Greenarium ┬╗ Blog ┬╗ Ceropegia Woodii: planta suculent─â cu frunze ├«n form─â de inim─â, ideal─â ├«n orice spa╚Ťiu

planta cu frunze in forma de inima, ghiveci alb cu stelute, fundal deschis

Nu te l─âsa p─âc─âlit de aspectul s─âu delicat: Ceropegia este o suculent─â rezistent─â care iart─â multe gre╚Öeli de ├«ngrijire ╚Öi, crescut─â corespunz─âtor, poate crea rapid o perdea luxuriant─â ├«n fereastr─â sau poate acoperi o bibliotec─â. Aceast─â plant─â cu l─âstari lungi, r─âsuci╚Ťi, flori interesante ╚Öi frunze ├«n form─â de inim─â este foarte popular─â printre iubitorii de plante. Iar acest lucru este evident inclusiv pe re╚Ťelele de socializare!

Ceropegia Woodii a fost descoperit─â ├«n 1881 de botanistul John Medley Wood, c├ónd cre╚Ötea s─âlbatic pe versan╚Ťii st├ónco╚Öi ai Muntelui Groenberg din Africa de Sud. Poate fi g─âsit─â ╚Öi ├«n regiunile tropicale din Asia, Africa ╚Öi Madagascar.

Ceropegia apar╚Ťine unui grup mare de plante suculente care au frunze c─ârnoase. Aceast─â plant─â se caracterizeaz─â printr-o rezisten╚Ť─â extrem de mare la uscare, datorit─â rizomilor subterani ├«n care stocheaz─â substan╚Ťe nutritive ╚Öi ap─â. Prin urmare, este o plant─â ideal─â pentru ├«ncep─âtori sau iubitorii de plante, care, ├«ns─â, nu le pot aloca prea mult timp.

Planta ├«╚Öi datoreaz─â popularitatea tulpinilor lungi ╚Öi frunzelor verzi argintii care le decoreaz─â. Florile sunt la fel de interesante: se deschid ├«n culori pastelate ┼či sunt de un exotism impresionant. Dac─â ├«i oferi condi╚Ťiile potrivite, Ceropegia ├«╚Ťi va oferi flori mici din prim─âvar─â p├ón─â ├«n toamn─â.

1. Ceropegia woodii: condi╚Ťii de cultivare

Sensibil─â la frig, planta Lan╚Ťul inimilor nu poate tolera temperaturi sub 5┬░C, f─âc├ónd-o ideal─â pentru apartamentele luminoase, precum ╚Öi pentru ser─â sau o verand─â. ╚śi terariile pot reprezenta un mediu potrivit pentru aceasta.

Fiind o plant─â suculent─â, Lan╚Ťul inimilor necesit─â ├«ngrijiri rare, ideal─â pentru gr─âdinarii ├«ncep─âtori sau pentru cei care iubesc florile ╚Öi plantele, dar nu au timp suficient s─â se ocupe de ele.

Ca s─â nu se ofileasc─â, Ceropegia are nevoie de lumin─â puternic─â ╚Öi soare, timp de cel pu╚Ťin 3 ore pe zi, pentru a nu se ofili. Cu toate acestea, e indicat s─â evi╚Ťi cele mai intense ore de soare, deoarece lumina prea puternic─â ar putea s─â ard─â frunzele!

Ceropegia nu este o plantă exclusiv de interior, deci va fi posibilă scoaterea în grădină sau într-o terasă în lunile călduroase, atunci când temperatura depășește 15°C ziua și noaptea. În interior, temperatura normală a unei camere i se potrivește de minune acestei plante suculente.

2. Ceropegia woodii: îngrijire pas cu pas

planta ceropegia woodi, aloe vera, cactus, fundal alb, ghivece din ceramica

Dac─â te g├ónde╚Öti c─â lan╚Ťul inimilor are nevoie de ├«ngrijire zi de zi, afl─â c─â nu e adev─ârat, ├«ntruc├ót aceasta nu e preten╚Ťioas─â deloc. Ceropegia woodii trebuie udat─â foarte pu╚Ťin, fiind o plant─â de origine de╚Öertic─â, c─âreia nu ├«i place udarea frecvent─â. Las─â substratul s─â se usuce la suprafa╚Ť─â ├«nainte de a o uda din nou ╚Öi nu l─âsa ap─â ├«n farfurie, sub ghiveci.

