Greenarium » Blog » Activități educative pentru dezvoltarea copiilor: idei de activitati pentru exterior si interior

copil decor terariu plante nisip activitate educativa

Încă din cele mai vechi timpuri, jocurile au reprezentat și continuă să reprezinte metoda prin care copiii descoperă lucruri noi despre sine și lumea înconjurătoare, află cum trebuie să reacționeze atunci când fac parte dintr-un grup și deprind abilitățile necesare pentru a se descurca mai târziu în societate. Așadar, la orice vârstă, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, aceștia au nevoie de activități interesante, potrivite pentru vârsta lor și din care pot învăța lucruri diferite.

Joaca este importantă, iar ca părinte, este necesar să îți faci timp și să te asiguri că micuțul tău participă la activități care îl influențează în mod pozitiv. Fie că este vorba de ateliere pentru copii, jocuri sau de activități desfășurate în familie sau cu prietenii, din articolul următor vei descoperi multe idei distractive și utile pentru dezvoltarea abilităților copiilor!

1. Importanța activităților educative pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor

Atunci când este prezentată sub forma unui joc, activitatea de învățare devine plăcută și se obțin rezultate într-un timp mai scurt. Prin activitățile educative, copilul învață cum:

  • să-și dezvolte anumite abilități (creativitatea, concentrarea, coordonarea și abilitățile de socializare);
  • să asimileze lucruri noi despre lumea înconjurătoare;
  • să interacționeze cu ceilalți copii;
  • să își exprime personalitatea;
  • să identifice corect sentimentele celor din jur și să le înțeleagă reacțiile;
  • să rezolve conflictele și să împartă cu cei din jur.

Părinții ar trebui să înțeleagă faptul că joaca este o parte importantă din dezvoltarea armonioasă a copilului și ar trebui să caute cele mai interesante activități axate și pe dezvoltarea anumitor aptitudini. Alegerea unor activități educative, dar în același timp distractive, este esențială, deoarece valorile importante pot fi transmise mult mai ușor prin joacă.

2. Activități educative pentru dezvoltarea abilităților copiilor

Ai la dispoziție o paletă largă de activități educative și interesante prin care copiii își pot dezvolta aptitudinile și pot învăța lucruri noi privind lumea în care trăiesc.  

2.1 Activități educative pentru copii desfășurate în aer liber

Activitățile educative care au loc în afara casei, în aer liber sau în cadrul unui workshop special, sunt foarte importante pentru copii. Pe lângă faptul că aceștia își dezvoltă abilitățile, în același timp au ocazia de a face mai multă mișcare și de a aprecia mediul înconjurător. Este esențial ca toți copiii să fie obișnuiți cu activitățile în natură, pentru a construi o legătură cu plantele și animalele din jur. În plus, activitățile care au loc în aer liber reprezintă prilejul perfect de a organiza momente la care să participe întreaga familie!

Activități educative pentru copii pe care le pot desfășura singuri:

  • copil activitate planta lupa naturaAlbum cu animale și plante

Realizarea unui album cu animale și plante este o metodă ingenioasă prin care cei mici deprind mai multe informații despre natura înconjurătoare și, în același timp, își dezvoltă creativitatea fiindcă decorează albumul cu desene și abțibilduri.

De exemplu, atunci când văd o pasăre, un pește, o insectă, o țestoasă sau o veveriță, cel mic poate realiza un desen al animalului, după care notează data și locul în care a văzut animalul. Iar când ajunge acasă, poate căuta mai multe informații despre acel animal, iar cele mai interesante detalii pot fi trecute în album.

Totodată, folosind o mapă, poate colecționa diferite plante uscate pentru a-și realiza un ierbar. Începând cu vârsta de 9 sau 10 ani, aceasta este o activitate educativă interesantă pentru copii, fiindcă se apropie de natură, și în același timp își hrănesc curiozitatea!

  • Artă (pictură) realizată în aer liber

activitate copil relaxat picteaza tablou in natura mare, vaporPentru dezvoltarea imaginației și a creativității, arta este întotdeauna activitatea cea mai potrivită și distractivă pentru copii. De aceea, începând cu vârsta de 7 sau 8 ani, copilul poate desena ori picta ceea ce observă în jur. Iar dacă folosește lut ori bucăți de plastilină, își poate dezvolta, în același timp, agilitatea mânuțelor. Nu uita să iei cu tine și un pachet de șervețele umede, deoarece un artist furat de frumusețea peisajului se va murdări, inevitabil, de acuarele și lut!

Alte idei de activități in aer liber destinate copiilor poți găsi și in articolul: Activități în aer liber pentru copii – Ce pot învăța cei mici alături de părinți?

