Când vine vorba de designul locuinței, plantele suculente sau aeriene se numără printre principalele alegeri pe care pasionații de estetic le fac pentru a da un aspect nou spațiului interior sau exterior. Îngrijirea acestora depinde foarte mult de tipul de plantă pentru care optezi, putând varia de la o îngrijire extrem de ușoară, până la condiții speciale în care plantele trebuie păstrate pentru a putea supraviețui și pentru a se putea dezvolta fără probleme.
Din fericire pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziție pentru îngrijirea plantelor, dar care vor, totuși, să își înfrumusețeze casa sau grădina cu o astfel de decorațiune vie, agava americană se numără printre plantele care nu necesită extrem de multă atenție. Fiind o plantă suculentă similară cu cea de aloe, aceasta poate fi găsită sub mai multe forme și reprezintă alegerea ideală pentru persoanele ocupate, care nu pot petrece prea mult timp alături de companionii lor vegetali.
În acest articol vei afla ce este mai exact agava americană, care sunt subspeciile sale și ce trebuie să faci pentru a avea grijă de ea.
1.Agave americana: care sunt caracteristicile agavei americane și sub ce forme poate fi găsită
Agava americană (agave americana) face parte din Familia Agavaceae și reprezintă o plantă suculentă de dimensiuni medii spre mari. Originea acesteia este în Mexic, unde este folosită în special pentru fabricarea coniacului mezcal și a diferitelor tipuri de siropuri. Pentru restul lumii, aceasta reprezintă o plantă decorativă foarte populară, dat fiind aspectul său plăcut și îngrijirea relativ simplă.
Durata medie de viață a unei agave americane este de aproximativ 15 ani, însă aceasta poate trăi chiar și 30 de ani în condiții optime. La maturitate, agava poate atinge dimensiuni de până la 2 m înălțime și 2-4 m lungime. Date fiind dimensiunile sale relativ mari, este o plantă ideală pentru parcuri, balcoane sau grădini, însă poate fi foarte ușor plasată și în spații interioare mai largi.
Aspectul plăcut al acesteia este dat de frunzele dispuse în rozetă, care pot varia în culoare, de la un verde-albăstrui până la un verde închis, intens, cu margini galbene. Odată ce se dezvoltă și apar noi frunze tinere, frunzele vechi se apleacă și se arcuiesc, conferindu-le acestor plante o formă aparte. Agava înflorește o singură dată, după care moare, lăsând însă în urma sa muguri care pot fi folosiți pentru plantarea unei noi culturi.
Deși nu toate pot fi crescute drept plante ornamentale de interior, agava americană prezintă câteva subspecii care merită amintite:
- Arroqueno (Agave americana var oaxacensis) este o subspecie a agavei americane pe cale de dispariție, caracterizată prin tulpina și frunzele lungi acoperite de un strat de ceară, striate, cu un colorit verde cu tonuri albe.
- Agave americana var marginata se numără printre tipurile de agavă americană care pot fi folosite drept plante ornamentale de interior. Aceasta se caracterizează prin frunzele verzi în rozetă, arcuite, cu margini galbene (de aici îi vine, în fapt, și denumirea).
- Agave americana var mediopicta este un alt soi de agavă americană care poate fi cultivată în grădini sau în interiori. Aceasta se înrudește îndeaproape cu sora sa cu frunze verzi și margini galbene, însă coloritul său este invers: are un aspect absolut spectaculos, cu segmente albe sau galbene care traversează frunza pe lungime, în centru.
Agave americana sau aloe vera: care sunt diferențele dintre cele două tipuri de plante
Deși aspectul lor este similar, există anumite diferențe între agava americană și plantele de Aloe Vera. Iată prin ce caracteristici principale le poți diferenția:
Plantele din clasa Agavelor au, în mare parte, dimensiuni mai mari decât cele de Aloe Vera, crescând, însă, mai lent. De asemenea, frunzele unei agave americane prezintă pe marginea lor mici spini ascuțiți. Aceștia se găsesc într-adevăr și la plantele de aloe, însă nu sunt ascuțiți, ci mai degrabă zimțați. În timp ce frunzele unei agave sunt fibroase, cele de Aloe Vera sunt cărnoase și conțin un gel transparent.
Nu în ultimul rând, dacă agava moare după ce înflorește, Aloe Vera poate înflori în mod repetat. Ambele lasă, însă, la ofilirea lor muguri din care vor renaște noi pui.
Din punctul de vedere al îngrijirii, ambele sunt plante care nu necesită un nivel de atenție sporit. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care și agava și Aloe Vera se numără printre cele mai iubite plante ornamentale.
Îngrijirea agavei americane: cum poți avea grijă de agava americană pentru a-i asigura condiții optime
Deși se numără printre cele mai ușor de întreținut plante decorative, trebuie să ții, totuși, cont de anumite aspecte pentru a-i asigura plantei tale condițiile optime de viață:
1. Temperatura și lumina
Agava este o plantă care iubește soarele, însă poate rezista și temperaturilor mai scăzute. Ai grijă, însă, căci nu este o plantă care poate supraviețui temperaturilor de îngheț, deci dacă vrei să o plantezi în grădină sau să o așezi pe balcon nu uita să o aduci în interior în perioada iernii.
Spre deosebire de alte plante, agava nu are nicio problemă cu temperaturile ridicate, căci este o plantă de deșert. Cu toate acestea, lumina directă a soarelui poate dăuna aspectului frunzelor. Găsește-i în locuință un loc luminos unde să se poată dezvolta, precum pervazul ferestrei.
2. Îngrășământul
Rădăcina acestei plante nu este foarte rezistentă, așa că agava are nevoie de un pământ ușor și poros pentru a se putea dezvolta. Pentru a-i oferi plantei tale tot ceea ce are nevoie, prepară un mix de nisip, clei și turbă.
3. Transplantarea
Agava americană are nevoie de transplantare în momentul în care devine prea mare pentru ghiveciul său. În mod ideal, aceasta se realizează odată pe an, în luna Aprilie, însă o poți face și odată la 2 ani dacă folosești un vas strâmt.
4. Udarea
Agava se numără printre plantele care nu au nevoie de un aport de apă constant. În timpul sezonului cald, între Aprilie și Septembrie, o poți uda odată la două săptămâni. Pe perioada iernii, însă, udarea plantei trebuie evitată, căci o poate slăbi. Agavele intră într-o stare de „hibernare” în sezonul rece și nu vor avea nevoie de apă, așa că menține pământul uscat.
Deși face parte din gama suculentelor, agava este o plantă care se diferențiază prin coloritul său. Aspectul inedit și îngrijirea extrem de facilă o transformă în planta ideală pentru persoanele ocupate, dar care doresc să pășească treptat în lumea plină de viață a plantelor.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Greenarium.ro.