Greenarium » Blog » Cum să întreții plantele suculente de interior

„Am nevoie de dragoste, lumină și două lingurițe de apă pe data de 1 și 15 ale lunii”. Așa te întâmpină eticheta unei plante dintr-un terariu Greenarium.

Realitatea din târg nu se potrivește însă cu realitatea din casă. De cele mai multe ori plantele suculente au nevoie de mai multă grijă decât sperăm, dar secretul este să „le asculți” nevoile.

Mix de plante suculente in ghivece

Ce sunt plantele suculente?

Așa cum le spune numele, plantele suculente au „suc” propriu care le ajută să se mențină vii pe termen mai lung, chiar și fără apă. Imaginează-ți că ești în sudul Italiei, în miezul verii, este foarte cald și totuși aerul este umed. Acesta este unul din mediile preferate de aceste plante. Tocmai de aceea Italia este plină de plante suculente. Exemple de plante suculente găsim în fiecare zi și în jurul nostru: Aloe Vera, Cactușii sau Florile de Piatră. 

Ele se caracterizează prin faptul că au o partea mai cărnoasă unde își depozitează substanțele nutritive. Unele au frunzele mai groase, altele își folosesc rădăcinile ca depozite de apă. 

Găsim plante suculente atât în zonele cu căldură mare și umezeală în aer, dar și în zonele secetoase din America unde ploile sunt scurte, iar vântul usucă repede pământul. 

Chiar dacă le găsim în aer liber ele se adaptează foarte ușor și în interiorul caselor, acomodarea rapidă fiind unul dintre avantajele lor. 

Plante suculente pe malul marii Mediteraneene, in Italia

De ce are nevoie o plantă suculentă?

Sunt multe tipuri și soiuri de plante suculente, fiecare cu caracteristicile și necesitățile proprii. În mod normal toate au nevoie de lumină din belșug și de apă în funcție de umiditatea din aer.

Totuși de-a lungul verii e posibil ca plantei tale să nu îi placă să stea în plin soare, așadar e bine să o pui într-un loc cu lumină decentă, dar fără să bată soarele direct pe ea. În timpul iernii când ziua este mai scurtă, iar soarele apare mai rar și este mai puțin puternic, plantei tale i-ar plăcea să stea aproape de o sursă de lumină. Vara, dacă vrei să ții planta tot la geam, cu lumina soarelui direct pe ea, va fi nevoie să o uzi des, probabil la 2-3 zile. Dar iarna, în funcție de umiditatea din casă, o poți uda o dată pe săptămână sau chiar o dată pe lună.

Plantele suculente se pot îmbolnăvi sau se pot infecta cu viruși. Una dintre principalele probleme apărute la ele atunci când ajung într-o casă nouă vara este arsura solară. Dacă planta a stat o perioadă lungă în penumbră și apoi este expusă la soare puternic pe perioadă lungă, sunt șanse mari să se ardă și să moară. Pentru o adaptare mai bună e bine să faci trecerea de la lumină puțină la lumină multă treptat, în câteva zile sau chiar săptămâni. 

Pe lângă lumină și apă plantele suculente mai au nevoie de ceva. Fiind plante „sociale” au nevoie de atenție. E bine să le dai „bună dimineața” sau să le spui „noapte bună” din când în când. Poate fi o formă de responsabilizare prin joacă a copilului tău care va avea astfel un prieten nou. 

Dacă te interesează și despre plante aeriene găseşti în link.

Planta suculenta sempervivum cu apa pe frunze

Câtă apă are nevoie planta suculentă?

Plantele comunică cu noi și ne arată indicii prin care să ne dăm seama de nevoile lor. Spre exemplu plantele deschise la culoare au nevoie de mai mult soare. Dacă vârfurile frunzelor încep să se usuce înseamnă ca ar avea nevoie de puțin mai multă apă. Dacă mijlocul plantei începe să se învinețească e posibil să îi dai prea multă apă. Dacă planta ta începe să se ridice și să crească brusc e posibil să caute mai multă lumină și atunci ar trebui să o așezi într-un loc cu mai mult soare. Mucegaiul din jurul plantei este semn că a stat în umezeală mult timp. Ar trebui să o uzi mai puțin și să o așezi într-un loc mai aerisit unde să poată exista o circulație a aerului. Dar dacă planta ta crește ușor și arată sănătos înseamnă că faci totul bine, iar ea se simte bine acolo unde ai așezat-o.

Terariu geometric cu planta suculenta in suport de sticlă, icosaedru, in apartament cu design modern

Care sunt beneficiile plantelor suculente? 

Plantele suculente sunt printre cele mai ușor de îngrijit plante din lume. Pe lângă avantajul acesta ele mai au câteva beneficii.

