Greenarium ┬╗ Blog ┬╗ Aloe vera – de ce este considerat─â planta ideal─â de apartament?

Aloe vera in ghiveci gri, natura

Aloe vera este una dintre cele mai populare ╚Öi mai apreciate plante din ├«ntreaga lume. Ea este prezent─â ├«n via╚Ťa oamenilor sub diverse forme, de la m├óncare ╚Öi medicamente p├ón─â la produse cosmetice ╚Öi igienico-sanitare. ├Än plus, este folosit─â ╚Öi ├«n scop decorativ, av├ónd un aer exotic ╚Öi special.

Din acest articol vei afla tot ce trebuie s─â ╚Ötii despre planta de aloe vera – de la ├«ngrijire ╚Öi ├«nmul╚Ťire, p├ón─â la beneficii ╚Öi moduri de folosire.

1. Planta de aloe vera – tipuri ╚Öi specii

Aloe Vera face parte din familia Aloaceae, care include aproximativ 300 de specii ╚Öi multe soiuri de plante suculente. Arbustul are frunze alungite ╚Öi suculente, cu o palet─â coloristic─â variat─â, de la verde profund la gri alb─âstrui, ├«n func╚Ťie de cultur─â.
Iată care sunt câteva dintre cele mai populare specii de aloe:

 • Aloe arborescens

familie de aloe vera, frunze verzi cu marginin mai deschise

Aceast─â specie are o structur─â ramificat─â, cu mai multe rozete decorative (cu l─â╚Ťimi de p├ón─â la 50 de cm). Frunzele sunt lungi, c─ârnoase, de culoare verde-alb─âstrui ╚Öi sunt arcuite ├«n exterior, oferind plantei forma de caracati╚Ť─â. Acest soi de aloe este popular pentru ornament, dar ╚Öi pentru propriet─â╚Ťile sale medicinale (trateaz─â arsurile, afec╚Ťiunile pielii ╚Öi accelereaz─â vindecarea ╚Ťesuturilor).

 • Aloe aculeata

Plante de aloe vera, ghiveci din marmura, fundal deschis

Originar─â din Africa de Sud, specia Aloe aculeata cre╚Öte pe zonele st├óncoase din paji╚Öti ╚Öi tufi╚Öuri uscate. Frunzele plantei ating o ├«n─âl╚Ťime de 30-60 cm. Florile sunt de culoare portocaliu ro╚Öiatic p├ón─â la galben c├ónd sunt ├«n mugur, deschiz├óndu-se spre portocaliu spre galben ╚Öi av├ónd o lungime de 23 – 40 mm.

 • Aloe maculata sau saponaria

Flori portocalii de plante suculente, gradina unei case, zid alb

Aceast─â specie este originar─â din Africa de Sud. Are frunze mari, c─ârnoase, late la baz─â ╚Öi ascu╚Ťite la v├órf, cu margini ╚Ťepoase ╚Öi o lungime cuprins─â ├«ntre 15 ╚Öi 20 cm. Florile apar grupate ├«n jurul unei tulpini ├«nalte de 50-90 cm, au form─â tubular─â ╚Öi o culoare ro╚Öiatic─â sau galben-portocalie. Semin╚Ťele florilor sunt otr─âvitoare.

 • Aloe aristata

Aloe vera in detaliu, frunze de aloe vera verzi cu puf alb

Are frunze c─ârnoase, iar diametrul s─âu poate m─âsura 15-30 cm. I se mai spune ╚Öi Aloe cu dantel─â, din cauza modelului de pe frunze. Acestea sunt verde ├«nchis cu pete albe, ├«n relief, au v├órful ascu╚Ťit ╚Öi sunt a╚Öezate ├«n rozet─â.

