Greenarium » Blog » Aer uscat în cameră – cauze, efecte și soluții avantajoase pentru creșterea umidității

aer, uscat, camera, femeie, maini, alb

Aerul uscat din casă nu este niciodată plăcut, iar dacă experimentezi acest fenomen, cu siguranță te-ai întrebat ce trebuie să faci pentru a-ți îmbunătăți confortul din interior. Umiditatea dintr-o locuință este un factor major în ceea ce privește sănătatea persoanelor care trăiesc în ea. Atunci când afară este foarte frig, majoritatea oamenilor tind să dea căldura mai mare, însă acest lucru nu este întotdeauna benefic pentru aerul pe care îl respiră. Pentru a veni în ajutorul tău, articolul de mai jos îți spune tot ce trebuie să știi despre confortul termic și îți oferă sfaturi despre cum să te bucuri de o atmosferă perfectă în casă.

1. Aer uscar în cameră – cum îți dai seama de nivelul umidității 

În cazul în care nu deții un higrometru, acel instrument care este special conceput pentru a măsura nivelul de umiditate, trebuie să cunoști câteva semne care indică această problemă.

De exemplu, electricitatea statică este un efect al aerului uscat. Atunci când simți acea mică electrocutare atunci când te atingi o altă persoană din casă sau părul începe să se ridice de la sine este un semn că trebuie să schimbi aerul. De asemenea, pielea poate începe să se usuce și la fel și buzele. O umiditate mult prea scăzută, aflată sub 30-35%Rh, poate duce la apariția acneei sau a eczemelor. Nasul constant înfundat sau sângerările nazale sunt un alt semn suplimentar ale acestei probleme. Atunci când căile nazale intră în contact cu un aer uscar, corpul tău va începe să producă mai mult mucus pentru a compensa lipsa lui, ceea ce duce la greutăți de respirație.

Aerul uscat din cameră se poate agrava mult mai mult pe timpul iernii. Atunci când acesta este rece nu conține prea mulți vapori de apă, iar cu cât temperaturile de afară sunt mai scăzute, cu atât umiditatea este mai afectată. În ceea ce privește anotimpurile mai călduroase, cum ar fi vara, ea tinde să crească excesiv. De aceea, trebuie să menții o umiditate sub 50-55% în interior, pentru a scăpa de mucegai sau alte efecte neplăcute, precum impresia de sufocare.

Mai mult decât atât, locuința ta va resimți și ea efectele adverse ale aerului uscat. De exemplu, pereții casei pot prezenta fisuri, lemnul începe să crape, la fel și mobilierul. Vopseaua poate începe să cadă, iar parchetul să se usuce și să piardă din structura sa dreaptă și lucioasă. Există o mulțime de case care nu sunt bine izolate, iar în timpul iernii, căldura se pierde prin fisuri și pereți, lăsând aerul rece și uscat din exterior să intre.

Atunci când umiditatea este mică nu te vei bucura de o atmosferă plăcută și relaxată în interior. Specialiștii consideră că nivelul ei ar trebuie să se situeze undeva între 30% și 60%, în funcție de anotimp. Dacă pe parcursul verii umiditatea crescută este ceva mai tolerată de corpul uman, cea foarte scăzută care se resimte iarna, nu poate fi suportată și este esențial să apelezi la metode de prevenție.

2. Aer prea uscat în cameră – cauze și efecte pentru sănătate

aer curat, cauze, femeie, alb, maini, camera

Poți crede sau nu, specialiștii spun că aerul din interior este la fel sau, dacă nu, mai nociv decât aerul din exteriorul casei. Cel mai des, uscăciunea lui este cauzată de încălzirea termică și poate face ca organismul să resimtă de le cele mai ușoare simptome, până la unele grave.

De cele mai multe ori, aerul uscat uzează membrana mucoasă, care este cunoscută pentru funcția ei de protecție împotriva răcelilor, infecțiilor sau gripei. Pentru că umiditatea este una foarte slabă în interiorul casei, virusurile și bacteriilor vor persista mult mai mult timp. Astfel, dacă simți că răcești foarte des, nu lăsa acest simptom să treacă neobservat. Este foarte posibil să ai o problemă cu aerul din casă.

De asemenea, mâncărimile cauzate de pielea uscată sunt un efect sever. Atunci când ai acest simptom înseamnă că locuința ta nu beneficiază de umiditate, iar corpul se deshidratează pe zi ce trece din ce în ce mai mult. Agenții patogeni se pot infiltra cu brio în aceste mici crăpături, ceea ce va duce la infecții cutanate.

