Greenarium » Blog » Cum te ajută natura să obții un somn liniștit pentru a-ți recăpăta starea de bine!

somn, linistit, odihna, pat, alb, femeie, relaxare

După o zi obositoare, în care ai avut o mulțime de lucruri de rezolvat, cu siguranță îți dorești să ajungi acasă și să te relaxezi, în sfârșit! Dar, atunci când se apropie ora de culcare, nu reușești să te destinzi suficient, te foiești de pe-o parte pe alta, ai coșmaruri în timpul somnului, iar dimineața te trezești cu cearcăne și te simți mai obosit ca seara trecută!

Ei bine, nu trebuie să treci noapte de noapte prin același proces nefericit. Din articolul următor vei afla câteva trucuri pe care le ai la îndemână pentru a-ți recupera visele plăcute și somnul odihnitor.       

1. De ce este importantă odihna unui somn liniștit 

somn, linistit, odihna, pat, albastru, relaxare

Un somn odihnitor te ajută să obții mai multă energie și vei putea realiza toate proiectele pe care ți le-ai propus, iar noul ritm nu te va face să te simți epuizat în mijlocul zilei!

În plus, un somn liniștit aduce multe alte beneficii, deoarece:

  • reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare;
  • îmbunătățește imunitatea organismului;
  • oferă o stare emoțională echilibrată;
  • reduce riscul de diabet;
  • îmbunătățește nivelul de concentrare;
  • ajută la menținerea unei greutăți normale.

În ceea ce privește numărul de ore pe care le dedici somnului, este important să afli că nu există o regulă generală pentru toată lumea: unii oameni se simt odihniți după 7 ore de somn, în timp ce alții au nevoie de 8 sau chiar de 9 ore de somn. Așadar, poți încerca mai multe variante până când vei găsi acel număr de ore care îți va reda vitalitatea de care ai nevoie!

2. Cum poți beneficia de un somn liniștit  

somn, linistit, femeie, pat, alb, cana, odihna

Pentru a obține un somn liniștit și odihnitor, este necesar să aplici câteva trucuri ce sunt legate de ritualul pe care îl adopți înaintea orei de culcare, dar și de atmosfera pe care o creezi în dormitor pentru a realiza un efect cât mai relaxant. În acest sens, plantele suculente și aeriene sunt perfecte pentru realizarea unui cadru armonios, necesar pentru un somn odihnitor. Chiar și activitățile din timpul zilei vor influența calitatea somnului, așadar este necesar să adopți un ritual care ți se potrivește și care te va ajuta să adormi mai repede noapte de noapte.

Trucuri pe care le poți folosi din timpul zilei

Încă din timpul zilei există câteva trucuri care te vor ajuta să obții, apoi, un somn cât mai relaxant:

1. Stabilește o oră fixă de trezire

Un prim truc care este important pentru stabilirea unui ritual odihnitor de somn, este să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață. Poate fi tentant să dormi până târziu în ziua în care nu mergi la muncă și nu trebuie să duci copiii la școală. Însă, riști să dai iar peste cap ritualul de somn, iar în următoarea seară vei descoperi că nu mai reușești să adormi la ora obișnuită. Acest lucru se întâmplă deoarece nu ai apucat să-ți consumi toată energia. De aceea, înainte de culcare, încearcă să setezi alarma la aceeași oră pentru a avea un program cât mai echilibrat!

2. Practică un sport

De asemenea, este recomandat să faci sport în fiecare zi, deoarece exercițiile fizice reduc nivelul de anxietate și eliberează hormoni precum adrenalina. Sportul te ajută seara să adormi mai repede, însă nu uita că trebuie să faci exercițiile chiar în timpul zilei, dar nu aproape de ora de culcare. Iar dacă ai ocazia de a practica un sport în aer liber, atunci este indicat să petreci cât mai mult timp în contact cu mediul exterior. Așadar, ai acum un motiv important pentru a practica un sport preferat dimineața sau după-amiaza: contează să găsești suficient timp!

