Greenarium » Blog » Cactusul – o plantă grasă ușor de îngrijit, cu un efect decorativ senzațional

Dacă ești în căutarea unei metode inedite de a-ți personaliza locuința, fără a depune eforturi considerabile, atunci cactusul reprezintă alegerea cea mai inspirată pentru tine. De aceste plante grase, care pot avea nenumărate forme, dimensiuni și nuanțe, poți să și uiți din când în când, fără teama că vor începe în scurt timp să se usuce. Odată ce ai înțeles regulile esențiale privind întreținerea lor, te poți bucura pentru mult timp de colțul verde pe care l-ai amenajat.

1. Cactusul – informații și caracteristici

 

Denumirea de cactus este întrebuințată pentru a face referire la cele peste 3000 de specii de plante suculente și spinoase care fac parte din familia Cactaceae. În prezent, acestea sunt răspândite în toate părțile lumii, însă provin exclusiv din continentul american.

Aspectul acestora poate varia semnificativ. Este suficient să te gândești că cel mai înalt cactus este Pachycereus Pringlei, a cărui înălțime maximă a atins 19.2 m, și că cel mai mic este Blossfeldia Liliputana, al cărui diametru rareori depășește 1 cm. Mai sunt denumiți și plante xerofite, deoarece s-au adaptat în zone extrem de uscate. Spinii împiedică evaporarea apei prin transpirație și îi apăra de animalele însetate.

1.1 Cele mai răspândite specii de cactus de grădină

 

Alegerea de a cultiva cactuși la exterior se poate dovedi destul de riscantă, ținând cont că temperatura scăzută reprezintă unul dintre principalii inamici ai plantelor grase. Cu toate acestea, nu este imposibil să ai parte de ei și în propria grădină. Nu uita că mediul în care s-au dezvoltat este unul dificil, unde noaptea, spre deosebire de zi, se poate ajunge chiar și la -25°C.

 

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este că umiditatea poate fi pentru cactuși mai periculoasă decât frigul. Principalele aspecte de care ar trebui să ții cont dacă ți-i dorești în grădină sunt următoarele:

 

  • Pământul trebuie să fie bine drenat, pentru a evita excesul de apă.

 

  • Alege zone care permit circulația vântului. Amintește-ți că la mare, unde este întotdeauna curent,  este mult mai ușor să îi întâlnești.

 

  • Plantează-i în locuri unde pot sta în plin soare pentru o mare parte din zi.

Majoritatea plantelor suculente pot rezista la o temperatură de aproximativ 0°C, însă există și specii care suportă până la -20°C. Pentru grădină, te poți orienta către una din următoarele varietăți:

  • Opuntia Ficus Indica

Este o varietate extrem de comună de cactus, care poate rezista la ierni aspre, cu temperaturi de până la -20°C.

Opuntia Ficus Indica

  • Trichocereus Pasacana 

Acesta reprezintă un alt tip de cactus care poate suporta temperaturi scăzute, de până la -10°C.

cactus verde cu spini roz si floriTrichocereus Pasacana 

  • Cereus

Există varietăți de cereus care pot rezista la frig, în special dacă folosești o folie sau o plasă de protecție în anotimpul rece.

Cereus

  • Notocactus

Numit și Parodia, poate face față zăpezii și temperaturii de câteva grade sub 0. 

Notocactus

  • Cactusul San Pedro

Numit și Echinopsis Pachanoi, este originar din Peru, Bolivia și Ecuador. Dacă este ferit de umezeală, iarna poate rezista și la temperaturi de -7°C.

Cactus San Pedro

 

1.2 Cele mai răspândite specii de cactus de apartament

Există nenumărate tipuri de cactuși pe care îi poți crește în apartament, iar alegerea acestora depinde strict de efectul estetic pe care dorești să-l obții. Acestea sunt doar câteva idei, deoarece variantele pe care le ai la dispoziție sunt nenumărate:

  • Echinopsis Chamaecereus

Reprezintă una din speciile cele mai îndrăgite și cultivate, în special datorită florilor de culoare portocalie sau roșie. 