Nasul înfundat este des întâlnit. Totuși, atunci când intervin sângerările nazale, trebuie să îți pui un semn de întrebare. Chiar dacă ele nu par o problemă foarte gravă este indicat să nu le minimizezi importanța, mai ales pe termen lung.

Efecte ale aerului uscat pentru organism

  • astm;
  • sinuzită;
  • reacții alergice;
  • bronșită;
  • sângerări nazale;
  • deshidratare;
  • transpirație;
  • ochi iritați și uscați;
  • mucoase nazale;
  • senzație constantă de sete;
  • mâncărimi pe piele;
  • crăpături la nivelul tălpilor;
  • oboseală;
  • dureri de cap;
  • somnolență;
  • tuse;

Cei mici nu sunt nici ei feriți de aerul uscat din casă, aceștia fiind cei mai sensibili, deoarece, organismul lor încă în dezvoltare este împiedicat să respingă germenii. Copiii pot suferi de alergii și să dezvolte astm mult mai repede decât adulții. De asemenea, virusurile și bacteriile persistă mult mai mult dacă nu vei crește umiditatea în casă. Este foarte important, mai ales când locuiești cu un nou-născut, să te asigură că nu ai astfel de probleme cu umiditatea.

3. Aer uscat în cameră – remedii și soluții 

Dacă te-ai întrebat până acum cum să crești umiditate în cameră, trebuie să știi că există o mulțime de soluții. Unele dintre ele țin de achiziționarea unor dispozitive speciale, însă cele mai eficiente sunt metodele naturale. Printre acestea se numără:

  • oprirea caloriferelor;
  • folosirea unui difuzor de uleiuri esențiale;
  • realizarea unui duș ținând ușa de la baie deschisă;
  • poziționarea unor vase de ceramică pe calorifere în timpul iernii;
  • menținerea apei din cadă după baie, până când se răcește;
  • uscarea rufelor în interior;
  • uscarea veselei în aer liber;
  • prepararea mâncării cât mai des;
  • amenajarea locuinței cu plante;

Poate cea mai eficientă dintre soluții este cea care implică plantele. Acestea nu numai că te ajută să obții un decor spectaculos în interior, oferindu-ți propriul colțișor de natură, dar sunt și extrem de eficiente împotriva problemei de umiditate mică în casă și ajută la purificarea aerului pe care îl respiri zi de zi.

Plantele suculente sunt cunoscute pentru faptul că folosesc rădăcinile ca depozite de apă. Ele fac față la căldura excesivă care usucă aerul atunci când pornești caloriferele în casă. În plus, acestea sunt extrem de ușor de întreținut. Dacă ești o persoană ocupată, mereu pe fugă, te vei bucura de plante rezistente, care trăiesc câțiva ani buni.

Beneficiile plantelor suculente

Set plante suculente verzi

  • purifica aerul din casă – studiile au demonstrat că elimină Compușii Organici Volatili. Aceștia se găsesc cel mai des în parfumuri și odorizante și sunt nocivi pentru sănătate. Plantele îi transformă în hrană și produc oxigen curat.
  • îmbunătățesc umiditatea – datorită faptului că eliberează în aer foarte multă apă, reduc simptomele de uscăciune nazală, deshidratare și dezvoltarea alergiilor.
  • îmbunătățesc memoria și concentrarea – cu siguranță știi deja că o plimbare prin natură te destresează și îți aduce bucurie. Același efect îl poate avea și o plantă suculentă poziționată pe biroul tău, pentru că ajută la oxigenarea creierului.

Plante suculente, set echeveria

planta suculenta inallta

Pe lângă plantele suculente, poți opta și pentru cele aeriene. Acestea nu au rădăcini în pământ și își trag substanțele nutritive care le ajută să se dezvolte cât mai bine din aer.

Beneficiile plantelor aeriene

aer, uscat, planta, aeriana, birou, pahar

  • curăță aerul – studiile realizate în acest scop arată că substanțele nocive emanate de acetonă, mobilă, vopsea și multe altele, sunt eliminate în proporție de 80% de plantele aerofile.
  • îmbunătățesc sănătatea – alergiile, astmul sau amețelile nu vor mai fi o problemă pentru tine. De asemenea, copiii sunt mult mai protejați, iar sistemul lor imunitar va face mai bine față întâlnirilor cu bacteriile și virusurile.
  • înfrumusețează camera – pe lângă efectele pozitive pe care le au asupra sănătății tale, nu poți exclude faptul că plantele aeriene sunt decorațiuni unice care transformă orice spațiu într-unul mai viu, mai colorat și mai frumos.

planta, aeriana, mana, green, studio

plante, aeriene, cinci, studio, green

Plantele suculente și aeriene sunt decorațiuni spectaculoase pentru locuința ta. Acestea pot fi puse în vase de terarii pentru un plus de eleganță, sau pe un suport special.