Solid─â, lan╚Ťul inimilor rezist─â la o mare varietate de temperaturi. Cu toate acestea, sub 8 ┬░ C, tinde s─â se odihneasc─â complet, pierz├óndu-╚Öi frunzele ╚Öi tulpinile verzi. A╚Öadar, este mai bine s─â o men╚Ťii la o temperatur─â de peste 15┬░C.

În ceea ce privește soarele, este o plantă care iubește lumina și nu se teme de razele soarelui în timpul zilei, chiar și vara. Atunci este necesar să o uzi un pic mai des și planta va crește abundent.

Adaug─â pu╚Ťin ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt special pentru plante suculente o dat─â pe lun─â ├«n apa de iriga╚Ťii, ├«n timpul sezonului de cre╚Ötere.

3. Lan╚Ťul inimilor planta: ├«nmul╚Ťire

Pe m─âsur─â ce observi planta, vei vedea bulbi de-a lungul tulpinilor. Ia unul dintre ei ├«n prim─âvar─â ╚Öi pune-l ├«ntr-un vas care con╚Ťine un amestec de p─âm├ónt pentru plante suculente. Adaug─â un strat de nisip de 1 cm, apoi ├«mpinge bulbul u╚Öor ├«n nisip.

O alt─â solu╚Ťie este reprezentat─â de t─âierea unor segmente de tulpini de 10 cm, care ofer─â rezultate bune dac─â nu le uzi, pentru c─â altfel pot putrezi.

4. Ceropegia woodii: ├«ntre╚Ťinere de rutin─â

Fertilizator pentru plante de aer, xenografica verde

Dac─â solul este u╚Öor umed ╚Öi nu e╚Öti sigur dac─â s─â o uzi, este mai sigur s─â a╚Ötep╚Ťi ╚Öi s─â verifici ├«n c├óteva zile. Asigur─â-te ├«ntotdeauna c─â evaluezi necesarul de ap─â al plantei atunci c├ónd o prime╚Öti.

├Änainte de a o uda, cel mai bine este s─â verifici mai ├«nt├ói nivelul de umiditate din sol pentru a te asigura c─â nu este umed chiar sub suprafa╚Ť─â. Aminte╚Öte-╚Ťi, de asemenea, s─â aerise╚Öti solul plantei ├«nainte de prima udare. Aerisirea poate ajuta solul s─â respire ╚Öi s─â permit─â degajarea umezelii.

Această plantă are o natură suculentă, așa că preferă perioadele de secetă între udări. Iarna, cel mai bine este să lași solul să se usuce complet în ghiveci, deoarece aceste plante rămân latente chiar și în interior.

├Äntoarce planta ├«n mod regulat pentru a-i asigura o cre╚Ötere uniform─â pe toate p─âr╚Ťile ╚Öi pulverizeaz─â frecvent frunzele. C├ónd ├«ndep─ârtezi praful de pe frunze, profit─â, de asemenea, de ocazie, pentru a inspecta partea inferioar─â a acestora de d─âun─âtori.

Ceropegia woodi va cre╚Öte foarte bine l├óng─â o fereastr─â, atunci c├ónd este ag─â╚Ťat─â pe un suport, dar se potrive╚Öte foarte bine ╚Öi ├«ntr-un loc mai umbrit din spatele camerei. Iar faptul c─â este suculent─â este un mare avantaj: va rezista la uscare periodic─â atunci c├ónd nu ai prea mult timp pentru a-i oferi aten╚Ťie. ├Än concluzie, nu ai nici o scuz─â pentru a nu cre╚Öte lan╚Ťul inimilor ├«n casa ta!

Surse foto: Shutterstock.com, Greenarium.ro