Echinopsis Chamaecereus

  • Cactusul zebră

Principala sa caracteristică este reprezentată de striațiile prezente pe frunze, care amintesc de dungile unei zebre. Cunoscut și sub denumirea de Haworthia, face parte dintre speciile cel mai ușor de întreținut, deoarece nu are nevoie de atât de multă lumină, la fel ca restul cactușilor. 

Cactus zebră

  • Haworthia Cooperi

Este extrem de apreciat pentru efectul decorativ. 

Haworthia Cooperi

  • Schlumbergera Truncata

Este numit și Crăciunel, deoarece înflorește în perioada sărbătorilor de iarnă. Are o formă particulară, care amintește mai puțin de cactușii obișnuiți.

Schlumbergera Truncata

  • Rhipsalidopsis Gaertneri

Originar din Brazilia, denumirea sa populară este Cactusul Paștelui, fiindcă înflorește tocmai în această perioadă a anului.

Rhipsalidopsis Gaertneri

  • Aporocactus Flagelliformis

Este ușor de cultivat și extrem de apreciat pentru florile de culoare roz. Mai este cunoscut și sub denumirea de Coada Șobolanului. 

Aporocactus Flagelliformis

 

Îngrijirea cactusului – tot ce trebuie să știi despre întreținerea acestuia

 

Cu toate că nu este deloc complicată îngrijirea acestor suculente față de alte tipuri plante suculente, trebuie să fii, totuși, atent la câteva detalii esențiale. Aceste reguli sunt valabile nu numai în ceea ce privește cactușii de grădină, ci și cei pe care îi cultivi în cameră, într-un ghiveci sau într-un vas terariu, pentru un efect estetic cât mai original.  

  • Lumina

Cactușii au nevoie de cât mai multă lumină, așadar este important să îi poziționezi în zonele din grădină sau din încăpere unde se pot bucura de ea în cea mai mare parte din zi. Expunerea în plin soare este necesară doar pentru cei cultivați la exterior. Aceasta are rolul de a-i usca rapid în urma precipitațiilor. 

  • Pământul

Cactusul se simte bine în pământ poros și bine drenat, amestecat cu nisip. Poți găsi cu ușurință amestecuri speciale pentru plantele grase. Prin urmare, nu uita că trebuie să recreezi pe cât posibil habitatul său natural. La suprafață, este recomandat să adaugi granule de argilă, pentru a-i asigura o drenare optimă. 

 

Pe scurt, poți folosi pământ special pentru cactuși sau poți amesteca nisip și turbă, adăugând la suprafață un strat de pietriș. 

  • Temperatura

În timpul verii, cactușii pot suporta temperaturi foarte ridicate. Iarna, cei de apartament ar trebui păstrați într-o cameră destul de răcoroasă, cu o temperatură de aproximativ 10°C. Nu uita că, în habitatul lor natural, sunt obișnuiți cu zile caniculare și nopți friguroase. Tocmai de aceea, ideal ar fi ca, în anotimpul rece, să-i ții pe balcon. 

  • Fertilizarea 

În timpul perioadei de creștere, cactusul poate avea nevoie de îngrășământ pentru a i se asigura o doză corespunzătoare de minerale. Azotul îl ajută să se dezvolte, potasiul este necesar pentru înflorire, iar fosforul îi întărește rădăcinile. În orice caz, deși fertilizarea îi prinde bine, ea nu este mereu obligatorie.

  • Udarea

Vara, este suficient să pui apă cactusului de două ori pe lună. Iarna, în schimb, trebuie să reduci nu numai cantitatea de apă, ci și frecvența cu care îl uzi. În luna ianuarie, care este cea mai friguroasă, nu este deloc necesar să i-o administrezi.

 

Așadar, dacă te-ai întrebat deseori cum și la cât timp se udă cactusul, răspunsul este simplu: destul de rar vara, la interval de 2-3 săptămâni, și aproape deloc iarna, când este suficient să adaugi apă o dată la 4-6 săptămâni.

  • Înmulțirea

Dacă te interesează să știi cum se înmulțește cactusul, variantele pe care le ai la dispoziție sunt două: butașii sau semințele. În cazul acestora din urmă, însă, germinarea poate dura între 1-2 săptămâni și 2-3 ani. Butașii, în schimb, au nevoie de 4-6 săptămâni pentru a produce rădăcini. 