Palmier Areca este o altă plantă cunoscută pentru vaporii de apă pe care îi emană în interior. De asemenea, ea elimină până la 87% din poluanții atmosferici și oferă câte un litru de apă la fiecare 24 de ore. Aceasta poate fi ținută fără probleme în soare, atâta timp cât are solul mereu umed.

Crinul păcii este una dintre cele mai rezistente plante, care nu are nevoie de îngrijiri speciale. Cu toate acestea, îți oferă o mulțime de beneficii și te scapă de umiditatea mică din apartament.

3.1. Cum îngrijești plantele pentru o viață mai îndelungată 

Dacă vrei să știi cum să crești umiditate în cameră, trebuie să cunoști pașii de îngrijire corecți ai plantelor. Deoarece, una dintre soluțiile pentru un aer uscat este planta suculentă, iată câteva sfaturi pentru a o întreține cât mai bine:

Chiar dacă fiecare dintre acestea au necesității proprii, majoritatea sunt dependente de lumină din belșug și apă. Pe timpul verii trebuie să le ferești de razele directe ale soarelui, iar în timpul iernii să le poziționezi la lumină. De asemenea, când afară sunt temperaturi ridicate, le poți uda la 2-3 zile, dar atunci când este frig, pot fi udate la o săptămână sau chiar la o lună. De aceea este important să le cunoști cele mai frecvente simptome, pentru a-ți da seama cât de bine o duc în camera unde sunt poziționate.

Dacă observi că vârfurile frunzelor încep să se usuce, trebuie să o uzi mai des, iar dacă mijlocul plantei începe să se învinețească, cu siguranță primește prea multă apă. Mucegaiul din jurul ei înseamnă că a stat în umezeală mai mult decât avea nevoie. De asemenea, dacă o vezi că începe să se ridice și să se dezvolte brusc, ea caută mai multă lumină.

În ceea ce privește plantele aeriene, îngrijirea lor este la fel de simplă și poate fi o activitate interesantă, la care toată familia să participe. În primul rând, trebuie ele trebuie să primească lumină moderată pe întreaga zi. Pot fi poziționate oriunde, însă evită razele directe ale soarelui.  La fiecare 1-2 săptămâni este momentul să le uzi. Pot fi așezate într-un recipient cu apă la temperatura camerei, unde să stea scufundate pentru aproximativ 20-30 de minute. După aceea, le vei scoate și le vei lăsa pe un prosop sau un șervețel până când sunt complet uscate. La final vor fi gata pentru a fi puse din nou în terariul lor, iar tu să te bucuri de tot ce îți oferă!

Este adevărat că doar o singură plantă nu poate face minuni pentru aerul uscat din cameră, însă dacă vei alege să îngrijești mai multe, cu siguranță vei beneficia nu numai de un colț de natură care să te binedispună zi de zi, dar și de un sprijin enorm în ceea ce privește sănătatea ta și a celor dragi.

De asemenea, nu este niciodată nepotrivit să te gândești la amenajarea casei, mai ales dacă urmează să achiziționezi câteva plante care ridică nivelul de umiditate în interior. De exemplu, poți apela la vase de sticlă pentru plante și aranjamente florale sau la terarii cu plante. Acestea sunt lucrate manual cu o atenție sporită a detaliilor și pot avea diferite forme și dimensiuni, care mai de care mai spectaculoase. Fie că alegi un terariu în formă de piramidă, clepsidră, octaedru, jardinieră sau glob de sticlă, te vei bucura de cele mai frumoase decorațiuni. Îngrijirea plantelor nu trebuie să fie privită ca o corvoadă, ci din contră. Ea este o activitate socială, foarte plăcută și îi poate responsabiliza chiar și pe copii.

Așadar, ia în considerare sfaturile și ideile de mai sus despre cum să crești umiditatea în locuința ta și nu ezita să folosești soluții naturale pentru a-ți schimba aerul din casă! Alege terariile și plantele tale preferate și bucură-te beneficiile acestora asupra sănătății tale!

Surse foto: Shutterstock.com, Greenarium.ro