Activități educative pentru copii desfășurate împreună cu familia

  • copii canta afara chitara cort foc veselie activitate educativaPovești în jurul unui foc de tabără

Atunci când pleci cu cei mici în camping, la munte, la țară sau chiar la mare, o activitate interesantă, perfectă pentru dezvoltarea imaginației este inventatul de povești în jurul unui foc de tabără. Toți membrii familiei se pot implica în această activitate distractivă și poți organiza o competiție!

De exemplu, alegi un cuvânt sau o temă, iar apoi fiecare participant trebuie să inventeze, pe loc, o poveste. Poți stabili și tipul poveștilor: de groază, amuzante sau de aventuri. La sfârșit, toată lumea votează care a fost cea mai reușită povestire, iar câștigătorul primește un premiu, care poate fi o prăjitură. Această activitate este potrivită chiar și pentru prichindeii de 6 ani și este educativă deoarece dezvoltă nu numai imaginația, ci și abilitățile de comunicare care îi sunt necesare la școală pentru structurarea corectă a unei povestiri!

  • Atelierele pentru copii prin care descoperă lucruri noi despre natură

ateliere copii terarii cu plante verzi globuri sticlaAtelierele sau workshop-urile educative reprezintă ocazia perfectă pentru ca cei mici să-și dezvolte creativitatea, să creeze o legătură cu natura înconjurătoare și să-și pună în practică imaginația.

De exemplu, copiii de 8, 10 sau chiar 12 ani, alături de părinți, pot participa la ateliere pentru copii unde își pot crea propriile terarii cu plante. În același timp, copiii își dezvoltă capacitatea de concentrare și socializează cu ceilalți prichindei de vârsta lor. Terariile cu plante reprezintă metoda ideală de a se apropia de natură și de a înțelege mai bine conceptul de responsabilitate. Printr-un atelier creativ, copilul deprinde nenumărate abilități necesare pentru dezvoltarea sa mintală și emoțională, iar avantajul este acela că pot împărtăși această experiență cu membrii familiei sau cu noii prieteni pe care i-a întâlnit la atelier.

atelier copii cu plante aranjare terariu pamant nisip

atelier educativ copii aranjare terariu plante naturale si nisip

activitate atelier copii cu nisip pamant plante glob sticla

atelier educativ copii plante pamant nisip craciun glob

terariu cu plante decor copii

În plus, ai ocazia să repeți această activitate și acasă. Poți lua pachete speciale, în care pământul, nisipul și pietricelele sunt ambalate separat. Cu ajutorul lor cel mic asamblează terariul, după care devine responsabil pentru îngrijirea plantei. Prin acest tip de atelier copilul învață cum trebuie să ocrotească o plantă, își dezvoltă capacitatea de concentrare și devine mai responsabil!

  • Construirea unei căsuțe pentru păsări

copil bunic activitate impreuna casuta pasari

O activitate destinată pentru dezvoltarea abilităților practice, de lucru manual, este aceea de a realiza o căsuță pentru păsările din parc. Cel mic învață că este foarte important să aibă grijă de natură și în același timp se poate distra pictând și decorând căsuța. Această activitate poate fi potrivită chiar și pentru un prichindel de 5 sau 6 ani, dar nu uita că este important să-l supraveghezi îndeaproape în momentul în care asamblați placajele din lemn! Atunci când îl vei ajuta să prindă căsuța în copac, vei deveni, și tu, la fel de fericit precum cel mic. Totodată, întreaga familie va avea un motiv în plus pentru a vizita parcul mai des: acela de a face cunoștință cu noii locatari ai căsuței!

Activități educative pentru copii ce care le pot desfășura împreună cu prietenii:

  • Cursa de obstacole cu bicicletele

concurs 3 copii activitate educativa biciclete

În parc, copiii pot stabili un așa zis traseu cu obstacole, pe care să-l parcurgă alergând sau folosind bicicletele, rolele sau trotinetele. La vârsta de 7-8 ani, copilul poate începe să-și dezvolte spiritul competitiv, care îl va ajuta mai departe, în timpul anilor de școală. Totodată, își dezvoltă agilitatea și dorința de a practica un sport în aer liber.

Iar dacă ai o curte spațioasă în jurul casei, atunci poți realiza o hartă a comorilor, astfel încât copilul tău, alături de prietenii lui, să dezlege diferite ghicitori pentru a descoperi indiciile de care au nevoie. Copiii se pot costuma în pirați și sunt gata de aventură!