Motive pentru care cactusul nu înflorește

 

În primul rând, este necesar să se lămurească un aspect pe care este posibil să nu îl cunoască toți cei care nu sunt experți în creșterea și îngrijirea acestor plante: toți cactușii pot să înflorească. Singura diferență constă în faptul că anumite specii o fac o singură dată pe an, în timp ce, în cazul altora, te poți bucura de florile lor ceva mai des.

 

Așadar, nu există un răspuns precis în cazul în care dorești să afli când și la cât timp înflorește cactusul. În general, acest lucru se întâmplă o dată pe an, vara, dar nu este o regulă. De exemplu, Schlumbergera Truncata sau Crăciunelul înflorește în perioada sărbătorilor de iarnă. 

  

Probabil că unicul dezavantaj este reprezentat de faptul că florile de cactus durează puțin. În cazul anumitor specii, cum ar fi Echinopsis sau Discocactus, acestea se deschid în timpul nopții și, după numai câteva ore, încep să se ofilească, pentru a se usca complet după 24 de ore.

 

Motivele pentru care cactusul tău nu înflorește pot fi următoarele:

 

  • Acesta nu a fost supus unor schimbări climatice și i-ai menținut aceleași condiții atât în timpul verii, cât și iarna. Dacă în anotimpul rece nu muți cactusul de apartament într-o încăpere mai răcoroasă, acesta nu poate intra în repaus vegetativ. 

 

  • Unii cactuși au nevoie de fertilizant pentru a putea înflori.

 

  • Cactusul suferă de boli sau a fost atacat de paraziți sau păduchi. În general, acest lucru se întâmplă destul de rar, însă nu poate fi complet exclus.  

 

  • I-ai administrat prea multă apă. Este important să nu uzi cactusul excesiv, mai ales în perioada de repaus vegetativ.

Nu în ultimul rând, ia în calcul și faptul că sunt plante care cresc lent, iar unele specii pot înflori pentru prima dată după mai mulți ani. Desigur, poți afla totul despre acestea doar prin experiență, care se câștigă în timp.

2.2 Ce greșeli să nu faci atunci când îngrijești cactusul

 

Pentru a te bucura vreme îndelungată de plantele grase din grădină sau apartament, ia în calcul următoarele recomandări:

 

  • Nisipul cu care amesteci pământul pentru cactuși nu trebuie să fie cel folosit în construcții, deoarece poate conține și alte materiale pe care plantele grase nu le agreează și care le pot fi nocive.

 

  • Nu uda cactusul dacă pământul nu este complet uscat. 

 

  • Nu poziționa cactușii de apartament în bătaia directă a soarelui.

 

  • Nu amplasa cactușii în încăperi unde nivelul de umiditate este crescut.

Semne care îți pot indica faptul că nu întreții cactusul în mod corespunzător

 

Deși cactusul poate dezvolta rar boli sau paraziți, în cazul în care se întâmplă acest lucru, înseamnă, cel mai probabil, că ai comis câteva erori în ceea ce privește îngrijirea sa. Următoarele semne te pot ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu plantele tale:

  • Părțile verzi încep să se usuce 

Acest lucru se poate observa în cazul în care cactusul este udat prea des sau nu primește suficientă lumină. De asemenea, se pot dezvolta paraziți care se prezintă sub formă de pete albe și lipicioase. 

  • Părțile verzi se îngălbenesc și își modifică forma

Cactusul poate începe să putrezească și să se deformeze în cazul în care este amplasat într-un mediu unde nivelul de umiditate este prea mare. Pe suprafața sa se pot observa, în acest caz, și urme de mucegai. 

  • Cactusul se îngălbenește și devine moale

Dacă părțile verzi ale cactusului încep să se îndoaie și devin moi, este posibil să îl fi ținut prea mult timp în contact cu un mediu umed, fără să fi intervenit odată ce problema a fost depistată. În cazul în care nu iei măsuri din timp, la suprafața se pot dezvolta din ce în ce mai mulți paraziți.

