Greenarium » Blog » Activități în aer liber pentru copii – Ce pot învăța cei mici alături de părinți?

mama, tata, copil, natura, familie, activitati, soare

Natura este fără doar și poate prima sursă de încărcare a bateriilor și remediu pentru stresul cotidian. Odată cu apariția copiilor în familie, activitățile în aer liber sunt mai mult decât recomandate. Poți descoperi în acest articol câteva activități pentru copii în natură, să te poți inspira dacă vrei să petreci timp de calitate alături de cei dragi.

1. Trasee montane ușoare, distracție garantată 

trasee, montan, familie, natura, munte

Excursiile în aer liber, alături de copii, pot fi amintiri cu adevărat prețioase. Pregătirea traseului se face din timp, țînând cont de vârsta celor mici, regulile de acasă în ceea ce privește orele de luat masa, și desigur, vreme.

Un traseu montan ușor poate implica plimbări liniștite pe cărări de munte, opriri la picnic și alergat în iarbă verde pentru bucuria copiilor. De aceea, dacă te tentează o asemenea activitate în aer liber, este recomandat să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Decide din timp cu ce pleci la munte, cu trenul sau cu mașina. Cum vei fi însoțit de copii, nu uita să faci bagajul cu cele necesare acestora.
  • Pune pe lista meniul pentru familie, inclusiv gustările celor mici, și pregătește-l înainte de plecare sau chiar de cu seara.
  • Nu uita de apă! Un traseu montan presupune efort și hidratare pe măsură.
  • Verifică traseul înainte de a pleca și pregătește activitățile pentru cei mici.
  • Din bagajul pentru copii nu ar trebui să lipsească un rând de hăinuțe, jucării și chiar cremă cu factor de protecție.

Un traseu montan cu copiii poate fi o lecție de geografie în familie. Micuții pot descoperi și învăța despre mediul înconjurător, plante, animale și frumusețea naturii.

2. Descoperirea plantelor în mediul lor natural – Ce pot învăța cei mici? 

maini, atelier, activitate, plante, terrarium, greenarium

trei plante studio foto sus

terrarium, plante, aeriene, natura, handmade, sticla

Pe lângă bucuria de a fi alături de cei dragi în natură, părinții îi pot învăța pe cei mici câteva lucruri de bază despre plantele pe care le întâlnesc pe traseu. Diversitatea de culori și forme sunt cu adevărat atractive pentru copii, iar părinții sunt cei care le pot oferi informații pe înțelesul lor.

Pajiștile montane oferă peisaje cu adevărat spectaculoase. Flori precum toporașii de stânca, pelinul alb de munte, lăptișorul, floarea de colț, garofițele, clopoțeii sau albăstrelele sunt plante des întâlnite în munții României, iar dacă le gășești pe drum, nu uita să le imortalizezi.

Și dacă tot ai pregătit activități în aer liber cu copiii, îi poți învăța pe cei mici cum se plantează florile și cum ar trebui îngrijite. În plus, “instructajul” din natură se poate aplica și acasă, unde micuții pot dezvolta un nou hobby precum creșterea și îngrijirea plantelor, așa cum sunt plantele aeriene sau cele suculente, de exemplu.

3. Alte activități în aer liber care îi pot atrage pe copii 

familie, sus, natura, picnic, fericire, activitati

În afară de traseele montane clasice, poți pregăti și alte activități pentru copii în natură. Dacă vârsta este potrivită, împreună va puteți plimba cu bicicletele sau trotinetele, juca badminton sau fotbal, planta copăcei sau flori, citi pe pătură la umbra unui copac sau înălța zmeie. Ai astfel prilejul să petreci mai mult timp cu cei mici și dezvolta o serie de activități specifice vârstei lor. Iar dacă cele de mai sus au fost deja bifate, descoperă și alte lucruri pe care ai putea să le faci cu copii tăi, în natură:

  • Ai pregătit hamacul? O relaxare după masa de prânz e binevenită.
  • Puteți face baloane de săpun, dacă ai deja un asemena dispozitiv la tine.
  • Este cald afară? O bătaie cu apă va fi întotdeauna distractivă alături de copii.
  • Îți mai amintești de jocurile copilăriei? “De-a v-ați ascunselea”, “Șotronul” sau “Țară, țară vrem ostași” se învață ușor și sunt activități distractive.

Așadar, există numeroase activități pentru copii în natură. Beneficiile sunt numeroase, iar cei mici vor căpăta noi cunoștințe, vor fi mai activi și vor învăța să iubească și să aprecieze mediul înconjurător. Cu puțină imaginație vei putea realiza o lista întreagă de jocuri distractive de care să va bucurați împreună.

Surse foto: Greenarium.ro, Pexels.com