 Soluții în armonie cu natura – plante pentru un somn liniștit

bol, plante, aeriene, suculente, sfera, sticla, verde

Natura are efecte benefice pentru sănătatea ta și îți afectează în mod direct calitatea somnului. Însă, contactul cu natura nu se rezumă doar la timpul dedicat sportului în aer liber: alegerea plantelor potrivite reprezintă o soluție ingenioasă pentru a crea atmosfera relaxantă de care ai nevoie în dormitor. Astfel, poți să conturezi și tu acea senzație de calm:

1. Optează pentru plante feng shui

terrarium, plante aeriene, sticla, handmade, natura, toamna

Plantele feng shui te ajută să obții un colț de natură în propriul dormitor. În camera dedicată relaxării și somnului, plantele suculente și aeriene sunt acele plante feng shui care te ajută să obții o estetică deosebită, un cadru odihnitor și o armonie energetică. Calitatea somnului este direct influențată de atmosfera din dormitor, iar aceste plante benefice te ajută să înfrumusețezi dormitorul și să menții legătura cu mediul înconjurător, în special dacă locuiești la bloc și nu ai suficient timp pentru plimbări în natură!

 2. Împrospătează aerul din dormitor cu ajutorul plantelor aeriene

semi-sfera, bol, plante, aeriene, suculente, indoor, relaxare

Un dormitor relaxant trebuie să aibă un efect reconfortant pentru toate simțurile tale, inclusiv simțul olfactiv. De aceea, terariile cu plante aeriene nu oferă doar un aspect vizual plăcut, dar transformă și aerul din dormitor, fiind îl purifică. Astfel, vei avea un somn relaxant deoarece și sănătatea ta este îmbunătățită, în special dacă ești predispus la astm sau la diferite tipuri de alergii. În plus, indiferent de designul dormitorului tău, plantele aeriene creează o atmosferă specială, în perfectă armonie cu natura! Și nu uita să eviți în dormitor următoarele plante: narcisa, feriga, orhideea, crinul și leandrul care pot fi admirate în living, în bucătărie sau pe o terasă, nefiind recomandate în spațiul dormitorului deoarece parfumul acestora îngreunează somnul.

Soluții blânde pentru o atmosferă relaxantă în timpul serii

Seara, după ce ajungi acasă, poți opta pentru câteva trucuri:

1. Evită expunerea la lumină albastră în timpul serii

Cu siguranță și tu ești tentat să folosești telefonul, tableta sau calculatorul în timpul serii, chiar înainte de ora de culcare. Însă, trebuie să știi că lumina albastră emisă de aceste dispozitive îți suprimă secreția de melatonină, îți perturbă ritmul circadian, adică ceasul tău biologic și în final îți afectează durata, dar și calitatea somnului. Pentru a-ți proteja sănătatea, este indicat să nu mai privești ecranele luminoase cu aproximativ 2-3 ore înainte de culcare. De asemenea, încearcă să te expui cât se poate de mult la lumina soarelui în timpul zilei, deoarece îți redă starea de bine și te va ajuta să adormi mai repede.

2. Dedică mai mult timp unui hobby relaxant

miniatura, terrarium, plante, umbrela, mana, verde

La început poate fi mai dificil să te desprinzi de tehnologie pentru câteva ore înainte de culcare, așa că cea mai bună opțiune pentru a-ți ocupa timpul este să dedici timp și energie unui hobby plăcut, care te ajută să uiți de stresul și grijile care te așteaptă la ieșirea din casă. Aceste momente plăcute îți creează o stare calmă, așadar și orele de somn vor fi mai relaxante și destinse!

De exemplu, poți să citești, să cânți la un instrument, să pictezi, să îți ocupi timpul cu realizarea unui album foto sau a unui jurnal, ori poți realiza mini grădini cu ajutorul vaselor terarii din sticlă, a plantelor suculente și aeriene, a mușchilor și a lichenilor. Fiindcă vasele au diferite forme: de căsuță, de piramidă, de octaedru, în formă de glob și altele, ai libertatea de a deveni creativ și de a realiza proiecte inspirate, pe care mai apoi le poți folosi drept piese decorative pentru căminul tău. Astfel, te bucuri de un hobby care te ajută să creezi o operă în totală armonie cu natura!

terrarium, indoor, piramida, plante, lampa, lumina, odihna

În concluzie, aceste sfaturi te vor ajuta să te bucuri de un somn odihnitor, în urma căruia vei avea parte de mai multă energie pentru o nouă zi. Și nu uita că mediul înconjurător și plantele au efecte benefice privind calitatea somnului tău, așa că asigură-te că în dormitor ai acel colț verde care oferă energie și împrospătează camera!

Sursă foto: Greenarium.ro, Shutterstock.com, Unsplash.com