  • Activități sportive

Activitățile sportive sunt necesare pentru copii ca să-și dezvolte armonios corpul și să se învețe cu un stil de viață cât mai sănătos. Îl poți înscrie pe cel mic într-un club sportiv, în grupa sa de vârstă, unde va avea ocazia să socializeze cu ceilalți copii și să-și găsească prieteni noi. Mișcarea în aer liber este esențială pentru un organism sănătos, iar cu acest prilej, copilul poate să-și dezvolte și coordonarea. În plus, sportul reprezintă o bună oportunitate și pentru copiii mai timizi, care au șansa de a se integra într-un grup de aceeași vârstă, în cadrul căruia învață și cum să își exprime personalitatea!

  • Competiția de bărcuțe pe lac

Această activitate este perfectă pentru antrenarea coordonării ochi-mână. În acest sens, există bărcuțe cu motor teleghidate. Prin intermediul unei telecomenzi, copiii deplasează bărcuța și trebuie să aibă dexteritate pentru a evita obstacolele. Pentru copiii de 10, 12 și chiar 14 ani, o competiție de bărcuțe reprezintă o activitate distractivă, care le ocupă întreaga după-amiază!

De asemenea, dacă sunt pasionați de avioane și de tot ceea ce ține de aeronautică, atunci tot prin intermediul unei telecomenzi pot ghida o dronă care necesită îndemânare. În general, copiii sunt atrași de tot ce înseamnă tehnologie, așadar acestea sunt soluțiile potrivite pentru a îmbina armonios tehnologia și dezvoltarea coordonării.

copii joaca drona afara activitate indemanare

2.2 Activități educative pentru copii desfășurate în casă

Deși există nenumărate beneficii de a desfășura activități în afara casei, atunci când vremea nu este deloc prietenoasă, există și acasă nenumărate jocuri educative și amuzante pentru cel mic. Chiar dacă are acces la o gamă variată de desene animate, încearcă să-l încurajezi și către alte activități care ajută la dezvoltarea sa. Convinge-i și pe ceilalți membri ai familiei să participe la aceste jocuri ori invită-i pe prietenii celui mic și pregătește activități educative, interesante și potrivite vârstei lor!

Activități educative pentru copii pe care le pot desfășura singuri:

  • Jocuri pentru concentrare de tip puzzle, Sudoku și rebus

Pentru dezvoltarea capacității de concentrare și a capacității logice, există jocuri pe care copiii le pot realiza de unii singuri și sunt ideale atunci când vremea mohorâtă nu le permite să iasă din casă. În general, începând cu vârsta de 8 ani poți să-i faci cunoștință cu jocurile de tip puzzle. Pentru a nu-l descuraja, arată-i un puzzle de dimensiuni reduse, iar încetul cu încetul, cel mic își va dori puzzle-uri mai mari și mai complexe!

Iar de la vârsta de 10 ani îi poți arăta alte jocuri interesante, cum ar fi să dezlege un joc Sudoku ori un careu rebus. Primul este potrivit pentru a se obișnui cu logica matematică, în timp ce al doilea joc îl ajută să-și dezvolte vocabularul. Dacă cel mic prinde drag de unul dintre aceste jocuri, atunci cu siguranță nu se va mai plictisi niciodată de unul singur!

  • Origami

fetita origami hartie pesti rosu galben

Proiectele origami sunt perfecte dacă îți dorești ca micuțul tău să își dezvolte imaginația și să-și antreneze dexteritatea mânuțelor. Începând cu vârsta de 7 ani, acesta poate începe să realizeze forme simple, din hârtie colorată. Pe internet există nenumărate tutoriale care prezintă, pas cu pas, mișcările necesare pentru a îndoi hârtia într-un fel anume. La sfârșit, cel mic se va bucura că a realizat o asemenea operă de artă și poate colecționa fiecare floare și animăluț realizate cu măiestrie!

  • Cărți audio pentru copii

În cazul în care micuțul tău are încă probleme cu cititul ori nu ai reușit să-l atragi încă spre acest hobby, atunci poți folosi o altă metodă educativă, și anume cărțile audio. Copilul poate asculta povestea, iar dacă alături are și cartea ilustrată cu desene frumoase, există șanse mari să-i crească curiozitatea. Încetul cu încetul, va începe să devină interesat și de rândurile pline de cuvinte și poate fi convins să lectureze, cât mai repede, cărțile cumpărate. Ideea este ca aceste cărți audio să devină o curiozitate care să-l atragă pe copil în lumea lecturii.

Activități educative pentru copii pe care le pot desfășura împreună cu familia:

  • Jocuri de dezvoltare a limbajului

Pentru copiii de 5 sau de 6 ani, este important să-i familiarizezi cu literele, pentru a învăța mai ușor să scrie și să citească. O activitate simplă și distractivă este, de exemplu, „uscatul literelor“. Între două scaune întinzi un fir pe care, mai apoi, copilul trebuie să agațe, în ordinea corectă, foile pe care sunt scrise literele alfabetului. Este o metodă eficientă de a învăța alfabetul, iar copilul se va distra fiindcă imită întinderea rufelor la uscat!

