbilor, face parte din familia Oxalidaceae, este originară din Mexic și se găsește în mai multe forme.

Există în total 570 de specii, însă doar câteva sunt potrivite pentru interior: Oxalis triangularis (alcătuită din 3 foliole de culoare purpurie și flori albe), Oxalis tetraphylla (alcătuită din 4 foliole verzi cu flori roșii, portocalii sau albe), Oxalis articulata (alcătuită din frunze trifoliate verzi și flori rozalii sau mov), Oxalis purpurea (alcătuită din frunze trifoliate și flori violet) și Oxalis vulcanicola (are tulpini brun-roșiatice și flori galbene). Așadar, există multe soiuri deosebite, iar în ceea ce privește îngrijirea ei, necesită lumină multă, precum și sol umed.

Planta oxalis de culoarea mov, ghiveci alb, fundal alb

  • Ficus

Ficusul este una dintre cele mai întâlnite plante de apartament, atât datorită aspectului său plăcut, cât și datorită faptului că nu necesită o îngrijire minuțioasă. El poate crește mult, căpătând o înălțime cuprinsă între 0.5 și 3 metri, în funcție de ghiveciul în care este amplasat.

Multă lume optează pentru această plantă, deoarece are abilitatea de a purifica aerul din jur, eliminând benzenul, formaldehida și tricloretilena din atmosferă. Ficus Elastica este cea mai cunoscută specie pentru apartament – are o singură tulpină dreaptă și frunze rotunde și mari, de culoare verde (pe partea superioară) și roșcat (pe partea inferioară).

Ghiveciul trebuie așezat într-o zonă bine luminată, însă ficusul nu trebuie să stea în bătaia directă a soarelui. Fiind o plantă tropicală, este sensibilă la frig și, din acest motiv, are nevoie de temperaturi cuprinse între 12 și 15 grade Celsius.

Din luna aprilie până în septembrie, ficusul trebuie udat în mod constant, însă nu trebuie să exagerezi, întrucât apa în exces poate duce la pierderea frunzelor. Din octombrie, va trebui udat mai rar, însă frunzele trebuie pulverizate cu apă, deoarece planta nu iubește clima uscată. De asemenea, frunzele trebuie șterse frecvent cu o cârpă umedă, pentru a îndepărta praful.

Pământul trebuie să fie bine drenat, bogat în substanțe organice și afânat. Dacă dorești să transplantezi ficusul, poți face acest lucru primăvara, odată la doi ani. Însă, nu este recomandat să îl mulți foarte des și, de aceea, este bine să optezi pentru ghivece mari, care să nu necesite înlocuiri ulterioare.

Planta verde cu frunze late, umbra pe perete

  • Schefflera – Arborele umbrelă

Schefflera arboricola (Arborele umbrelă) face parte din familia Araliaceelor, este originar din nordul Australiei și se caracterizează printr-un aspect deosebit, uniform, alcătuit din frunze ovale.

Acesta are nevoie de lumină puternică, de un pământ care să conțină nisip de râu, pământ de grădină, mraniță de turbă și fertilizant organic. Este recomandat să pulverizezi apa pe frunze zilnic, iar udarea ei trebuie să aibă loc la 5-12 zile.

Poate fi mutată într-un ghiveci mai mare primăvara, iar, în perioada mai-septembrie, este bine să îi pui, săptămânal, îngrășământ lichid (destinat plantelor verzi). În ghiveci, poate ajunge la o înălțime de 1,5-2 metri.

Există mai multe soiuri, care se deosebesc prin aspectul frunzelor: Gerda are frunze cu irizații galbene, Soleil și Trinette au frunze verzi cu crem, iar Amate, Nora, Nirvana și Renate au frunze mari, verde intens închis.

Arbore umbrela cu frunze verzi deschise si inchise

3. TIPS & TRICKS pentru a alege planta potrivită

Pentru a alege planta potrivită, este important să ții cont de câteva criterii semnificative, care te pot ajuta să reduci timpul destinat căutărilor. Cu siguranță vei găsi planta potrivită, dacă vei avea în vedere următoarele aspecte:

  • Dimensiunea livingului

Dimensiunile camerei sunt detalii esențiale care pot influența selecția decorațiunilor ideale. Ai un living mare, generos, care are laturi sau colțuri libere? În acest caz, te poți orienta către plante mai mari, mai înalte, care să completeze aceste locuri aerisite. Însă, dacă sufrageria ta este mică sau medie, trebuie să te gândești foarte bine la locul în care vei putea așeza planta respectivă, atât din perspectivă funcțională, cât și din perspectivă estetică.

  • Cantitatea de lumină

Cantitatea de lumină este un element obligatoriu în procesul de îngrijire a oricărei plante. Anumite soiuri pot necesita multă lumină naturală, iar altele pot fi amplasate și în locuri mai umbrite. Citește cu atenție caracteristicile pe care le are fiecare specie în parte, pentru a vedea care este cea care se poate integra în livingul tău.

  • Îngrijirea necesară

Dacă nu ai mult timp la dispoziție, nu îți îndrepta atenția către variante pretențioase, care să aibă nevoie de o îngrijire complexă. Poate părea un lucru simplu să ai grijă de o plantă, însă această impresie poate fi înșelătoare, iar practica poate fi diferită față de teorie. Studiază pe îndelete necesitățile soiului respectiv și decide, în cunoștință de cauză, dacă te poți ocupa cu adevărat de întreținerea lui.

  • Designul general

Designul casei tale este un alt factor pe care trebuie să-l iei în considerare. În funcție de simetriile existente sau de tipul de amenajare, se vor potrivi anumite genuri de plante. Trebuie să fii atent la toate aceste amănunte pentru a te asigura că iei hotărârea cea mai bună. Te poți inspira din diferite exemple oferite de către designeri renumiți, cu scopul de a descoperi care este opțiunea perfectă pentru decorul tău.

 

În concluzie, plantele sunt obiecte decorative care nu trebuie să lipsească din casa ta! Ele aduc liniște, confort, armonie și sănătate, prin faptul că însuflețesc orice spațiu, aducând natura mai aproape de tine. Analizează toate variantele existente și vezi care sunt speciile care te atrag – în mod cert, vei găsi exact ceea ce ai nevoie pentru a decora livingul într-o manieră elegantă și inedită!

Surse foto: Shutterstock.com, Greenarium.ro