2. Aloe vera ÔÇô ├«ngrijire ╚Öi ├«nmul╚Ťire

Aloe vera este o plant─â extrem de popular─â, at├ót pentru propriet─â╚Ťile sale decorative, c├ót ╚Öi pentru cele medicinale. ├Ängrijirea sa nu este una dificil─â, a╚Öadar, cu pu╚Ťin efort te po╚Ťi bucura de beneficiile sale foarte mult timp.
Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul dacă vrei să îngrijești o astfel de plantă:

 • Lumina ╚Öi temperatura optim─â

Aloe vera este o plant─â care iube╚Öte lumina, prin urmare, dac─â vrei s-o men╚Ťii s─ân─âtoas─â ╚Öi frumoas─â, trebuie a╚Öezat─â ├«ntr-un loc foarte luminos, f─âr─â curen╚Ťi de aer puternici. Speciali╚Ötii recomand─â s─â o pozi╚Ťionezi l├óng─â fereastra dinspre sud sau vest, astfel ├«nc├ót s─â beneficieze de lumin─â pe o perioad─â ├«ndelungat─â a zilei ╚Öi s─â fie str─âlucitoare ╚Öi frumoas─â.

Nu trebuie să fie așezată în lumina directă a soarelui deoarece frunzele se pot arde, însă nici camerele întunecoase nu sunt bune, deoarece determină schimbarea frunzelor în verde-gălbui (verde-pal).

Aloe vera nu rezist─â ├«nghe╚Ťului, a╚Öadar va trebui s-o aduci iarna ├«n cas─â. Temperatura optim─â a plantei este cuprins─â ├«ntre 16┬░C ╚Öi 25┬░C, iar minimul la care rezist─â este ├«ntre 5┬░C ╚Öi 8┬░C.

 • Udarea plantei suculente aloe vera

Fiind originar─â din zonele de╚Öertice ╚Öi foarte c─âlduroase, planta este obi╚Önuit─â cu o clim─â secetoas─â. Ea ├«nmagazineaz─â cantit─â╚Ťi mari de ap─â ├«n frunzele sale c─ârnoase, acestea fiind protejate de un strat ceros care ├«mpiedic─â pierderea apei.

Prin urmare, este bine s─â uzi aloe vera foarte pu╚Ťin ╚Öi doar atunci c├ónd p─âm├óntul de la r─âd─âcin─â este aproape uscat.

Din aprilie ╚Öi p├ón─â ├«n septembrie po╚Ťi folosi un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt lichid o dat─â pe lun─â pentru a o ajuta s─â se dezvolte, iar toamna ╚Öi iarna este important s─â reduci cantitatea de ap─â, deoarece excesul poate duce la distrugerea sa.

 • Cultivare ╚Öi ├«nmul╚Ťire

Dac─â vrei s─â p─âstrezi aloe vera ├«n apartament, speciali╚Ötii recomand─â s─â folose╚Öti vase de teracot─â deoarece acestea sunt poroase ╚Öi astfel nu re╚Ťin o umiditate excesiv─â. Dac─â o ├«ngrije╚Öti corespunz─âtor, planta va cre╚Öte mare ╚Öi frumoas─â.

Este posibil ca ghiveciul s─â devin─â ne├«nc─âp─âtor, iar atunci va fi nevoie s-o replantezi prim─âvara ├«ntr-un recipient mai mare, cu un bun drenaj ╚Öi cu un p─âm├ónt nisipos. Pentru drenare, se poate folosi un strat sub┼úire de rumegu┼č stropit cu ├«ngr─â┼č─âm├ónt, pietricele sau coji zdrobite de nuc─â la baza ghiveciului.

├Änmul╚Ťirea se efectueaz─â prin separarea puilor de planta mam─â sau prin semin╚Ťe. Puii ap─âru╚Ťi pe aloe vera se taie, se las─â pe un raft curat c├óteva zile ╚Öi apoi se planteaz─â ├«ntr-un vas mic, folosind p─âm├ónt nisipos, potrivit pentru plantele suculente.