  • Pe suprafața cactusului sunt prezente larve de mici dimensiuni

În acest caz, este posibil să nu fi utilizat un pământ de bună calitate, potrivit pentru plantele suculente.

Cum să folosești cactușii în scop decorativ

 

Există atât de multe soiuri de cactuși, încât poți da frâu liber imaginației pentru a transforma radical atmosfera din orice încăpere sau aspectul oricărei grădini. Micile detalii sunt cele care oferă personalitate într-un spațiu.

 

3.1 Decorarea grădinii cu cactuși

 

Bineînțeles, nu este necesar să plantezi cactuși în toată grădina. Poți alege doar o zonă în care să îi cultivi, cum ar fi porțiunea de teren din apropierea gardului. Ești liber să creezi un efect cât mai spectaculos, prin folosirea pietrelor sau a nisipului. Poți, de asemenea, să utilizezi vase colorate.

 

Dacă te temi să plantezi un cactus de dimensiuni mari în solul din grădină și nu ai suficientă încredere că ar putea face față anotimpului rece, te poți limita la detaliile de efect, cum ar fi terariile cu plante suculente, care se pot inclusiv suspenda. 

terariu cu planta suculenta, pietre albe, icosaedru terariu cu planta aeriana, filigorie din sticla, muschi portocaliu Terarii cu plante aeriene, trei dimensiuni, natura

3.2 Decorarea apartamentului cu cactuși

 

În orice apartament, poți amenaja oricum dorești un colț verde. Avantajul cactușilor este acela că pot schimba radical orice fel de spațiu, cu un efort minim. În plus, îți permit să îți folosești imaginația și creativitatea. Poți opta atât pentru ghivece, cât și pentru terarii. Sau, pur și simplu, le poți alege pe amândouă. Dacă îți place stilul minimalist, te poți orienta și înspre globurile de sticlă, care îți oferă ocazia să creezi de la zero un mic univers.  

terariu cu planta aeriana în formă geometrică, coloana infinitului, terariu cu plante aeriene, tilandsia, sticla colorata, lampa vitraliu Terariu cu planta suculenta in glob de sticla pe suport metalic alb terariu geometric pe suport de lemn din mahon, lucrat manual, diamant

Curiozități despre cactus

 

Anumite informații despre cactuși nu au cum să nu îți stârnească interesul, mai ales dacă îți plac în mod special plantele grase. Iată câteva curiozități referitoare la aceștia:

 

  • Cactusul numit nopal, o varietate de opuntia, este consumat cu regularitate în Mexic, unde aproximativ 10.000 de agricultori îl cultivă. Acesta este plin de fibre, vitamine și săruri minerale.

 

  • Fructul de cactus are nenumărate proprietăți benefice și este bogat în vitamina C, potasiu, magneziu și fibre. Acesta se numește chumbo și, în unele bucătării tradiționale, se întrebuințează inclusiv pentru mâncărurile sărate. Recoltarea sa trebuie efectuată cu cea mai mare atenție, deoarece la suprafață sunt prezenți numeroși spini de mici dimensiuni. Așadar, dacă vrei să îl consumi ca atare, este obligatoriu să folosești cuțitul și furculița, pentru a nu-i atinge coaja. 

 

  • Există și cactuși fără spini, cum ar fi Epiphillum, Astrophitum Myriostigma sau Echinopsis Subdenudata.

 

  • Un cactus poate trăi inclusiv timp de două sau trei secole. 

 

  • Cele mai mari specii de cactus pot ajunge să cântărească până la 2000 kg atunci când sunt plini cu apă. 

 

  • Apa conținută de cactus este mai sigură pentru consum comparativ cu cea obișnuită. 

 

  • În Mexic, se practică masajul cu cactuși. Bineînțeles, speciile folosite nu au spini. 

Prin urmare, folosește cactușii dacă vrei să aduci o notă personală locuinței tale, însă nu dorești să apelezi numai la clasicele obiecte decorative. Aceștia sunt plante atât de puțin pretențioase, încât este imposibil să nu te bucuri de ei ani la rând!

 

Surse foto: Greenarium,  pixabay.com,  unsplash.com, pexels.com, shutterstock.com, storyblocks.com