  • Pot purifica aerul din casa ta. 

Cercetatorii de la NASA au construit o casă specială pentru a studia efectele plantelor în casele oamenilor. Au descoperit că plantele au făcut să dispară din casă Compușii Organici Volatili. În cantități mari aceștia pot fi nocivi pentru sănătate, totuși sunt prezenți în majoritatea odorizantelor sau parfumurilor de casă.

Plantele suculente transformă acești compuși organici în hrană, iar apoi produc oxigen curat, ceea ce face aerul din casă mai curat. 

Despre purificarea aerului cu plante gasesti informatii si in aticolul:
Plante care PURIFICĂ aerul, recomandate de oamenii de ȘTIINȚĂ – TOT ce trebuie să știi despre îngrijirea acestor BIOFILTRE naturale.

  • Pot îmbunătăți umiditatea din casă

Aerul uscat poate provoca uscarea căilor nazale, activarea unor alergii, deshidratarea organismului și chiar avantajează răspândirea fungilor în casă. 

O plantă suculentă eliberează în aer o cantitate de apă care poate ajuta la reglarea umidității din cameră. 

  • Îți îmbunătățește memoria și te face mai fericit

Știm că plimbarea prin natură ne oxigenează creierul și ne ajută să fim mai relaxați. Dar chiar și o singură plantă aflată pe biroul nostru are capacitatea de a ne ajuta să fim mai atenți. 

Participanții la studiul realizat de cercetătorii de la Michigan University și-au îmbunătățit memoria de scurtă durată cu 20% după o plimbare în natură față de o plimbare printre blocuri.

  • Schimbă atmosfera în casă

Atunci când te întorci acasă preferi să găsești un loc auster sau un loc deschis la culoare, cu părți de viață care te așteaptă să le saluți? Plantele suculente contribuie la crearea unui spațiu frumos și se integrează foarte ușor pe orice birou, masă, bibliotecă sau suspendată. Designul casei tale contribuie la starea ta de bine și te relaxează pe tine sau prietenii pe care i-ai invitat. 

îți poți alege plantele suculente aici: https://greenarium.ro/plante/

Pui de planta suculente, inmultire la plantele suculente

Cum se înmulțesc plantele suculente

La fel cum întreținerea plantelor suculente este destul de ușoară și înmulțirea lor poate fi destul de atrăgătoare. Sunt cel puțin două căi de a înmulți plantele suculente, în funcție de soiul lor. 

Mai toate plantele fac pui. Aceștia se dezvoltă de la baza plantei mamă și crește ușor și sigur ajungând uneori aproape la fel de mare ca planta din care a crescut. Acestea pot trăi împreună mult timp, dar totuși poți alege să replantezi puiul într-un mediu nou, într-o casă nouă. Atunci când puiul este suficient de matur (aproximativ o treime din dimensiunea plantei mamă) o putem rupe cu grijă din tulpina din care a crescut. O punem într-un loc nou, direct cu rădăcina în pământ și o udăm doar după 2-3 zile. E bine ca rana formată în urma ruperii să se închidă înainte să ajungă apă la ea. Dacă o udăm imediat după rupere sunt sanșe ca rana să nu se mai închidă, iar dăunătorii să aibă acces ușor. În timp ea își va dezvolta rădăcinile și va crește ca o plantă matură, iar la rândul ei va putea face pui. 

A doua variantă este să folosim frunzele căzute de la alte plante. Frunzele de la baza plantelor încep să se desprindă atunci când nu mai ajunge suficientă lumină la ele sau atunci când planta trebuie să crească mai mult. Atunci când frunzele cad le punem într-un bol separat, le lăsăm 1-2 zile, apoi le udăm regulat. În timp, la baza frunzelor vor apărea mustăți care se vor transforma în mici pui. Când puii cresc aproximativ 1-2 centimetri îi putem planta în pământ. Îngrijirea lor intră apoi în linie dreaptă până ajunge la maturitate. 

Flori albe la plante suculente, sempervivum

Florile la plantele suculente

Cea mai mare parte a apei se duce către frunze și rădăcini la plantele suculente.

Florile pot fi un bonus. De multe ori însă pot fi timide în a-și arăta florile. Sunt câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru a favoriza apariția florilor la plantele suculente.

Va trebui mai multă apă decât normal, totuși nu prea multă ca să nu ajungă la înec sau putrezire. Îi va trebui căldură mai mare decât în mod normal, iar aerul condiționat din casele noastre nu le avantajează pe timpul verii. Apoi îi va trebui mai multă lumină pe zi și mai puternică. Toate aceste modificări trebuie făcute treptat ca adaptarea plantei să fie cât mai lină. Vei avea o mare satisfacție atunci când o să apară floricelele colorate sau albe.