2.1. Tips & tricks pentru îngrijirea plantei de aloe vera în apartament

Chiar dac─â ├«ntre╚Ťinerea sa nu este dificil─â, e bine s─â ╚Ťii cont de c├óteva sfaturi dac─â vrei s─â cre╚Öti o plant─â frumoas─â ╚Öi s─ân─âtoas─â. La fel ca ├«n cazul ├«ngrijirii altor plante suculente, apa ╚Öi lumina sunt cele mai importante pentru aloe vera. Iat─â c├óteva recomand─âri:

 • Rote╚Öte planta la fiecare 2-3 luni, ca s─â fii sigur c─â prime╚Öte lumin─â uniform pe toate p─âr╚Ťile ╚Öi nu se ├«nclin─â permanent spre sursa de lumin─â.
 • A╚Öaz─â aloe vera ├«ntr-un vas care are g─âuri de scurgere, astfel ├«nc├ót excesul de ap─â s─â fie eliminat.
 • Nu o plasa direct la fereastr─â, ci l├óng─â ea.
 • Iarna, planta intr─â ├«ntr-o stare de inactivitate, prin urmare nu are nevoie de ap─â dec├ót o dat─â sau de dou─â ori pe lun─â.
 • Dac─â nu ╚Ötii c├ónd este momentul s─â uzi planta, po╚Ťi folosi testul scobitorii. Acesta presupune s─â ├«nfigi o scobitoare sau un b─â╚Ť ├«n sol, la o ad├óncime de 4-
 • 5 cm (dac─â planta este mic─â) ╚Öi 6-7 cm (dac─â planta este mare). Dac─â scobitoarea este uscat─â, ├«nseamn─â c─â po╚Ťi uda aloe vera.

2.2. Boli și dăunători la aloe vera

Principalii d─âun─âtori ai plantei de aloe vera sunt p─âduchii ╚Öi acarienii. Dac─â nu este a╚Öezat─â ├«ntr-un spa╚Ťiu bine aerisit, poate ap─ârea ╚Öi p─âianjenul ro╚Öu.

În cazul în care există astfel de dăunători, se recomandă folosirea unui acaricid special pentru plante suculente. Pentru coșenilele de pe frunze, se poate utiliza o pensulă cu alcool denaturat.

Alte probleme ce pot apărea dacă nu îngrijești corespunzător aloe vera:

 • Frunzele se ├«nmoaie ╚Öi se ├«ng─âlbenesc. ├Än acest caz, ├«nseamn─â c─â planta ta are un exces de ap─â ╚Öi trebuie s─â ├«ncetezi s-o mai uzi at├ót de des. O po╚Ťi muta ├«ntr-un ghiveci mai mare, folosind un sol mai nisipos.
 • Frunzele sunt foarte sub╚Ťiri. Acest lucru se poate ├«nt├ómpla dac─â planta nu are suficient─â lumin─â.
 • Pete ro╚Öii sau maronii pe frunze. Cel mai probabil, planta a fost ╚Ťinut─â direct ├«n soare ╚Öi a fost ars─â.
 • Pete albe pe frunzele de aloe vera. Acestea cresc ╚Öi, ├«n timp, se ve╚Ötejesc ╚Öi cad. De obicei, vinova╚Ťii sunt parazi╚Ťii denumi╚Ťi trips, care pot fi ├«ndep─ârta╚Ťi cu un acaricid.
 • Planta se usuc─â. Dac─â planta este udat─â ├«n exces, r─âd─âcina poate putrezi complet. De asemenea, dac─â solul nu este corespunz─âtor (este pe baz─â de argil─â), aerul nu p─âtrunde la r─âd─âcini ╚Öi exist─â un exces constant de umiditate. Putregaiul uscat nu se poate trata, iar planta afectat─â trebuie aruncat─â imediat ╚Öi ghiveciul dezinfectat.

3. Propriet─â╚Ťile vindec─âtoare ╚Öi beneficiile plantei de aloe vera

lingura de lemn cu ser de aloe vera, prosop alb

Aloe vera este folosit─â din timpuri str─âvechi pentru tratarea afec╚Ťiunilor dermatologice, infec╚Ťiilor fungice sau infest─ârilor cu viermi intestinali. Ast─âzi, planta este utilizat─â pe scar─â larg─â ╚Öi ├«n industria cosmetic─â.

├Än continuare, sunt detaliate c├óteva din propriet─â╚Ťile miraculoase ale plantei aloe vera.