De asemenea, pentru copii este important să învețe cuvinte noi pentru a-și dezvolta limbajul. De exemplu, pentru copiii de 8 sau de 10 ani, poți propune un joc care îmbină atât dezvoltarea memoriei, cât și dezvoltarea vocabularului. Pe diferite cartonașe scrie atât cuvintele noi, cât și definițiile acestora. Apoi cel mic trebuie să găsească perechea potrivită pentru fiecare cuvânt. Ori, în loc de definiții, poți trece sinonimele și antonimele cuvintelor. Scopul jocului este ca cel mic să intre în contact cu termeni noi. Pentru a face jocul mai hazliu, la sfârșit, fiecare membru al familiei trebuie să folosească noile cuvinte în propoziții pentru a crea o poveste. Astfel, copilul are ocazia de a-și folosi și imaginația!

  • Jocuri de dezvoltare a culturii generale

Pentru dezvoltarea curiozității și a culturii generale, poți organiza un joc interesant pentru toți membrii familiei, indiferent de vârstă. În acest sens, pe diferite cartonașe pot fi notate animale, regiuni geografice, tipuri de climă, tipuri de vegetație și alte detalii. Participanții trebuie să potrivească animalele cu regiunile și clima în care trăiesc. De asemenea, trebuie să dea exemple de alte plante și animale care trăiesc în regiune. Astfel, la 11-12 ani, printr-un joc competitiv, copilul are ocazia de a afla lucruri noi despre lumea înconjurătoare.

Iar pentru vârsta de 12-16 ani, există un joc la fel de interesant, axat pe istorie: pe cartonașe apar monumente, invenții și descoperiri, iar din pachetul de cartonașe, participanții extrag câteva. Copilul și ceilalți jucători trebuie să ordoneze evenimentele în ordine cronologică. Apoi, verifică anii trecuți pe spatele cartonașelor pentru a verifica dacă au așezat în ordine corectă. Este prilejul perfect pentru a-i face pe copii să rețină informații corecte și să-și formeze o cultură generală vastă!

Activități educative pentru copii pe care le pot desfășura împreună cu prietenii:

  • Terariile cu plante

copil atelier plante glob sticla curiozitate activitate

terariu plante aeriene activitate copiiAtunci când prietenii săi vin în vizită, copiii pot realiza o activitate plăcută, legată de mediu, chiar dacă nu pot ieși în exterior, și anume realizarea unor terarii cu plante. Prin intermediul unui kit complet și a vaselor pentru terarii, aceștia vor realiza decorul necesar pentru plante. Deși este o activitate creativă pentru copiii de 8, 10 și 12 ani, în primul rând, îi învață cum să aibă grijă de plante și, implicit, de mediul înconjurător. Plantele aeriene și suculente sunt ușor de îngrijit, așadar chiar și după realizarea terariului, copilul va deprinde responsabilitatea necesară pentru a avea grijă de prima sa plantă!

activitate copii decor terariu sticla plante verzi suculente

terariu decor activitate copil plante naturale in glob

2 fetite 1 baiat citesc carte cu lanterne in cort acasa

  • Fort realizat din pături, perne și scaune

La 6, 8 și 10 ani, momentele inedite pentru copii sunt acelea în care își folosesc imaginația și construiesc un fort sau un castel. Le poți da voie să folosească perne, pături și scaune pentru a-și organiza locul în care se vor juca pentru următoarele ore. Doar pe baza creativității, copiii își pot imagina o poveste în care fiecare joacă un rol diferit. Astfel, acesta este un joc potrivit pentru a-și dezvolta abilitățile de socializare!

Tot în interiorul fortului, pot citi povești ori se pot uita la un desen animat: important este faptul că au ocazia de a socializa și de a schimba idei despre ceea ce văd în jurul lor!

  • Trupă de muzică

trupa de muzica copii canta studio instrumente

Dacă cel mic și prietenii sunt pasionați de muzică, atunci aceștia pot forma o trupă rock sau pop în care fiecare își aduce contribuția pentru ca ansamblul muzical să fie plăcut și apreciat. Și cine știe dacă, în timp, nu vor ajunge la o recunoaștere internațională pornind de la un vis avut în copilărie!

În concluzie, există nenumărate activități educative prin intermediul cărora cei mici își dezvoltă diferite abilități care îi vor ajuta pe parcursul vieții să se integreze într-o comunitate. Fie că au contact cu alte persoane, fie că au o legătură puternică cu natura, jocurile educative sunt responsabile pentru inițierea în lumea adolescenței și, mai apoi, a maturității!

Sursa foto: Greenarium.ro, Shutterstock.com