Greenarium » Blog » Crassula – caracteristicile și modurile de îngrijire ale arborelui de jad

Crassula matura, frunze carnoase si verzi, perete din lemn, ghivece albe si din metal

Reputația bună a arborelui de jad l-au transformat într-una dintre cele mai iubite plante. Crassula este una dintre cele mai răspândite specii decorative, iar asta, din motive incontestabile. Nu necesită o îngrijire complicată și este foarte aspectuoasă. În anumite culturi, care se inspiră din filosofia feng shui, se consideră că este aducătoare de prosperitate, fiind numită și “planta banilor”.

În continuare, vei descoperi mai multe detalii despre cum poți întreține această plantă la tine acasă.

1. Crassula (arborele de jad) – caracteristici și beneficii

Pe lângă denumirea științifică – Crassula Ovata sau Crassula spp -, planta mai deține denumirea populară de “arbore de jad”, datorită frunzelor care au o culoare intensă de verde la maturitate. Ea face parte din familia de plante mari din specia Crassula și își are originea în Africa de Sud.

Are aspect de arbust, iar frunzele, tulpinile și rădăcina sunt îngroșate și cărnoase, deoarece depozitează cantități semnificative de apă. Este o plantă cu un ritm de creștere lent, așa că va trebui să ai un strop de răbdare pentru a o vedea ajunsă la maturitate. În schimb, este foarte rezistentă și poate atinge o durată de viață de până la 50 de ani.

Fruzele ating 2-3 centimetri în lungime, au o formă eliptică și sunt așezate în opoziție pe tulpină. Atunci când înflorește Crassula, te vei bucura de flori de culoare alb-roz, care cresc în inflorescențe la capetele tulpinilor. Însă trebuie să știi că acest lucru este mai rar întâlnit la exemplare crescute în casă.

Înălțimea plantei poate varia de la 30 până la 90 de centimetri, depinzând de specie.

ghivece cu plante verzi, crassula ca un arbore de jad, interior modern, ghivece albe

 

Datorită aspectului său plăcut, Crassula este des utilizată pentru decorarea casei, în ghivece individuale sau în terarii. Poți alege un vas, în care să creezi propriul aranjament.

2. Crassula (arborele de jad) – îngrijire

Fiind o plantă suculentă, Crassula nu este deloc pretențioasă, așa că reprezintă o alegere perfectă dacă nu ai mult timp liber la dispoziție. Ea poate fi întreținută într-un mod similar cu cactușii.

Dacă tocmai ai primit sau ai achiziționat un arbore de jad, alege un loc unde să-l păstrezi. În funcție de acesta, rata udărilor va fi mai mare sau mică. Planta poate sta în grădină sau în casă. Pe timp de iarnă, trebuie păstrată într-un spațiu ferit de îngheț, unde temperaturile nu coboară mai jos de 12-13 grade Celsius. În caz contrar, vei observa că frunzele vor începe să cadă. Temperatura optimă de creștere se situează în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Deși este mare iubitoare de lumină, este recomandat să o ferești de razele directe ale soarelui.

Crassula verde, ghiveci cu plante, fundal roz, alb, suport din lemn

 

Cel mai important aspect în îngrijirea Crassulei este evitarea excesului de apă în sol. De aceea, este recomandat să o uzi în cantități mici, la intervale mai extinse de timp, după ce pământul este deja uscat. Pe timpul iernii, în funcție de temperatura medie din cameră, poți chiar să întrerupi total procesul de udare. Efectele nocive ale udării excesive sunt ofilirea plantei și apariția putregaiului.

Cel mai potrivit substrat pentru Crassula este un amestec de pământ de flori și nisip, în proporții egale. Astfel, te asiguri că planta are parte de un drenaj bun, dar și de un sol bogat. Fertilizarea se face lunar, dar nu și în lunile reci, când trebuie întreruptă cu totul. Cele mai potrivite îngrășăminte sunt cele pentru cactuși și plante suculente.

În ceea ce privește transplantarea, aceasta se face anual sau o dată la doi ani, în funcție de mărimea ghiveciului în care se află planta. Acest proces ar trebui să aibă loc la începutul primăverii.

3. Crassula (arborele de jad) – înmulțire

O altă caracteristică pozitivă a Crassulei este că se înmulțește foarte ușor, prin butași sau frunze. Așadar, poți tăia un butaș de tulpină, care trebuie lăsat să se usuce aproximativ 2-3 zile. Apoi, îl poți planta în pământ sau îl poți pune într-un mic vas cu apă, iar acesta va crește noi rădăcini.

Perioada propice de înmulțire este în sezonul cald, între lunile mai și iulie.

Așadar, dacă îți dorești o plantă aspectuoasă, ușor de îngrijit și cu semnificații bogate, Crassula este opțiunea potrivită pentru tine.

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com