3.1. Vitaminele, mineralele ╚Öi nutrien╚Ťii din frunzele de aloe vera

Aloe vera este bogată în:

 • Vitamine: A, E, B1, B3, B6, B12;
 • Minerale: Calciu, Sodiu, Fier, Magneziu, Potasiu, Cupru
 • Antrachinone: compu╚Öi organici care au efect laxativ, ajut─â la ameliorarea durerii ╚Öi ac╚Ťioneaz─â ca agen╚Ťi antibacterieni ╚Öi antivirali.
 • Polizaharide: substan╚Ťe cu propriet─â╚Ťi antivirale ce au un rol important ├«n stocarea energiei ╚Öi ├«n men╚Ťinerea integrit─â╚Ťii structurale a organismului.
 • Acizi gra╚Öi, enzime ╚Öi aminoacizi: aceste substan╚Ťe au calit─â╚Ťi antiinflamatorii, antioxidante ╚Öi antiseptice.

3.2. Utilizarea plantei de aloe vera pentru uz intern

Medicina naturist─â folose╚Öte aloe vera pentru a trata diverse afec╚Ťiuni ╚Öi pentru asigurarea bunei func╚Ťion─âri a organismului uman. Iat─â c├óteva utiliz─âri:

 • ├Ämbun─ât─â╚Ťirea digestiei ╚Öi tratarea constipa╚Ťiei. Aloe vera con╚Ťine anumite enzime care au rol ├«n descompunerea zaharurilor ╚Öi a gr─âsimilor, facilit├ónd ├«n felul acesta procesul de digestie. Diverse studii au ar─âtat c─â planta ajut─â la ameliorarea simptomelor provocate de irita╚Ťiile din stomac ╚Öi intestine, precum ╚Öi de sindromul de colon iritabil. ├Än plus, aloe vera are ╚Öi un efect laxativ, astfel ajut─â la reglarea tranzitului intestinal ╚Öi la tratarea constipa╚Ťiei.
 • Stimularea sistemului imunitar. Datorit─â con╚Ťinutului bogat de vitamine, minerale ╚Öi al╚Ťi nutrien╚Ťi, planta este considerat─â a fi un adev─ârat tonic pentru sistemul imunitar. Vitaminele C, E, A ╚Öi B din aloe vera ajut─â la func╚Ťionarea normal─â a vaselor de s├ónge, a sistemului osos ╚Öi a celui imunitar, iar zincul ╚Öi celelalte minerale contribuie la neutralizarea radicalilor liberi ╚Öi la prevenirea ├«mboln─âvirilor.
 • Men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii bucale. Sucul de Aloe Vera folosit ├«ntr-o solu╚Ťie de cl─âtire a gurii este foarte eficient ├«n reducerea pl─âcii bacteriene. Cercet─ârile au scos la iveal─â faptul c─â produsele pentru igien─â dentar─â pe baz─â de aloe vera con╚Ťin substan╚Ťe antiseptice, ce ajut─â la eliberarea cavit─â╚Ťii bucale de bacterii ╚Öi de al╚Ťi agen╚Ťi patogeni.
 • Detoxifierea organismului. Datorit─â propriet─â╚Ťilor sale antioxidante, sucul de aloe b─âut pe stomacul gol ajut─â la detoxifierea organismului.
 • Ameliorarea simptomelor artritei. Datorit─â calit─â╚Ťilor antiinflamatorii ale plantei, aceasta poate fi folosit─â pentru calmarea durerilor cauzate de artrit─â.
 • Ajutor pentru persoanele suferinde de diabet. Aloe vera ajut─â la vindecarea mai rapid─â a r─ânilor care pot ap─ârea la persoanele cu diabet. ├Än plus, unele cercet─âri au demonstrat capacitatea plantei de a reduce nivelul glicemiei. Cu toate acestea, nu se recomand─â combinarea medicamentelor care scad glucoza cu aloe, deoarece ar putea ap─ârea efecte adverse.

3.3. Folosirea gelului de aloe vera pentru uz extern

În ceea ce privește uzul extern, planta miraculoasă are următoarele beneficii:

 • Adjuvant ├«n tratarea acneei. Gelul pe baz─â de aloe vera amelioreaz─â simptomele acneeii, at├ót ├«n cazul copiilor, c├ót ╚Öi al adul╚Ťilor.
 • Ofer─â protec╚Ťie ├«mpotriva radia╚Ťiilor. Extractul de aloe vera protejeaz─â pielea ├«mpotriva daunelor produse de radia╚Ťiile ultraviolete.
 • Ameliorarea arsurilor ╚Öi calmarea irita╚Ťiilor pielii. Efectul antiseptic, antiiritant ╚Öi hidratant al gelului din aloe vera face din aceasta plant─â un ajutor de n─âdejde ├«n tratarea arsurilor ╚Öi ├«n calmarea irita╚Ťiilor pielii.
 • Prevenirea ╚Öi ├«ndep─ârtarea m─âtre╚Ťii. Aloe vera men╚Ťine s─ân─âtatea scalpului, hidrat├ónd pielea capului, regl├ónd secre╚Ťia de sebum ╚Öi ajut├ónd la regenerarea, ├«nt─ârirea ╚Öi stimularea cre╚Öterii firului de p─âr.
 • ├Äncetine╚Öte ├«mb─âtr├ónirea pielii. Studiile au ar─âtat c─â aloe vera poate cre╚Öte produc╚Ťia de colagen ╚Öi poate ├«mbun─ât─â╚Ťi elasticitatea pielii. Aceste propriet─â╚Ťi, combinate cu efectele antiinflamatoare ╚Öi hidratante ale plantei, ajut─â la prevenirea ├«mb─âtr├ónirii celulare. Se spune c─â ├«ns─â╚Öi Cleopatra iubea aloe vera datorit─â efectelor miraculoase pe care le are asupra pielii. ├Än prezent, ├«n industria cosmetic─â se g─âsesc nenum─ârate creme ╚Öi produse de ├«ngrijire pe baz─â de aloe.

3.4. Precau╚Ťii ╚Öi contraindica╚Ťii ├«n consumul de aloe vera

Av├ónd ├«n vedere efectele laxative, femeile ├«ns─ârcinate ar trebui s─â consulte medicul ├«nainte de a folosi aloe vera ├«n alimenta╚Ťia lor. Probleme pot ap─ârea atunci c├ónd se consum─â planta ├«n cantit─â╚Ťi mari ╚Öi ├«n special ├«n ultimul trimestru.

De asemenea, m─âmicile care al─âpteaz─â nu ar trebui s─â consume aloe vera deoarece bebelu╚Öul poate suferi de colici ╚Öi diaree. Ingerarea trebuie evitat─â ╚Öi de femeile care au s├ónger─âri menstruale abundente. Supradozajul poate provoca dezechilibru de electroli╚Ťi ╚Öi lichide.

Se recomand─â o minim─â precau╚Ťie ╚Öi ├«n cazul produselor de ├«ngrijire a pielii. Prin urmare, dac─â vrei s─â-╚Ťi faci propriile creme, ai grij─â s─â nu utilizezi o cantitate exagerat─â de gel. Medicii dermatologi sus╚Ťin c─â raportul optim este de aproximativ 8% din ├«ntreaga formul─â. ├Än caz contrar, aloe vera ar putea avea un efect invers, ╚Öi anume ar putea provoca uscarea excesiv─â a tenului.

├Än concluzie, aloe vera ├«╚Ťi poate transforma locuin╚Ťa ├«ntr-o oaz─â de verdea╚Ť─â extrem de frumoas─â ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, poate fi o solu╚Ťie pentru numeroase afec╚Ťiuni ╚Öi un adjuvant ├«n men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii. ├Än plus, se ├«ngrije╚Öte foarte u╚Öor ╚Öi are propriet─â╚Ťi curative de care te po╚Ťi bucura ├«n confortul casei tale.

Datorit─â tuturor acestor calit─â╚Ťi, este considerat─â a fi planta ideal─â de crescut ├«n apartament.

Sursa foto: Shutterstock.com